Eдва ли в света има по-популярен и универсален сос от

...
Eдва ли в света има по-популярен и универсален сос от
Коментари Харесай

Откъде идва името на кетчупа

Eдва ли в света има по-популярен и повсеместен сос от кетчупа. От Азия през Европа до Америка, той се предлага в безчет разновидности и от най-различни марки, а много хора към този момент даже избират да си подготвят домашна негова версия.
Прочетете още
Каква обаче е историята на кетчупа? И за какво в страната, в която се употребява всеобщо - Съединени американски щати, името му съществува в два разновидността: ketchup и catsup? Ако проследим произхода му, би трябвало всички да употребяваме втория вид.

Прародителят на кетчупа се ражда в пристанищните градове на Южно китайско море и съставлява сос от осолена и ферментирала аншоа. Наричат го kecap на индонезийски и kê-tip на китайски.

 Снимка 657030

Постепенно европейските търговци и моряци придвижват соса към Европа, където той трансформира освен името, само че и съставките си. Първоначално в тях се появяват гъби, орехи, миди. След това някои кулинари му прибавят оцет и алкохол (вино или бренди), чиято цел е освен възстановяване на усета, само че и по-голяма продължителност.

Парадоксално доматите се появяват много по-късно в картинката - някъде в края на XIX век, а през 1876 година Heinz пускат на пазара бутилираната му версия под името tomato catsup. Скоро и други марки се възползват от известността на соса, което принуждава Heinz да сменят името на продукта си на Heinz Tomato Ketchup, пишат Kitchn.

 Снимка 657028

Намираме историята на кетчупа за в действителност занимателна и превъзходен образец за това какъв брой обвързван в културно - и кулинарно - отношение е актуалният свят. Въпреки всички сегашни опити да става все по-разделен.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР