Едва ли някой се е замислял за ползите от такова

...
Едва ли някой се е замислял за ползите от такова
Коментари Харесай

Защо е полезно да ядем картофено пюре?

Едва ли някой се е замислял за изгодите от такова ядене като картофеното пюре - питателно, несложно за подготвяне, познато и обичано на всички още от детството. И през днешния ден макар обстоятелството, че имаме достъп целогодишно до доста зеленчуци, от които да подготвяме ястия и вкусни гарнитури, картофеното пюре си остава класика. Съвременната диетология потвърждава, че картофите не са толкоз елементарна храна и в действителност могат да донесат доста изгоди за здравето.

Витаминно-минерален състав на картофеното пюре

Ползите от картофите са известни от дълго време. Кореноплодният зарзават съдържа доста биологично дейни субстанции, потребни за човешкото здраве. Правилно приготвеното картофено пюре резервира всички техни съставки и изгоди.

Картофите са богати на въглехидрати (главно нишесте). Но в тях има не по-малко минерални соли и протеини, да не приказваме за аминокиселините, които участват в тях съвсем в цялостен състав, за разлика от другите растителните артикули. Съдържанието на витамини С и Р в грудките е толкоз високо, че 300 г картофи могат да обезпечат дневна доза за организма.

Картофите съдържат 32 потребни детайла, съвсем всички от тях се резервират в процеса подготвяне на картофено пюре. Ястието включва: витамин С; витамини В1 и В4; ниацин (РР); витамин К; минерали: калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, селен; каротин, зеаксатин, лутеин, холин, лизин; нишесте, известно със своя удобен резултат върху стомашната лигавица и оказва помощ за попречване на язвена болест; соланин, който има позитивен резултат върху амплитудата и сърдечната честота; захар.

Хранителна стойност и калории в картофено пюре

Ако приказваме за хранителната стойност на продукта, то порция от 100 г съдържа почти 3% протеини и по 5% мазнини и въглехидрати от дневните правила. Това не е доста по-високо от хранителната стойност на варените картофи, тъй че тези, които имат вяра, че потреблението на картофено пюре има наклонност да пречи на загубата на тегло, бъркат.

Защо картофеното пюре е потребно?

Полезните свойства на картофите от дълго време се употребяват от лекарите при лекуването на разнообразни болести.

Малка порция варени картофи може да задоволи ежедневната потребност на организма от въглехидрати, калий и фосфор. Витамините от група В, С, А и РР оказват помощ да се отървете от дефицит на витамини и общо неразположение. Витаминният комплекс и минералите способстват за естественото действие на мозъка и другите жизненоважни органи. Включването на картофени ястия в ежедневната диета е добра профилактика на скорбут, пародонтоза, гингивит и други проблеми със зъбите и венците.

Картофеното пюре принадлежи към категорията диетични пюрета, които се предлагат да се употребяват при гастрит, разстройства и нарушавания на храносмилателната система. Поради обвиващите си свойства продуктът облекчава болката и възпалението в стомаха.

 картофено пюре картофи Istock

Високото наличие на фибри прави пюрето от картофи незаменимо за хора със болести на стомашно-чревния тракт. Той подтиква процеса на храносмилане и предизвиква премахването на гниенето и продуктите от разпад от тялото. Диетичните фибри оказват помощ за понижаване на холестерола и триглицеридите в кръвта, служат като профилактично средство против рак на дебелото черво.

Ползите на картофеното пюре за хора със болести на сърдечно-съдовата система се крие в забележителното наличие на калий и съществуването на витамин К в кореноплодния зарзават. 200 г картофи съдържат половината от дневната потребност от калий. Този микроелемент има свойството освен да има удобен резултат върху работата на сърцето, за кръвното налягане, да бъде потребен за кръвоносните съдове и костите, за подсилване на сърдечния мускул.

Фосфорът в картофите способства за естественото действие на нервната система и действието на мозъка. Той обезпечава киселинно-алкален баланс и взе участие в синтеза на ензими, нужни на организма.

 картофено пюре Istock

Калцият е един от най-важните детайли за човешкото тяло. Участва в метаболитните процеси, съсирването на кръвта, тонуса на мускулната тъкан, подтиква действието на редица ензими и хормони. Недостигът му може да докара до ацидоза, нервни разстройства и други патологии.

Освен товаварените картофи имат лек диуретичен резултат. Полезно е да ги ядете при болести на бъбреците и пикочните пътища.

Картофите подтикват производството на субстанции, които усъвършенстват паметта и мозъчната функционалност, тъй че е неотложно възрастните хора да включват картофено пюре всеки ден в диетата си.

Според диетолозите вярно приготвеното картофено пюре няма да бъде нездравословно за организма даже при продължителна приложимост. Ястие с минимално количество масло, без прибавяне на мляко, сметана и жълтъци няма да добави непотребни килограми. Следователно, картофеното пюре, сварено във вода или направено от печени картофи, може да се яде от борците за стройна фигура, самоуверено да се дава и на децата.
 Не правете това, когато готвите картофи  Не правете това, когато готвите картофи  Не правете това, когато готвите картофи  Не правете това, когато готвите картофи
Прочетете още:
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР