Едва 8% от лекарите подкрепят пълната отмяна на хартиените рецепти,

...
Едва 8% от лекарите подкрепят пълната отмяна на хартиените рецепти,
Коментари Харесай

Едва 8% от лекарите подкрепят пълната отмяна на хартиените рецепти |

Едва 8% от лекарите поддържат цялостната анулация на хартиените предписания, демонстрира анкета на Българския лекарски съюз (БЛС) измежду експертите.

До момента в допитването са се включили  1 100 души. За запазването на двата разновидността за издаване на предписания - книжен и електронен са се оповестили 92% от интервюираните.

Преди седмица Националния съвет на БЛС излезе с декларация, в която се разгласи изрично срещу цялостното отпадане на хартиената рецепта, както планува планът на Министерството на здравеопазването.

“Заложените промени в Наредба № 4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, оповестени за публично разискване, са недомислени, неаргументирани и ще доведат само до пораждане на в допълнение напрежение сред лекари и пациенти ”, гласи декларацията на Народно събрание на Съсловната организация.

Български лекарски съюз излезе и със мнение, което препотвърди декларацията. Съсловната организация отправи и оферти към проф. Асена Сербезова, в качеството й на Министър на опазването на здравето и на и доцент Антон Тонев – ръководител на Комисия по опазване на здравето в Народно събрание.

“Ако остане единствено електронната рецепта е нужен механизъм, гарантиращ сигурността на правата и здравословното положение на пациента и спазването на нормативните разпореждания, а точно:

Механизъм, който да подсигурява, че при осъществена инспекция против всеки един от отпуснатите лекарствени артикули по складовата наличност на съответната аптека подхождат електронни наставления, предвиждащи отпущането точно на същите по тип и количество лекарствени артикули, мотивираха позицията си от БЛС.

Оттам оповестяват, че в централата на лекарския съюз не престават да идват писма от жители, лекари и Регионални лекарски колегии, които упорстват за оставането на хартиената рецепта и предизвестяват за редица неуредици, които ще настъпят в случай че тя отпадне от 01.05.2022 година Писмата са оповестени на уеб страницата на Съсловната организация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР