Едва ли има по-добър подарък за Коледа от самолетен билет

...
Едва ли има по-добър подарък за Коледа от самолетен билет
Коментари Харесай

Единбургският замък блести сред поетичен пейзаж и легенди

Едва ли има по-добър подарък за Коледа от самолетен билет до обичано място. Възможностите за това се усилват в края на тази година. Нискотарифната самолетна компания "Изиджет " (easyJet) открива нов маршрут сред София и столицата на Шотландия - Единбург. Новите полети стартират на 16 декември и ще се извършват през зимния сезон с цени, започващи от 15 евро. Разстоянието от София до Единбург е 2416 км, а директния полет трае към 3 часа и 30 минути. Нищо разстояние за любопитния странник.

Единбург (на британски: Edinburgh, на гаелски: Dùn Èideann, на български получава произношението си от немския език) е столицата и вторият по величина град в Шотландия (на британски: Scotland; на шотландски келтски Alba) - историко-географски регион на Англия, една от четирите съставни елементи на Обединено кралство Англия и Северна Ирландия. По суша Шотландия граничи единствено с Англия, а от всички други страни е оградена с морета. Официални езици са британски и шотландски келтски език. Площта на Шотландия е 78 772 кв. км, а популацията - към 5 535 000 души, или приблизително по 65 души на квадратен километър.

Кралство Шотландия е учредено през 843 година от Кенет Макалпин, който става крал Кенет I. Шотландия съществува като самостоятелна страна до 1 май 1707 година, когато "Актът на обединяването " съединява Шотландия и Кралство Англия в Кралство Англия.

Единбург носи името на своя създател принц Един . Разположен е на южния бряг на залива Фърт ъф Форт, в средношотландската равнина. Единбург е една от огромните международни туристически дестинации с 13 милиона гости годишно. Той е огромен жп възел, има аерогара на 11 км от центъра на града. Общо 457 420 поданици обитават града, прочут с Единбургският фестивал на театралните изкуства, провеждан годишно в последните три седмици на август. Участие в него вземат най-хубавите актьори от региона на операта, класическата музика, театъра и танците. Провежда се постоянно от 1947 година. Фестивалът е измежду най-големите събития за цяла Шотландия. Като цяло е доста забавен, само че най-заинтригуващото в него е самият му край. Хора от цяла Англия (а и от чужбина) се стичат там поради най-пищните фойерверки, които могат да се видят. Цялата основна улица, която се назовава „ Принцес стрийт “, се напълва с локални хора и екскурзианти от други страни, с цел да видят тези фойерверки, които се извисяват над големия замък, ситуиран в остарелия град на Единбург тъкмо над основната улица. Те не престават чак до среднощ, а по-късно хората се събират в околните пъбове и отпразнуват уместно завършването на фестивала.

Една от най-интересните забележителности е Единбургският палат (Edinburgh Castle) - замък-крепост, която господства пейзажа на града от своето местонахождение (133 м) на върха на вулканичната Касъл рок (Скала на замъка). И се вижда от всяка точка на града. Той е десетият максимален палат в света, разгръща се на повърхност от 35 737 квадратни метра.

Замъкът носи името на града, в който е ситуиран. Той пък е кръстен на своя създател - принц Един. Етимологията на името "Единбург " идва от съчетанието Din Eidyn, което безусловно значи "крепостта на Един ".

Човешкото обитание на мястото се датира от 9 век прочие н. е., макар че природата на ранното заселване е неразбираема. Тук има благороден палат най-малко от царуването на Дейвид I през XII век и мястото продължава да е кралска резиденция до Обединението на короните през 1603 година.

Като една от най-важните замъци в кралство Шотландия, Единбургският палат е замесен в доста исторически спорове - от Войните за шотландска самостоятелност през XIV век до Якобитското въстание през 1745 година и неколкократно е обсаждан, както сполучливо, по този начин и несполучливо. От късния XVII век, замъкът става военна база с огромен гарнизон. Важността му като исторически монумент се признава през XIX век и от този момент са извършени няколко реставрационни стратегии.

Малко от актуалните здания предшестват Обсадата на Ланг през XVI век, когато средновековните укрепения са в огромна степен унищожени от артилерийско бомбардиране. Видното изключение е Параклисът на Св. Маргарет , най-старата оживяла постройка в Единбург, която датира от ранния XII век. Известен е с красивите си стъклописи. Сред други значими здания на замъка са Кралския замък и Голямата зала от XVI век . Замъкът също приютява Шотландския народен боен мемориал и Националния боен музей на Шотландия. Замъкът пази така наречен Камък на ориста - светиня на античните шотландски крале. Той е иззет от англичаните и върнат едвам през 1996 година. Върху него са полагали клетва доста от британските крале.

Макар че официално се има от Министерството на защитата, по-голямата част от замъка в този момент се поддържа от "Историческа Шотландия ". Замъкът е втората най-посещавана атракция на Шотландия. Въпреки че гарнизонът напуща през 20-те години на предишния век, към момента има военно наличие в замъка, най-много церемониално и административно, в това число и огромен брой полкови музеи.

И през днешния ден той припомня за своето военно минало. Много от туристите идват точно, с цел да видят и чуят това събитие. Всеки ден в 13 часа от една от кулите на замъка проечава изстрел от особено сложено там оръдие. То гледа към залива, където се намира пристанището. Оръдието се употребява за първи път през 1861 година, с цел да оказва помощ на корабоплаването. Тъй като по това време часовниците са били необичайност, капитаните на корабите са се ориентирали по залпа на оръдието по кое време да отплават.

Замъкът се е трансформирал в изтъкнат знак на Единбург и на Шотландия. Неслучайно е втората най-посещавана атракция в страната.

От 1950 година всяко лято (през август) пред Замъка на Единбург се организира Парад на военните оркестри , който се посещава годишно от 200 000 фенове, ситуирани на особено издигнати трибуни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР