Едно вирутално човече вече помага досущ като линийката в часовете

...
Едно вирутално човече вече помага досущ като линийката в часовете
Коментари Харесай

Дигитална математика - с виртуален приятел вместо линийка в ...

Едно вирутално дребосъче към този момент оказва помощ съвсем като линийката в часовете по математика в начален стадий. И вместо децата да постановат положителното остаряло пособие върху страниците в тетрадките, с цел да измерят сантиметрите, негов съвременен електронен другар крачи по екрана на устройствата. След колкото крачки и деления спре, толкоз е дълга правата.

За първи път ОУ „ Христо Г. Данов “ в карловското село Розино вкарва дисциплината „ Дигитална математика “. В програмата е от тази образователна година като ИУЧ (избираем образователен предмет). Първи го пробват първолачетата. С всяка последваща година обсегът ще се усилва, до момента в който се включат всички паралелки от 1. до 4. клас.

С новия предмет образователното заведение се подреди измежду новаторските в Пловдивско - статут, който през тази образователна година МОН даде на 43 учебни заведения в цялата област.

Целта е да стигнем до децата
по по-нагледен и по-интересен за тях метод,
като повишим достиженията по математика в условия на мултикултурна среда, изяснява директорката Таня Караколева. Още предходната година екипът пробвал метода в заниманията по ползи. Децата го възприемат добре и схващат в по-голяма степен материала, споделя директорката. Затова с сътрудниците ѝ разчитат, че новият образователен предмет ще увеличи и мотивацията на децата, и тяхната убеденост в личните сили. Ще вкара новаторски детайл в класическия урок по математика, а и интерактивен - работи се в електронна платформа. Това пък ще обезпечи и равномерен преход към дисциплината „ Компютърно моделиране “.

Прилагането на цифровата математика  понижава раздразнението и загубата на интерес у децата, споделя още Караколева.



Забавните герои от платформата ще оказват помощ със дилемите по един образователен час седмично.

Осигурен е

достъп до устройства за всички възпитаници,

с цел да може всеки да работи независимо, а не да е единствено наблюдаващ. ОУ „ Христо Г. Данов “ разполага с два компютърни кабинета с преносими компютри.

Тази година първолачетата са 18. Още на първата родителска среща фамилиите били известени за нововъведението и показали огромен интерес. Те са от разнообразни етнически общности и за доближаването и приобщаването им към учебния живот постоянно вършим Дни на отворените порти, описа директорката.

Напук на стандарта, че децата от малцинствени групи изостават в учението, ОУ „ Христо Г. Данов “ в Розино има достижения точно с тях. Миналата година двама възпитаници достигнали до регионалното равнище на надпреварата по спелуване на британски думи. Петокласникът Юсейн Топал заел седмо място в цяла Пловдивска област, а седмокласничката Назмие Раме се класирала десета.

Брат ѝ Ахмед Раме пък, който е третокласник, спечелил литературния конкурс на Националния замък на децата „ Вълшебните приказки на Ангел Каралийчев “.

Тази година още веднъж имаме доста будни първолачета с виновни родители и чакаме децата бързо да напредват, сподели Таня Караколева. В учебното заведение има две паралелки първолаци. На този стадий единствено едната ще е новаторска. Но екипът дал дума и в часовете на другата да се употребяват детайли от цифровата математика като интерактивен детайл.
В пловдивското СУ „ Христо Г. Данов “ Методът 1:1 още от първи клас
Пловдивското СУ „ Христо Г. Данов вкарва метода 1:1 и в начален стадий - от 1. до 4. клас, след като  предходната година започва с петокласниците. При тази система всеки възпитаник разполага с персонално устройство, като се работи във виртуални класни стаи, има опция за шерване на запаси, групова работа, планово основано образование.

„ Устройството не взема решение генерално казуса по какъв начин да заинтригуваме децата, само че дава достъп до повече запаси и опция на учителя за по-различна организация “, споделя директорката Гергана Аврамова. Убедена е, че методът 1:1  прави образователния развой по-разнообразен, показва образователния материал по по-достъпен метод - и то в крайник със актуалните трендове и потребността от асимилиране на цифрови пълномощия.

Всички преподаватели са минали съществено образование и узаконяване за работа със системата.

Въпреки рестриктивните мерки и устрема към икономии поради идните усложнения с покриването на разноските за сила през зимния сезон, в СУ „ Христо Г. Данов “ това лято е завършен още един компютърен кабинет с спомагателни устройства, с цел да се обезпечи използването на метода 1:1.

През тази образователна година учебното заведение е изправено и пред още едно предизвикателство - образова над 13 украинчета  на друга възраст - от подготвителна група до 9. клас.
Нови 4 новаторски учебни заведения, 4 отпаднаха от списъка
Общо 43 учебни заведения в Пловдивска област през тази година са със статут на новаторски. Четири излизат от миналогодишния лист, само че и 4 в този момент получават този статут.

Освен ОУ „ Христо Г. Данов “ в Розино, новаторско от тази образователна година е и пловдивското СУ „ Христо Г. Данов ". Присъединяват се също две частни образователни заведения под тепетата - ЧСУ „ Дружба “ и ЧОУ „ Бъдеще “.

През тази година Комисията за новаторските учебни заведения е оценила нови 193 плана в цялата страна - на 9 начални учебни заведения, 87 съществени, едно обединено, 57 междинни, 8 профилирани гимназии, 30 професионални и едно профилирано. Те са от 96 обитаеми места в 74 общини в цяла България. Най-много са заложили на нови способи на преподаване. На второ място се подреждат иноваци и във връзка с организацията или наличието. По-малко учебни заведения залагат на промени в образователната среда. Най-малко са тези, които се вземат решение да трансформират образователния проект и образователната стратегия.

В последна сметка от всички кандидатствали комисията е одобрила 161 плана и е отхвърлила 32.

Така, откакто препоръчаният от МОН лист е утвърден и от Министерския съвет, от миналогодишната листа на новаторските учебни заведения у нас отпаднаха 46. В всеобщия случай това са образователни заведения, в които тази година е изминал 4-годишният период на въведената иновация.

Така, в последна сметка, все още у нас със статут „ новаторско “ са 542 учебни заведения, от които 34 в Пловдивска област. Има във всичките 28 административни области, в 192 обитаеми места от 133 общини. 78 са били новаторски и са кандидатствали с нов план, за 464 продължава към този момент утвърдената иновация или са утвърдени още веднъж.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР