Едва четирима медици осигуряват дейността на хирургичното отделение на МОБАЛ

...
Едва четирима медици осигуряват дейността на хирургичното отделение на МОБАЛ
Коментари Харесай

МОБАЛ-Велико Търново търси спешно хирурзи и специализанти

Едва четирима медици обезпечават активността на хирургичното поделение на МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ и лечебното заведение незабавно търси хирурзи и специализанти, заяви

Годишно в клиниката се правят към 900 интервенции, половината от които – огромни и по неотложност. „ Нуждаем се от най-малко още трима лекари със компетентност, които незабавно да влязат да оперират. Искаме да обучим и специализанти. Търсим интензивно сътрудници, които действително да дойдат и да работят, а не гастрольори “, съобщи началникът на отделението доктор Николен Стойнов.

Останалите в екипа са доктор Димитър Пашов, доктор Пламен Маринов и доктор Цветомила Райкова. Всички те споделят, че безусловно живеят в болничното заведение и са загърбили напълно персоналния си живот. Наясно са и каква е повода за кадровия недостиг – неатрактивно възнаграждение, вследствие на недофинансирането на клиничните пътеки.

Четиримата експерти правят цялостен размер действия в региона на хирургията, при всяка опция посещават квалификационни курсове у нас и чужбина и владеят най-съвременните техники за опериране. Като част от секцията по незабавна хирургия колективът прави лекуването на всевъзможни травматични повреди. В плановата активност на напред във времето е херниологията, лапароскопските интервенции, херниотомията във всичките й разновидности, жлъчно-чернодробната хирургия – холицистектомията и др.  В отделението се ползва още онкологична хирургия, интервенции след болести на тънките и дебелите вътрешности, развива се стомашната и панкреасна хирургия. Лекуват също пациенти, при които е подобаваща консервативна терапия.

„ Преди година и половина направихме ремонт на отделението за над половин млн. лева, с цел да имаме условия на европейско равнище. Базата и пространствата са приветливи и удобни както за пациентите, по този начин и за медиците. Разполагаме с 8 стаи, 4 от които ВИП. Всяка стая е с аспирация и О2. Три от тях са с две кревати, имат ледник и тв приемник, три са с четири кревати и две са с три кревати. Операционният блок разполага общо с 8 зали, разграничени по еднакъв брой в база I и новия корпус. “, показа доктор Стойнов.

Началникът на отделението е безапелационен, че всеки един специализант би получил прелестна подготовка, в случай че избере да натрупа опит в търновската болница.

„ Категорично мога да заявя, че болничното заведение не е западнала, има задоволителен брой подготвени фрагменти, техника, условия. Голямото преимущество за специализантите е, че тук те доста по-лесно могат да вземат участие интензивно в осъществяването на интервенции. Даже всеки ден, в случай че имат предпочитание, могат да асистират, до момента в който в университетските лечебни заведения специализантите просто следят. Желаем да има последователност, тъй като би било доста тъпо да имаме съвременни операционни зали и техника, а да няма на кого да предадем знанията си “, добави доктор Стойнов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР