Едва ли има човек, който да не е чувал името

...
Едва ли има човек, който да не е чувал името
Коментари Харесай

Непознатата история на Краля на Кокаина Пабло Ескобар

Едва ли има човек, който да не е чувал името Пабло Ескобар. Известен с прякора „ Краля на кокаина “, той е един от най-могъщите и жестоки наркобарони в историята. Отговорен е за гибелта на над 200 съдии, 1000 служители на реда, както и десетки публицисти и политици. През 80-те и 90-те години на предишния век ръководеният от него картел Меделин открил монопол върху търговията с кокаин в Съединени американски щати.

В своя пик, организацията внасяла в страната по 15 тона опиати дневно. В резултат на незаконната си активност, Ескобар натрупал внушително положение в размер на към 30 милиарда $. През 1989 година той даже заел седмо място в класацията на списание „ Форбс “ на най-богатите хора на планетата. Тъй като не можел да подава противозаконните си пари в банки, наркобаронът държал големи суми в склад, където към една десета от банкнотите били изядени от плъхове или унищожени от влагата.

По думите на счетоводителя му, всеки месец картелът харчел по 2500 $ единствено за ластици, които били слагани на пачките с пари. 

Pablo Escobar's hippos keep multiplying and Colombia doesn’t know how to stop it
— CBS News (@CBSNews)
Хипопотамите на Ескобар

Богатството, което Пабло Ескобар съумял да натрупа вследствие на търговията с опиати, било голямо. Спокойно може да се каже, че той не знаел какво да прави с всичките си пари. Доказателство за това е фактът, че Ескобар разполагал със лична зоологическа градина. В нея имало хипопотами, импортирани в Колумбия персонално от наркобарона. Животните се приспособили относително елементарно към изискванията за живот в Южна Америка, като през днешния ден те населяват както някогашния зоопарк (превърнат след това в увеселителен парк), по този начин и региона на река Амазонка.

Дебатите за ориста на хипопотамите не стопират. Някои упорстват те да бъдат убити, с цел да бъде изцяло заличено наследството на Ескобар, до момента в който други са на мнение, че би трябвало да бъдат взети ограничения за опазването им, защото въпросните животни са се трансформирали в част от историята на Колумбия. 

Трансформацията на Меделин

Меделин е един от най-големите градове в Колумбия (по-многобройно е популацията само на столицата Богота). През 70-те и 80-те години на предишния век той се трансформирал в самобитна цитадела на картела, ръководен от Ескобар. В наши дни, градът е известна туристическа дестинация, а измежду най-известните атракции са голямото ранчо на наркобарона, неговият гроб, както и къщата, върху покрива на която бил погубен.

Трансформацията на Меделин не била по никакъв начин елементарен развой. За да се оправят с насилието и престъпността, управляващите вложили обилни суми в града през последните три десетилетия.

Показателен е фактът, че точно там се намира единственото метро на територията на Колумбия. Освен това, преди няколко години държавното управление на южноамериканската страна взе решение да унищожи постройката „ Монако “, трансформирала се в знак на лукса, в който живеел Ескобар. Днес, на мястото на зданието има мемориален парк, отдаден на жертвите на наркобарона и ръководения от него картел. 

Colombia demolishes drug kingpin Pablo Escobar's former home
— Reuters (@Reuters)
Кандидат за президент

Въпреки че бил виновен за осъществяването на редица жестоки закононарушения, Пабло Ескобар се радвал на забележителна известност в Меделин. Той раздавал големи суми на бедните, с което си спечелил любовта на забележителна част от локалните поданици. По тази причина, те не просто си затваряли очите за неговата противозаконна активност, само че и доста постоянно му помагали. Всеизвестен факт е, че Ескобар се разправял с враговете си, употребявайки способ, наименуван plata o plomo, което значи „ сребро или олово “.

Когато някой застанел на пътя му, той първо се опитвал да го подкупи, а в случай че въпросният човек откажел да одобри парите, Ескобар нареждал убийството му. 

В интерес на истината, толкоз доста хора симпатизирали на наркобарона, че той даже решил да се кандидатира за президент на Колумбия. Кампанията му се оказала извънредно сполучлива и Ескобар имал действителен късмет да стане държавен глава. Срещу него обаче застанал Родриго Лара Бония, който през 1983 година бил определен за министър на правораздаването. Той разкрил огромна част от закононарушенията на Ескобар, поради което бил погубен през 1984 година Именно с помощта на смелостта на Бония, наркобаронът по този начин и не съумял да стане президент. 

Plastic bag containing $18m (£14m) hidden in wall found in drug lord Pablo Escobar's house
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Затворът „ Ла Катедрал “

През 1991 година Пабло Ескобар сключил съглашение с колумбийското държавно управление, вследствие на което се съгласил да прекара пет години в затвор. По този метод той избегнал заплахата да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, където наказването му безспорно щяло да е доста по-сурово. Освен това, Ескобар трябвало да излежи присъдата си в своя частен затвор „ Ла Катедрал “ – първокласен комплекс, разполагащ с футболно игрище, бар, билярдна зала, джакузи и още доста улеснения. След като заживял там, той траял да управлява своята незаконна империя. 

На 22 юни 1992 година държавното управление въпреки всичко взело решение да го реалокира в елементарен затвор. Ескобар научил за желанията на управляващите авансово и избягал, което дало начало на огромна интервенция по издирването му. В нея се присъединили и специфични елементи от Съединени американски щати. Освен това била основана група за разпра с Ескобар, наречена „ Лос Пепес “.

Тя била финансирана от противниците му, в това число картела Кали и паравоенната организация на наркотрафиканта Карлос Кастаньо. „ Лос Пепес “, които получавали помощ от американските и колумбийските разследващи служби, избили към 300 от роднините и най-близките сътрудници на Ескобар. 

Police in Colombia shut down a small museum dedicated to the life and times of Pablo Escobar, authorities say.
— ABC News (@ABC)
Смъртта на Ескобар

Официалната версия за гибелта на Пабло Ескобар гласи, че той бил убит на 2 декември 1993 година в Меделин по време на специфична интервенция на колумбийските и американските управляващи. Наркобаронът бил прострелян три пъти, като единият от патроните попаднал в главата му. Някои обаче считат, че истината е друга.

Сред тях е синът на Ескобар – Хуан Пабло. Ето какво споделил той в изявление, обещано за „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ преди няколко години: „ Баща ми се е прострелял самичък. Трупът му не е бил открит от полицията, а от Карлос Кастаньо…нито колумбийската полиция, нито американските сътрудници имаха нещо общо с интервенцията, довела до гибелта на татко ми…казаха ми го патоанатоми, които са направили аутопсията на натрупа. Те били заплашвани и принудени да фалшифицират заключението си. Освен това, татко ми нееднократно ми е казвал къде ще се простреля, в случай че бъде обграден от врагове “. 

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР