Едва ли има някой, който да не е чувал името

...
Едва ли има някой, който да не е чувал името
Коментари Харесай

Стивън Кинг на 75: велики цитати от краля на ужасите

Едва ли има някой, който да не е чувал името Стивън Кинг, а още по-малко - да не е гледал, със спотаен от боязън мирис, негов филм. Повод да си спомним за краля на ужасите е днешният ден - 21 септември, в който един от най-продаваните писатели на XX век 75 години.

Неговите запаметяващи се изречения от популярните му книги се цитират под дърво и камък - можем да ги чуем на улицата, в ресторанта, да ги прочетем върху големи билбордове, да попаднем на тях в телевизионни излъчвания или в осведомителни и литературни уеб сайтове.

Във всяка една от тях е събрана философията и мъдростта на живота и всичко това, което ни сервира той - наслада и горест, долнопробност и непорочност, мрак и светлина:

" Може би въобще не съществуват положителни и неприятни другари. Може би просто има другари, хора, които се застъпват за теб, когато страдаш, и ти оказват помощ да не си толкоз уединен. Може би поради тях си коства да се бориш, да се надяваш, да живееш. И даже да умреш, в случай че би трябвало. Няма положителни другари. Няма неприятни другари. Има единствено хора, с които желаеш да бъдеш, не можеш да не бъдеш, хора, които построяват дома си в сърцето ти. "
Из " То "

" Адът не е нищо спрямо яростта на излъгана жена. "
Из " Живата факла "

" Няма такова нещо като благополучен край. Не съм срещал нито един, който може да се мери с " Имало едно време ". Всеки край е нечовечен. Всеки край е просто различен метод да кажеш " довиждане ".
Из " Тъмната кула "

" Ако си дете, се учиш да живееш. Възрастните се учат да умират. "
Из " Кристин "

" Всички мъже и дами се стремят към едни и същи неща. Не тези, за които написа в историята и учебниците по гражданска просвета. Говоря ти за базата. Покрив над главата. Три топли хранения дневно и легло. Приличен полов живот. Добро храносмилане. Но най-основното от всички, приятелю, е това, което на теб ти липсва. Защото какво може да се съпостави с положителния сън? "
Из " Безсъние "

" Никога не си бе представял, че в живота може да има толкоз доста болежка при отсъствието на физическо страдалчество. "
Из " Сияние "



" Хората не стават по-добри, те стават просто по-умни. Когато станеш по-умен, не спираш да късаш крилцата на мухите, просто си измисляш по-добра причина, с цел да го правиш. "
Из " Кери "

" Да убиваш в името на мира е все едно да се чукаш в името на въздържанието! "

" Когато ухапеш ръката, която те храни, напълно разумно е протегнатата длан да се свие в пестник. "
Из " Сейлъм'с Лот "

" Мечтите остаряват преди мечтателите. "
Из " Капан за сънища "

" Човек не постоянно би трябвало да чуе трясъка, с цел да разбере, че вратата е затръшната. "
Из " Особени сезони "

" А в случай че не бръмчат коли и самолети, в случай че никой не е излязъл в гората западно от градчето да стреля по яребици и фазани, в случай че единственият тон е бавното тупкане на личното ти сърце, тогава можеш да чуеш и още един тон - звука на живота, който постепенно се размотава към своя повтаряем край, очаквайки първия зимен сняг да го оплаче и покрие с бял саван. "
Из " Сейлъм'с Лот "

" Обичта не може да просъществува в завладените от боязън сърца, както растението в мрачно помещение. Единствено гъбите (и то отровните) ставаха огромни при липса на светлина, даже Том Кълън знаеше това. "
Из " Сейлъм'с Лот "

" Надеждата е нещо хубаво, може би най-хубавото нещо, а хубавите неща са безсмъртни! "
Из " Особени сезони "

" Какво са книгите ли? Те са една неповторима портативна магия! "



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР