Едно от сериозните притеснения е, че в държави с ниско ...

Едно от сериозните притеснения е, че в държави с ниско

Богдан Кирилов: Ниската ваксинация може да доведе до нови варианти на COVID-19

Едно от сериозните терзания е, че в страни с ниско имунизационно покритие като България и Румъния могат да бъдат генерирани нови разновидности на ковид, уточни в утринния блок на БТВ „ Тази заран " Богдан Кирилов-екзекутивен шеф на Агенцията по медикаментите.

В финалните месеци, в които следим закъснение на темпа в част от страните, има непрекъсната връзка от страна на Европейска комисия и всички здравни институции, с цел да се намерят аргументите и да се търсят решавания, изясни той.

По думите му поставените дози ваксини у нас все още са 3 200 000, като със приключен имунизационен цикъл са 1 720 000 души, от тях 400 000 са с еднодозова ваксина, а към 75 000 са към този момент и бустерните дози.

В България има специфична процедура за медикаменти с изминал период на валидност, първата стъпка е бракуване на такива артикули. За имунизациите все още 210 000 дози са бракувани и в следващите седмици и месеци следва да бъде осъществена тази процедура и те да бъдат унищожени, сподели още Богдан Кирилов. Той означи, че останалите ваксини се ползват в периода на валидност, който е в разрешението има за приложимост.

Очакваме следващите седмици да има удължение на периода на валидност на имунизацията на „ Модерна ", а преди три седмици имаше удължение на периода на имунизацията на „ Янсен ". В следващите месеци ще чакаме още такива смени, съобщи Богдан Кирилов.

Последните данни показват, че във връзка с заразяването се следи понижаване на ефикасността на имунизациите, само че във връзка с хоспитализациите, тежко протичане и гибел, имунизациите, които се употребяват в Европейски съюз, не престават да показват доста висока резултатност, означи Богдан Кирилов.

Според него точно за това в Европейски съюз, Съединени американски щати и Израел започна процедура по слагане на бустерни дози.

ЕМА е на заключителен стадий на оценка на данните за една от имунизациите-на „ Пфайзер/Бионтех ", като чакаме тази седмица мнение и да се взе решение за използването й за деца, изясни Богдан Кирилов.

За хапчетата против ковид той сподели, че упованията са за края на тази година или началото на следващата, да бъде издадено позволение за използването им.

Източник: cross.bg