едостигът на газ е за около 30% от планираното отопление.Ако

...
едостигът на газ е за около 30% от планираното отопление.Ако
Коментари Харесай

Росен Христов: Имаме газ до септември

едостигът на газ е за към 30% от плануваното отопление.

" Ако не осигурим газ и слотове на естествена цена или някой би трябвало да заплати високата сума или София да остане без топло. Цената на международните пазари е висока, само че можем да намерим метод да е по-ниска от това, което плащаме сега. Служебното държавно управление заварихме обстановка на минус и работим предпочитано. Идеята ни е да осигурим газа до края на годината и вероятно за идната. Да осигурим отоплителния сезон и да дадем благоприятни условия на идващото държавно управление да подписа контракт ", означи министърът. По думите му на дневен ред седят всички източници за досатвка на газ, включителмно и " Газпром ". " Газпром " е финален варинат за доставка, само че въпреки всичко съществува. Ако се наложи да се водят договаряния с " Газпром ", ще бъдат единствено за приемане на количествата по контракт, а не за сключване на ново съглашение ", посочи Христов. Той подсети, че е платена колосална сума за адвокатски съвещания за договаряния с " Газпром ".

" Преговорите са спрели на една точка, където " Газпром " не са били съгласни с нашите условия. Европа продължава да купува газ от " Газпром ". Другото което е ние сега купуваме газ от " Газпром " не непосредствено, а посредством посреднции. Те се появяват, когато имаш потребност от газ. Руски газ сега тече и се използва, просто минава през Гърция, през медиатори ", уточни служебният министър на енергетиката. Той разяснява митингите против възобновяване на договарянията с " Газпром " и съобщи, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните желаят.

" България е демократична страна и всеки има право да изрича мнение и да стачкува, което е доста хубаво. Лошото е когато тези тематики се употребяват за политически цели - колкото хора стачкуват на площада, десетки пъти повече ме питат по какъв начин ще си отопляват жилищата учебните заведения, лечебните заведения, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на равнище София, да каже, че не му е проблем да заплати по-скъп газ, по-скъп самун. Когато заплатата в страната е няколкостотин лв. и по-голямата част отива за заплащане на битови сметки, не е толкоз елементарно човек да каже " не ме интересува цената ", добави министърът. Според него " Булгаргаз " не е загуба, а има потребност от капи

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР