Едва ли има човек, който да не е чувал за

...
Едва ли има човек, който да не е чувал за
Коментари Харесай

Празненствата, останали в историята: Най-лудите партита, провеждани някога

Едва ли има човек, който да не е чувал за Вакханалиите – бурните празненства в чест на бога на виното и веселието Бакхус, които се провеждали в Древен Рим.

Историкът Тит Ливий ги разказва като скандална традиция, включваща всевъзможни аморални практики. Истината е, че неговите описания евентуално са мощно пресилени и актуалната просвета гледа скептично на тях.

Що се отнася до самите Вакханалии, те надалеч не са единственият образец за бурни тържества, оставили своята диря в история.

Фестивалът на пиянството

Мут е богинята-майка в древноегипетската вяра. Тя била почитана като брачна половинка на Амон, кралица на боговете и божествена майка на фараоните. Археологическите изследвания сочат, че в нейния храм в Луксор античните египтяни организирали бурни тържества най-малко един път годишно.

Here's why we love ancient Egypt: cats and drinking.
Bastet sits on a throne decorated with figures—some holding wine cups. These possibly reference Egypt's most debaucherous event: the Festival of Drunkenness.

From the current issue of Nile Magazine.
Photo: The Met
— Nile Magazine (@NileMagazine)
Данни за така наречен „ Фестивал на пиянството “ има от ръководството на Хатшепсут през XV в. прочие Хр. Празникът имал набожен темперамент – неговите корени са свързани с мита за кръвожадна богиня-воин Сехмет, която съвсем съумяла да унищожи човечеството, преди да изпие прекалено много бира и да припадне.

За да пресъздадат своето избавление, античните египтяни прекарвали една луда нощ, отдавайки се на танци, алкохол и скотски удоволствия.

Балът, обзет в пламъци

На 28 януари 1393 година в Париж се състоял обилен прием, който умерено може да бъде избран като едно от най-убийствените празненства в историята. Той бил проведен от френската кралица Изабела Баварска в чест на сватбата на придворната дама Катерина дьо Фастоврин. Гвоздеят на вечерта трябвало да бъде танц, в който взели участие крал Шарл VI и още петима благородници, облечени с костюми на диваци. Въпросните облекла били от лен, а върху тях имало залепена вълна (за което били употребявани смола и восък).

'Bal des Ardents' from Froissart's Chronicles
— Medieval Archives (@MedievalArchive)
По време на танца, братът на краля – Луи Орлеански, се доближил с факел до един от танцуващите и без да желае запалил костюма му. Почти мигновено избухнал огромен пожар.

Шарл VI бил избавен от херцогиня Мария I дьо Бери, която го повалила на пода и потушила обхваналите го пламъци с полите си. Освен краля се избавил единствено още един от танцьорите, който се хвърлил в бъчва с вино (според друга версия на случилото се бъчвата в действителност била цялостна с вода). Другите четирима благородници починали в пожара.

Златното поле

Едно от най-големите празненства, провеждани в миналото, се състояло през юни 1520 година То било проведено от тогавашните крале на Франция и Англия - Франсоа I и Хенри VIII и останало в историята с името „ Златното поле “. Монарсите твърдели, че по този метод желаят да показват положителните си взаимоотношения, само че в действителност имали и друга цел. И двамата владетели желаели „ да надминат другия по величие и военна героизъм “, отбелязва историкът Трейси Борман. В продължение на две седмици и половина, хиляди благородници и техните фамилии чествали на поле, намиращо се в Северна Франция, където особено за случая били издигнати всевъзможни постройки.

За гостите били обезпечени големи количества храна и алкохол. Организирани били разнообразни надпревари, както и театрални представления. Един от най-вълнуващите моменти била другарската битка, в която двамата крале премерили сили (според някои свидетелства, Франсоа I съумял да повали на земята Хенри VIII). Да се сложи точна оценка на направените разноски е съвсем невероятно, само че някои откриватели считат, че изхарчените за тържеството пари възлизат на почти 19 млн. $. Освен това, макар желанието на двамата владетели да показват своето другарство, още на идната година те се оказали във война между тях.

Пищно празненство измежду руините на Персеполис

През 1971 година в Иран било извършено едно от най-разточителните тържества в актуалната история. Банкетът, траял няколко дни, бил проведен във връзка 2500-та годишнина от основаването на Персийската империя от Кир II Велики. Той се провел измежду античните руини на Персеполис. За задачата бил повдигнат същински град от шатри, украсени с над 30 км. коприна. За храната се грижели едни от най-хубавите френски готвачи. Любопитна детайлност е, че особено за празненството от чужбина били импортирани 50 000 пойни птици.



Сред 600-те посетители били етиопският император Хайле Селасие, принцът и принцесата на Монако, както и още над 60 кралски особи и държавни глави. Освен на екзотични деликатеси и отлежало шампанско, те се насладили и на зрелищни фойерверки, танцови представления и боен церемониал, участниците в който били облечени като бойци от разнообразни интервали от персийската история.

За тържеството даже бил сниман агитационен филм, наименуван "Пламъците на Персия ". Целта му била да се покаже величието на ръководещия режим. Само осем години по-късно, обаче, растящото неодобрение от ръководството на шахиншах Мохамед Реза Пахлави довело до експлоадирането на гражданска война и свалянето му от власт.

Американският президент, който избягал от Белия дом

Андрю Джаксън е седмият президент в историята на Съединени американски щати. След като положил клетва на публична гала, състояла се на 4 март 1829 година, той произнесъл тирада и се отдръпнал в Белия дом, където решил да провежда банкет, с цел да се срещне със своите гласоподаватели.

Book Review: "The Rise of Andrew Jackson " traces the controversial figure's life through his election as president in 1828
— The Wall Street Journal (@WSJ)
Това обаче се оказало огромна неточност. Съвсем скоро хиляди негови последователи се стекли пред постройката. Тези, които съумели да влязат вътре, почнали да се катерят по мебелите, да събарят картини и да чупят стъклени съдове в опитите си да се срещнат с Джаксън.

Съветниците на президента решили да сервират алкохолни питиета, с цел да успокоят тълпата. Ефектът обаче бил тъкмо противоположният – хората станали още по-необуздани.

В резултат на всичко това Джаксън бил заставен да избяга от Белия дом и да се настани в намиращ се наоколо хотел, до момента в който пристрастеностите утихнат.

Черно-белият бал на Капоти

От провеждането на този бал може и да са минали повече от 50 години, само че за него се приказва и до през днешния ден. Той бил проведен на 28 ноември 1966 година от емблематичния публицист Труман Капоти в хотел „ Плаза “ в Ню Йорк.

Мнозина дефинират събитието като празненството на века. Това определение по никакъв начин не е пресилено – на него участвали дъщерите на трима президенти, няколко принца и принцеси, махараджи, графове, барони, както и звезди като Франк Синатра, Миа Фароу, Джон Стайнбек и Анди Уорхол.

Капоти наложил непоколебим дрескод - черни смокинги за мъжете и бели или черни рокли за дамите. Всички посетители трябвало да носят маски, които било неразрешено да смъкват преди среднощ.

Още от създателя:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР