Едно трябва да се признае на Марио Драги: по отношение

...
Едно трябва да се признае на Марио Драги: по отношение
Коментари Харесай

Оставката на Драги: Типична италианска драма в прекалено нетипични условия

Едно би трябвало да се признае на Марио Драги: във връзка с продължителността на мандата си той не отстъпва на други италиански министър-председатели преди него. С 18-те си месеца на власт Драги е даже над междинната дълготрайност на всички 67 италиански държавни управления в интервала след Втората международна война.

Около тази оставка имаше всичко, само че не и основателна причина

Италия е привикнала с държавните рецесии и непрекъснатите промени. Това прави страната не напълно постоянна от външна позиция, само че пък политически завладяваща. Италианските гласоподаватели се любуват на спектакъла със комбинация от екстаз и отрицание. Тази оставка - както и доста други преди нея - прилича на опера: има драма, злоба, възмущение и ревнивост.

Имаше от всичко по малко, само че нямаше същинска политическа причина. Става дума за невротичния боязън от недооценяване и блян към подчертаване на левия популист Джузепе Конте, който торпилира необятната коалиция на " националното единение ".

Сега десните популисти усещат опция да си обезпечат за първи път успех на идния избор и отпред на държавно управление след възможните нови избори да застане крайнодясната Джорджия Мелони. Тя оглавява изследванията на публичното мнение с партията си " Братята на Италия ".

Все още е под въпрос дали Мелони ще успее да сформира дясна коалиция със супер-еготата Силвио Берлускони ( " Форца Италия”) и Матео Салвини ( " Лига”) и да образува по-стабилно държавно управление от многото си прародители. Може би пък социалдемократите, които са разграничени в две партии, ще съумеят да образуват лява коалиция в предизборната акция.

Оставката на Драги е неприятен знак освен за Италия, само че и за Европейски Съюз

Безпартийният Марио Драги, който застана отпред на държавното управление на " националното единство” като технократ след краха на левите популистки държавни управления, ръководени от антисистемното придвижване " 5 звезди ", в действителност направи всичко както трябваше. Той изведе Италия от Ковид рецесията и обезпечи невиждано огромни помощи и заеми от Европейски Съюз за възобновяване на мощно задлъжнялата страна.

Драги обезпечи на Италия по-голямо въздействие в Европейски Съюз спрямо евроскептичните си прародители. Като някогашен ръководител на Европейската централна банка той е добре осведомен с стопанската система, само че не съумя да предотврати внезапното повишение на инфлацията.

Фактът, че очевидно изтощеният Драги в този момент се отхвърля, е неприятен знак както за Италия, по този начин и за Европейския съюз. В изискванията на надвиснала криза, на енергийна рецесия, на опълчванията с Русия за нейната чудовищна война против Украйна е нужна мощна и практична Италия. Тя в този момент още веднъж ще изгуби месеци във вътрешнополитически дреболии, а комплицираната ѝ, изцяло фрагментирана партийна система ще отслаби Европейския съюз.

Италия в прекомерно огромна и значима, с цел да се провали

Ако промените, стартирани от Драги след десетилетия отсрочване, в този момент още веднъж бъдат спрени, това може да се отрази единствено отрицателно за италианската стопанска система и общество. Пазарите към този момент реагират с намаление на цените на акциите, напън върху италианските банки, които така и така изпитват усложнения, и повишение на лихвените проценти по държавните облигации.

Следващото държавно управление, изключително в случай че бъде управлявано от десни популисти с проруски визии, ще има компликации да преведе извънредно задлъжнялата Италия през идните бурни времена. Но в случай че Италия банкрутира, общата европейска валута ще се окаже под напън, а Европейският съюз ще се разклати. Италия е прекомерно огромна и значима, с цел да се провали.

В началото на мандата си Марио Драги беше разгласен за последния късмет закъсалата Италия да се изправи на крайници. Изгубен ли е изцяло този късмет?

Датата за постоянни избори по този начин или другояче щеше да бъде избрана за началото на идната година. Най-късно до тогава безпартийният технократ Марио Драги ще би трябвало да се отдръпна. Драмата е изтеглена единствено с шест месеца напред в политическия дневен ред, само че тъкмо в средата на многочислените рецесии, свързани с инфлацията и последствията от войната.

Автор: Бернд Ригерт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР