Едновременно забавен и ужасяващ, трогателен и безпощаден е романът Обсадата

...
Едновременно забавен и ужасяващ, трогателен и безпощаден е романът Обсадата
Коментари Харесай

Издават романа Обсадата на Кришнапур “ – част от знаковата Имперска трилогия “ на Дж. Г. Фарел

Едновременно занимателен и отблъскващ, покъртителен и безмилостен е романът „ Обсадата на Кришнапур ”, който излиза на 6 декември с логото на издателство „ Кръг ”. Както и във „ Вълнения ”, оповестен на български през 2022-ра, във втората част на своята популярна „ Имперска трилогия ” ирландският публицист Дж. Г. Фарел осмива безмилостно недъзите на Британската империя в интервала на нейния крах. Книгата е отличена с „ Букър ” за 1973-та, а през 2008-а се подрежда на второ място измежду най-хубавите носители на премията. 

Българското издание е в превод на Владимир Молев и с корица от Милена Вълнарова. На Коледния панаир на книгата до 10 декември в НДК ще се предлага с 20% отстъпка на 401-ви щанд.

Трагикомичен взор към колониализма в Индия, „ Обсадата на Кришнапур ” стъпва върху действителни събития и е плод на задълбочено изследване. Фарел пресъздава няколкомесечната обсада на Лъкнау по време на Индийското въстание, разтърсило Британската империя през 1857-а, а в текста под една или друга форма намират място фрагменти от дневници и свидетелства на очевидци.

Робърт Флъри, наследник на един от всемогъщите шефове на Британската източноиндийска компания, таман е пристигал в Калкута за да посети гроба на от дълго време умрялата си майка и да разведри неотдавна овдовялата си сестра. За да съчетае потребното с приятното, татко му е издействал и добре платена поръчка да опише благотворната роля на империята за напредъка на локалното население по пътя към цивилизацията. 

За неволя, в този миг Индия е обхваната от безредици и Флъри се озовава в обсадения от разбунтувалите се бойци пограничен пост в Кришнапур. Принуден да пази живота си с оръжие в ръка, изнеженият и витаещ в облаците юноша се изправя срещу глада, заболяванията и гибелта.



Макар че слага фундаментални въпроси за цивилизацията, религията, технологията и живота като цяло, Фарел в нито един миг не е моралистичен или самоцелно неоправдателен. С извънредно духовитост, въображение и натурализъм той изобличава глупостта на класовата система, неадекватността на викторианския морал и метода, по който колониализмът обезчовечава и потисниците, и потиснатите.

Представяйки челния конфликт на два свята и две култури, създателят фино пародира капитализма, интелектуалните и креативните искания, превъзходството на англичаните, суеверията на локалните, отредената роля на дамите в обществото и наивността на мъжете по отношение на тях.

На фона на обсадата на фиктивния Кришнапур романът рисува въздействащ и подробен портрет на физическия, психологическия и моралния колапс. Насред непоносимата горещина, лишенията, разложението, холерата и кръвта колониалните илюзии постепенно, само че непреклонно се разклащат, преди да се срутят изцяло.    

Освен „ Обсадата на Кришнапур “ по време на Международния панаир на книгата всички издания на „ Кръг “ и „ Рижко “ могат да бъдат закупени с огромни отстъпки на 401-ви щанд в НДК. Сред другите нови заглавия са биографията „ Илон Мъск. Рискувай всичко ”, „ Титан ” – първият алманах с разкази на писателя отстъпник Сергей Лебедев, „ Уомпитър, фома, гранфалун ” – единствената публицистична книга на български от Кърт Вонегът, историческият женски разказ „ Жените от шато „ Лафайет ”, както и луксозното издание на „ Малкият принц ” с послепис от Георги Лозанов.  

Джеймс Гордън Фарел (1935 – 1979) е роден в Ливърпул в англо-ирландско семейство. Като студент в Оксфорд се разболява от детски паралич, прекарва съвсем година на легло и здравето му остава вечно повредено. Заради болестта се отхвърля да учи право и се трансферира във френска и испанска лингвистика. След завършването на университета пътува доста, известно време преподава в Париж, обикаля из Испания и Мароко, а от средата на шейсетте години се открива в Лондон и се посвещава на писането. Благодарение на триумфа на романите си през 1979-а си купува къща в Югозападна Ирландия и се реалокира да живее там. Няколко месеца по-късно умира при лов на риба по време на стихия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР