Едва ли някой ще оспори факта, че в Астън Мартин

...
Едва ли някой ще оспори факта, че в Астън Мартин
Коментари Харесай

Астън Мартин изостава от Ред Бул и заради Мерцедес?

Едва ли някой ще оспори обстоятелството, че в Астън Мартин са били съществено повлияни от шампионския Ред Бул RB18 от предходната година при основаването на новия AMR23. Фернандо Алонсо към този момент не дава отговор на този въпрос, откакто изясни, че половината кола е от Ред Бул, а другата половина - от Мерцедес. А и в Ред Бул стопираха да подмятат, че става въпрос за миналогодишния модел. Кристиан Хорнър даже сподели след Бахрейн, че е доста удовлетворен, че “старият Ред Бул към момента се показва мощно ”.

В Астън Мартин са съумели да реализират това, което даде преимущество на Ред Бул предходната година - не оптимално аеродинамично прилепяне от обособени моменти, а непрекъснато и устойчиво прилепяне, което се ни въздейства от смяната на клирънса на колата.

“Стабилната аеродинамичната платформа е нещо, което е доста значимо при колите, които употребяват така наречен “граунд резултат ”, изясни основният инженер на Астън Мартин Том Макълоу.
 Ален Прост: Не спориш с Нюи, единствено отговаряш на въпросите му Ален Прост: Не спориш с Нюи, единствено отговаряш на въпросите му
Миналата година RB18 съвсем не се повлия от смяната на клирънса от страна на ФИА и съвсем не загуби аеродинамично притискаме. Факт е, че подът на AMR23 наподобява доста на този на RB18, само че има и разлики. А най-сериозната е, че при Астън Мартин липсва аеродинамичната успеваемост, присъща за RB18. А тя се дължи на разликите в задните елементи на двете коли - при Астън Мартин цялата задна част на процедура идва от Мерцедес - скоростната кутия и задното окачване са идентични с тези на W14.
 Хорнър: Другите търсят метод да ни забавят Хорнър: Другите търсят метод да ни забавят
Много значима разлика има при дизайна на скоростната кутия - тази на Мерцедес е с по-големи размери спрямо съставния елемент, употребен при Ред Бул. Точно тези размери на кутията не разрешават “свиването ” на задницата на колата на Астън Мартин, както и незадоволително ефикасен дифузьор. В този случай колата има потребност от повече прилепяне, идващо от задното крило, което пък основава повече челно противодействие.
 Доктор Марко не чака Мерцедес да оказва помощ на Астън Мартин Доктор Марко не чака Мерцедес да оказва помощ на Астън Мартин
Затова и в двете квалификации от началото на сезона Алонсо губи приблизително по половин секунда на вършиме, където оптималната му скорост е с към 10 км/ч по-ниска от тази на водачите на Ред Бул.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР