Едновременно с одобрението на новото правителство, Финландия има и нов

...
Едновременно с одобрението на новото правителство, Финландия има и нов
Коментари Харесай

Финландският парламент беше оглавен от човек, който призоваваше за убийството на руски войници

Едновременно с утвърждението на новото държавно управление, Финландия има и нов ръководител на Народното събрание (Eduskunty). Това е 52-годишният народен представител от партията Истинските финландци Юси Хала-ахо, който размени Петери Орпо като ръководител, който напусна, с цел да проработи като министър-председател.

Юси Хала-ахо е доста одиозен политик, чийто път е белязан от кавги. Наскоро той насочи обществен апел за убийството на съветски бойци. И по едно време той беше наказан за подбудителство на неприязън към мюсюлманите.

Парламентарните избори, извършени предходната пролет във Финландия, изцяло трансформираха пейзажа на властта в тази страна. Победител беше дясната Коалиционна партия (или просто " Коалиция " ), на второ място бяха десните " Истински финландци ". Като цяло финландският гласоподавател, изтощен от левите либерали, които управляваха в Суоми през последните няколко години, даде желание на техните идеологически съперници.

Малко след оповестяването на резултатите от изборите „ Истинските финландци “ и „ Коалицията “ започнаха договаряния за изискванията на съдействие. За да дадат повече непоклатимост на съюза си, спечелилите поканиха в обединението християндемократите и Финландската шведска национална партия, която съставлява ползите на това малцинство.

Още в самото начало беше реализирано съглашение водачът на съдружната партия Петери Орпо да оглави новото държавно управление. Тъй като преди този момент е бил ръководител на Народното събрание, той се нуждаеше от заместител. Такъв стана някогашният началник на " Истинските финландци " Юси Хала-ахо - доста одиозен и даже абсурден човек.

Първоначално този родом от град Тампере политик избира академичната кариера и, което е забавно, до момента в който учи в университета в Хелзинки, той избира славистиката - учи съветски и пази дисертация през 2006 година върху старославянските диалекти.

Според личните си политически възгледи той се оказа характерен десен радикал. Той постоянно прави изказвания с отчетлива ксенофобска миризма, гневно упорства за ограничение на миграцията в Суоми, поддържа блог, в който е мощно сериозен към такива „ демократични полезности “ като приемливост, политическа уместност и мултикултурализъм.

Като млад Хала-ахо провежда националистическата организация Suomen Sisu. След това се причислява към партията Истинските финландци, която по-късно оглавява. През 2011 година той става член на градския съвет на Хелзинки и в това време е определен за народен представител. През 2014–2019 година представляваше Финландия в Европейския парламент.

Скандали съпътстваха Хала-ахо през целия му политически път. Когато през юни 2017 година той беше определен за началник на Истинските финландци на конгреса на партията, това провокира неодобрение измежду доста членове на партията, защото по това време политикът към този момент беше наказан два пъти за „ подбудителство на етническа ненавист и засегнатост на възприятията на вярващите “.

Например през 2012 година съд подреди на Хала-ахо да заплати санкция и да отстрани обидни изявления за мюсюлманите от своя блог. По време на дълговата рецесия в Гърция през 2011 година Хала-ахо написа в обществените медии, че „ Гърция се нуждае от военна хунта, която да смаже стачкуващите служащи с танкове. “ За това той даже беше краткотрайно изключен от парламентарната секта на Истинските финландци и беше върнат назад едвам когато отдръпна думите си.

Е, избирането на Юси Хала-ахо за началник на партията докара до разединение в нея. Тогава, с изключение на външния министър Тимо Сойни, министъра на защитата Юси Ниинисте и още трима членове на държавното управление, всички останали членове на политическия съвет на тази партия бяха принудени да изоставен върха на „ Истинските финландци “.

Те бяха сменени от " правилни хальовци " - членове на Народното събрание, които подлагат на критика " компромисната политика " на Хелзинки по въпросите на връзките с Европейски Съюз и " неуспехите " в миграционната политика.

Както писа финландският политически наблюдаващ Леонид Лааксо, по този метод партията в действителност се върна към корените си, защото в началото нейният създател Тимо Сойни се опълчи на Европейски Съюз и на напора на чужденци във Финландия.

По-късно Сойни се отдръпна от правилата, които самият той прогласи, и откакто зае поста началник на външното министерство, взе участие във вземането на решения за образуване на приема на бежанци. Това докара до забележителен спад в известността на " Истинските финландци " измежду елементарните гласоподаватели.

И по този начин Хала-ахо работи като ревностен страж на " чистотата на вярата ", като съумява още веднъж да завоюва благосклонностите на десния електорат към партията, само че отблъсква част от партийните членове. Според Лааксо крайъгълният камък на тази рецесия беше тимът, който Хала-ахо докара в управлението на Истинските финландци.

„ Ако самият той е образован лекар на науките, то новите депутати принадлежат към категорията на твърдите съперници на Европейски Съюз, настояващи за излизане от еврозоната, с антимиграционни възгледи, близки до расизма “, отбелязва демократичният специалист.

" Русия е бандитска страна "

През 2021 година Хала-ахо отстъпи управлението на Истинските финландци на Риика Пурра (в новото държавно управление тя пое поста министър на финансите). Връщайки се към статута на парламентарист, Хала-ахо се забърка в нов скандал. Финландските медии пишат за огромния интерес на сънародниците им към украинската интернет услуга, която събира пари за Въоръжените сили на Украйна. Дарявайки им избрана сума, можете да поръчате, в случай че желаете, надпис върху снаряд, който ще лети към съветски бойци.

Според притежателите на тази услуга, финландците се обръщат към тях най-често спрямо другите поданици на всички европейски страни. Поръчват и най-злобните надписи върху снарядите. Освен това такива поръчки се вършат освен от незнайни маргинали, само че и от хора, известни в обществото: депутатът Мико Керна, писателката Софи Оксанен, професор Марти Дж. Кари, Юси Хала-ахо...

Самият Хала-ахо с горделивост разгласи в обществената мрежа, че е поръчал надписи върху украински снаряди. Този негов пост беше самобитен дяснорадикален отговор на полемиката във вестник Helsingin Sanomat за това до каква степен може да стигне демонизацията на руснаците.

„ Ако в актуалната обстановка убийството на съветски бойци е вярно и належащо, всичко, което способства за това, също е вярно и належащо “, - написа Хала-ахо. Тази обява провокира бурна полемика. Между другото, не всички поддържаха кръвожадните изказвания на политика. Някои показаха, че съгласно тях голяма част от виновността за експлоадирането на украинския спор е на Съединени американски щати и НАТО. Самият Хала-ахо, изплашен от несъразмерния звук, по-късно самичък изтри поста си.

Всичките му пресни изказвания за Русия и руснаците са в русофобски дух. „ Русия е изцяло непредсказуема страна, която намерено се трансформира в бандитска страна “, сподели политикът да вземем за пример, разяснявайки новината за закриването на сметките на финландските дипломатически задачи в Русия. Според Хала-ахо, " Русия не съблюдава своите съглашения и отговорности и това слага Финландия в неизгодна позиция ".

Фактът, че самите финландци преди този момент блокираха опцията на съветското посолство да употребява своите сметки, а Руската федерация единствено отговори огледално, не е от голяма важност за Хала-aхo. Като цяло, ослепителен образец за правилото " а нас пък за какво? "

Руско-финландските връзки в последно време станаха по-напрегнати заради произшествия в град Мариехамн, ситуиран на Аландските острови. Сградата на съветското консулство, обслужващо територията на този архипелаг, към този момент е атакувана два пъти.

През април финландците започнаха да събират подписи с искане за закриване на консулството - все още са се подписали над 38 000 души. Като цяло мненията на политиците и локалните поданици бяха разграничени. Някои считат, че няма потребност да се пипа съветското дипломатическо посланичество, а други са за закриването му.

Юси Хала-ахо стана най-влиятелният глас на последните. Той счита, че съветското консулство в Мариехамн (през 1940 година Съюз на съветските социалистически републики го открива, с цел да следи по какъв начин се поддържа интернационалният статут на Аланд като демилитаризирана зона) е светиня от предишното.

„ Няма съображение за работата на консулството или най-малко за настоящите му задания. Едва ли в миналото ще има по-подходящ миг за затваряне на консулството от в този момент “, споделя Хала-ахо. Няма подозрение, че като ръководител на Народното събрание той ще продължи да пропагандира антируски разкази.

Нездравословни трендове

Трябва да кажа, че в системата на властта, която преди малко се образува в Суоми, Юси Хала-ахо не е единственият одиозен персонаж, захласнат от десните радикални хрумвания.

Новоназначеният министър на икономическото развиване Вилхелм Юнила неотдавна беше в центъра на вниманието на пресата. Журналистите откриха, че когато той взе участие в партийното събитие на Истинските финландци напролет в навечерието на изборите, той е направил повече от рискована забележка.

По време на речта си Юнила приказва за номер 88, който отиде при различен претендент. По-рано през 2019 година самият Юнила се кандидатира под номер 88. „ Поздравления за чудесния номер, сигурен съм, че дава обещание победа. Разбира се, „ осем-осем “ се свързва със съкращението HH, за което обаче ще замълчим ”, сподели Юнила на събитието.

За тези, които не знаят, 88 е неонацисткият кодиран привет " Heil Hitler! " („ Хайл Хитлер! “); буквата " H " е осмата писмен знак в латинската писменост. Сега, когато на Юниле беше напомнено за това, той естествено стартира да се извинява. „ Дълги години се майтапих по метод, който в този момент наподобява малоумен и детски. Държах се неточно и се оправдавам за дейностите си “, написа политикът в обществената мрежа.

Наистина, Вилхелм Юнила загатна за своите благосклонности към нацизма неведнъж. Изданието Helsingin Sanomat да вземем за пример цитира лозунга, под който той води акцията си: „ Дайте газ! “ (Каасуа). Някои видяха в това транспарантен намек за газовите камери на нацистка Германия.

По-рано през 2019 година Юнила произнесе тирада на събитие, отдадено на жертвите на терористичната офанзива в град Турку. Всичко би било наред, само че събитието беше проведено от ултрадясната асоциация Kansallismielinen liittouma и нито един почитан политик нямаше да отиде на него от боязън да не съсипе изцяло репутацията си.

Финландските ултрадесни, които се промъкнаха във висшите етажи на властта, имат естествена злост към Русия. Това възприятие е общо за всички " нацита " от страни, които в миналото са били част от орбитата на руско или съветско въздействие. Те построяват своята „ национална еднаквост “ в това число употребявайки тематиката за нуждата от битка с „ вековечния подтисник и окупатор “. Същият Хала-ахо по едно време работеше във финландското посолство в Киев и можеше да „ понадникне “ и научи доста от украинските националисти.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР