Едва 12. 3% отиват с желание на училище. 8.1 %

...
Едва 12. 3% отиват с желание на училище. 8.1 %
Коментари Харесай

Само 12.3% от учениците във Варна ходят с желание на училище

Едва 12. 3% отиват с готовност на учебно заведение. 8.1 % искрено споделят, че отиват с отвращение. 78.1 % изполваха оптекаемия отговор – с изменчиво възприятие. Това са част от данните на първото във Варна социологическо изследване измежду учащите.

То обхвана 350 ученика от варненските междинни учебни заведения - лица от 14 до 18 години. Основната извадка е двустепенна на лотариен принцип по учебни заведения и по паралелки в тях, с еднакъв дял по класове – 8, 9, 10 и 11 клас. Част от данните бяха показани през днешния ден на кръгла маса в Клуба на стопанския активист във Варна.

На въпроса: " Как нормално преживявате образователните часове? " 40.8 % от интервюираните декларират: " Спокойно, само че постоянно се разпръсквам ", 16,2 % - " Занимавам се с телефона, приказвам със съседа и др ", 15.9% - " С напрежение, да не ме изпитат или санкионират със забележка ".

72.4 % от интервюираните възпитаници споделят, че в учебно заведение е имало прояви на принуждение.

Но 55.3 от респондентите декларират, че не са изпадали в конфликтни обстановки в учебно заведение.

50.2 % от интервюираните са показали отговора: " Да, най-вече словестно ", на въпроса: " Има ли прояви на тормоз във връзка с Вас или на Ваши съученици и какви най-често? ".

Емпиричното социологическо изследване бе втория модул в плана „ Да надмогнем спора в себе си и с другите “, на Сдружение с нестопанска цел " Културно пространство, финансирано от Община Варна, дирекция " Превенции ". Част от него бе показано през днешния ден от социолога Георги Георгиев и Мария Генчева, началник на плана. Темата, предмет и обект, бе юношеството, като обществено пространство и време – дом, учебно заведение и общество изобщо, по отношение на възходящата наклонност на конфликтността водеща до настъпателност в държанието и прояви на тормоз и принуждение измежду младежите от тази възрастова група. За по-голяма цялост се организираха четири фокус-групи с представители на четирите изследвани възрастови групи в 8, 9, 10 и 11 класове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР