Едва ли има по-деликатна и болна тема от вярата. С

...
Едва ли има по-деликатна и болна тема от вярата. С
Коментари Харесай

Плачещите статуи - истина или измама?

Едва ли има по-деликатна и болна тематика от вярата. С религия не се спори, само че за сметка на това с нея постоянно се спекулира. Именно по тази причина (като оставим настрани неизменимия песимизъм на ученото братство) от години откриватели от целия свят се пробват да схванат какво стои зад феномена на плачещите религиозни скулптури – феномен, който мнозина вярващи изясняват с божествена интервенция и предизвестие свише.

Ридаещите скулптури не са оригиналност - единствено през последните 100 години са маркирани най-малко петдесет случая по целия свят. Обикновено изображенията на християнски светци или на Дева Мария пускат сълзи от кръв, парфюмирано олио, мед или вода. Религиозните общества ги одобряват като същинско знамение и

доказателство за съществуването на висша мощ,

само че притеснителното е, че доста изследвания и проби са потвърдили, че евентуално става въпрос за не толкоз чиста игра с вярата на доста хора. Къде е истината?

Най-старият непокътнат източник, свидетелстващ за сходно събитие, датира от 1527 година, когато статуетка в Италия проляла сълзи преди ограбването на Рим от войските на Карл V, който взема в плен папа Климент VII и подкопава политическия престиж на Ватикана в европейските страни. През 1719 година сицилианският град Сиракуза се преклонил пред плачещата скулптура на света Лучия. Смята се, че тъкмо оттова стартира и “тенденцията ” изображения на светци да оплакват греховете човешки. Сицилианските католици разказват не един подобен случай, в това число необятно оповестената през 1949 година преживелица, когато от очите на статуетка на Дева Мария, дадена като подарък на двама младоженци, стартира да тече мистериозна субстанция, която лабораторните разбори афишират за близка до човешките сълзи. Въпреки че достоверността на феномена не е изцяло потвърдена, Римокатолическата черква го афишира за знамение.

Истинският взрив на плачещите скулптури обаче идва през 20. век.

Документирани са десетки случаи, в които изображения на светци проливат сълзи от кръв, вода и ароматни масла. И тук стартират разочарованията. Развитието и разпространяването на науката през последните 100 години стартира да се бърка и в религията. Различни изтъкнати лаборатории и експерти стартират да тестват истината в това, което до тогава е било територия, непокътната единствено за църквата - чудесата. Така изскачат и измамите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР