Едва ли има човек, който да не се е сблъсквал

...
Едва ли има човек, който да не се е сблъсквал
Коментари Харесай

Да дигитализираш българския туризъм – един стартъп знае как

Едва ли има човек, който да не се е сблъсквал с проблемите на българския туристически бранш. За тях се приказва от години, само че допреди Коронавирус рецесията сякаш никой даже не се опитваше да ги реши. Пламена и Тодор Бобеви обаче са хора, които от доста време се пробват да намерят решение на проблемите в бранша и по-специално – при заведенията за хранене.

И по този начин, в края на 2020 година двамата основават приложението TouchMenu, което на база генерирани QR кодове оказва помощ да се усъвършенства обслужването в заведенията за хранене – освен връзката сред сервитьор и клиент, а цялостното преживяване на клиента от влизането в заведението да напускането му.

Идеята е от доста години. Всичко стартира от желанието за по-бързо и по-качествено обслужване, от потребителска позиция. През годините сме пробвали разнообразни неща. Истината е, че с цел да стане всеобща една новаторска концепция, е нужна техническа обезпеченост, а пазарът, клиентите, потребителите да са подготвени за нея “, споделя Пламена Бобева пред Economic.bg.
Как работи услугата?
За да употребяват тази услуга, клиентите би трябвало да изтеглят приложението и да сканират QR кода за вход в системата. Този код нормално чака клиента на масата, на която е седнал. Кодовете съдържат криптирана информация, която включва съответното заведение, номер на маса и други Приложението за Android и iOS се употребява за сканиране и декриптиране на QR кода, а няколко механизма са имплементирани, с цел да обезпечат правилна/желана приложимост на системата. Апликацията започва браузъра (по подразбиране) на мобилното устройство и зарежда менюто съгласно информацията, която е получило от сканирания QR код.

И макар че клиентът няма огромен и чест допир с обслужващия личен състав – в това е смисълът на приложението – в последна сметка има опция за персонализирана поръчка, да вземем за пример да каже какъв брой тъкмо препечена да е пържолата и какъв брой дълго или късо да е кафето.

С годините виждахме доста пропуски в методите на обслужване по заведенията в България. От това, че не се знае какво е останало от обедното меню, до това да се оферират на клиентите неща, които на процедура ги няма в менюто. Но когато стартирахме приложението, пазарът несъмнено не беше подготвен за тази крачка “, споделя Тодор.

В началото, когато са презентирали концепцията си пред притежателите на заведения, семейство Бобеви се сблъсква с предразсъдъците, че нито чиновниците ще се оправят със системата, нито клиентите. Но времето демонстрира друго – към днешна дата освен че системите се одобряват и от двете страни, само че даже е невероятно развиването на сполучлив бизнес без цифрови решения.

„ По-добрата осведоменост, която гостите имат през днешния ден по отношение на по всяко време било в предишното, както и свободата да се направи избор измежду милиони благоприятни условия, безспорно води до смяна и в потребителското държание – самите посетители стават по-взискателни. Добре познатият от десетилетия всеобщ туризъм изпитва сериозна потребност от акомодация към новата действителност – нужни са по-персонализирани решения “, споделя Пламена.
Дигитален консиерж
Платформата сполучливо се развива от цифрово ресторантско меню до цифров консиерж.

Процесите, свързани с дигитализирането на услугите, които един хотел предлага, както и методът, по който го прави, в това число и организацията на работните процеси, се форсираха с три до пет години. Това е отлична опция за модерните хотелиери да премислят своите тактики и да бъдат още по-иновативни в търсенето на нови принадлежности “, споделят семейство Бобеви.

Според тях спечелилите в тази „ игра “ ще бъдат тези, които намерят салдото сред персоналния контакт и високотехнологичните решения.

TouchMenu, която разрешава на посетителите в хотели да правят заплащания, резервации и поръчки през мобилните си устройства, набра 370 хиляди евро при оценка на компанията от към 2 млн. евро при започване на 2023 година Рундът за финансиране бе воден от българският фонд за дялови вложения NV3, който оперира с запас на държавния Фонд на фондовете. Акционери в сдружението TouchMenu стават и няколко другари на създателите на компанията. Финансовите приходи ще се употребяват за разработка на нови функционалности в платформата, увеличение на потребителската база и агресия на нови пазари.

Всъщност, моментът, в който осъзнават, че е време да се насочат и към хотелите, е началото на 2021 година, когато към момента беше неразрешено изхранването на гостите в заведенията за хранене на хотелите поради пандемията и притежателите на местата за настаняване трябваше да мислят по-нестандартно.

Вкарвайки QR кода в хотелската стая, я превърнахме в комерсиална повърхност. Румсървизът беше бързо и елементарно решение. Оттам към този момент се замислихме и какви още услуги могат да бъдат въведени “, споделя Пламена.

Първите хотели, въвели нововъведението, са били в Пампорово. Сега повече от 100 хотела в България работят на правилото на QR кодовете. Информацията, която се дава посредством тях, е даже повече от това, което може да бъде обяснено на гостите на рецепцията.

Основателите на компанията са на мнение, че връщане обратно няма, защото гостите към този момент са привикнали да получават информация 24/7 и няма хотел, в който да може да се обезпечи по един човек за всеки посетител, по тази причина цифровият консиерж е най-хубавото решение.

Ние постоянно приказваме с хотелиерите на тематика дали тази цифровизация ще попречи на главното нещо, за което отиват гостите – да получат отношение. Но  дигитализацията само и единствено може да помогне на хотелиера да дава по-добра услуга, като отстрани чисто оперативните дейности, които изискват доста време, а не дават добавена стойност “, счита Пламена.

И е изцяло безапелационна, че човешката връзка няма да бъде изместена толкоз елементарно. Иновациите оказват помощ във всеки един отрасъл и това е окончателен развой.

„ Всички наши цифрови менюта разполагат с вграден изкуствен интелект. Включването на AI за анализиране на държанието на потребителя в модулите за директни поръчки спомага за обезпечаването на по-добро и персонализирано преживяване и в допълнение подкрепя потребителите при избора на храни и питиета. В същото време вграденият AI дава на мениджърския екип на хотела скъпи разбори, статистики, доклади и оферти за усъвършенстване “, прецизира Тодор.

Създателите на платформата считат, че към момента има незадоволително схващане от всички за софтуерния прогрес, който се случи през последните няколко години, и оттова идват някои страхове. Първата стъпка в приемането на технологията е разбирането на тази технология.

Със сигурност изкуственият разсъдък ще намира все по-голямо приложение в интелигентни асистенти за резервации, приложения за персонализирани рекомендации, прогнозиране и усъвършенстване на полети, системи за обработка на багаж, роботизирано самообслужване, ще размени доста хора на работни места, които включват повтарящи се задания и отнемащи прекалено много време.

Но най-малко що се отнася до хотелската промишленост, ние като посетители на един хотел към момента желаем да се усещаме добре пристигнали, имаме потребност да усетим гостоприемството посредством персонален контакт “, споделят семейство Бобеви.

От опита, който имат с всевъзможен тип хотели в България, само че и в чужбина, споделят, че неналичието на фрагменти е главен проблем освен в България, само че и в чужбина.

„ Хотелите, с които работим, се намират в разнообразни точки на света, таргетират друга категория туристи, само че неналичието на фрагменти на всички места е един от най-сериозните проблеми, пред които те са изправени “, е тяхното наблюдаване.

А технологията се оказва една от най-сериозните благоприятни условия, посредством която да се компенсира дефицитът на първокласен обслужващ личен състав. Търсенето на оптимизация в работните процеси е един от най-актуалните въпроси във всяка една страна по света. Неслучайно и най-големите вложения са в две насоки: рационализация на процеси и запазване на околната среда.

Туристическият бранш в България следва международните трендове и търси да притегли високоплатежоспособен екскурзиант. За задачата би трябвало да предложи и вискокачествен артикул.

Много се радваме да следим „ отваряне ” на мисленето в посока цифровизация на другите пазари, на които оперираме, в това число и България. Клиентите са подготвени за цифров метод на връзка с хотела, а хотелите, виждайки изгодата и добавената стойност от цифровите решения, прибавят нови модули и търсят по-сериозно подпомагане в работните си процеси “, споделя Пламена.
Какво съставлява цифровия консиерж?
Дигиталният консиерж показва информация за всички артикули и услуги, които хотелът може да даде на своите посетители – както вътрешни, по този начин и предоставени от външни бизнеси. TouchMenu работи в три съществени посоки:
Да подкрепи хотелите в намаляването на въглеродния отпечатък, елиминирайки всички хартиени листа и брошури;Да усъвършенства работните процеси по обслужване на посетители, спестявайки човешка мощ и непотребни разходи;Да предложи на госта самостоятелно преживяване, продавайки повече от нощувка и закуска и генерирайки повече доходи за хотела.
Виртуалният консиерж е в помощ на хотелиера и на госта в трите стадия от туристическата услуга. Преди престоя с потвърждаване на резервацията, по време на престоя с интерактивно деяние за всички потребности и стремежи, както и след престоя, събирайки противоположна връзка и информация.
Нови хоризонти
Стартирайки TouchMenu, основателите са били сигурни, че желаят да излязат на международния пазар.

За новаторски артикул е значимо да се намерят новаторско мислещи клиенти. Една от първите страни отвън България, в която срещнахме новаторско мислещи хора, е Кабо Верде – дребна островна страна в централен Атлантиченки океан, с развъртян туризъм. Вече 3 години имаме локални сътрудници там и TouchMenu оказва помощ на локалните хотели, в това число и от веригата Hilton “, описват семейство Бобеви.

Днес гостите в над 15 000 хотелски стаи имат достъп до TouchMenu. Част от портфолиото на компанията са и хотели, които оперират под международни марки – Novotel, Hilton, Best Western, Radisson и други. През тази година компанията се концентрира върху страните от Балканския полуостров като главен акцент са Сърбия и Румъния, където към този момент имаме действителни хотели, които употребяват нашите услуги.

Ние не стопираме да развиваме спомагателни функционалности и да подобряваме към този момент работещите модули, тъй че от ден на ден хотели, без значение в коя част на света се намират, да припознаят TouchMenu като нужен инструмент, посредством който да усилят своите доходи от спомагателни услуги и удовлетвореността на своите посетители “, споделя Пламена.

Компанията е в развой на пускане на втори рунд  финансиране, което да им помогне да бъдат същински конкурентноспособни на международния пазар.  

Виждайки сходни артикули на непознати компании, с огромни вложения, ползата на вложители към нас се ускорява. Това ни дава убеденост, че международният пазарът е подготвени и търси качествени артикули “, споделя Пламена.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР