Едно от пет български деца е засегнато от проблема с

...
Едно от пет български деца е засегнато от проблема с
Коментари Харесай

Едно от пет български деца е с повишено телесно тегло

Едно от пет български деца е наранено от казуса с повишение на телесното тегло. Тенденцията за затлъстяване измежду момчетата и девойките е значима - при към 5 до 7 %, а повишението на телесното тегло доближава до 25 % от децата. Това уточни доктор Цветелина Тотомирова, ендокринолог във ВМА, на кръгла маса "Спортът, децата и бъдещето " в НСА, с присъединяване на президента Румен Радев, специалисти в медицината, логиката на психиката, педагогиката, физическото образование.

Д-р Тотомирова означи, че се следи зараза от затлъстяване в международен мащаб. То се е повишило близо три пъти по отношение на 1975 година Сред възрастното население - 1,9 милиарда са с нараснало телесно тегло, а над 650 млн. са с изразено затлъстяване. Над 41 млн. деца под петгодишна възраст са с нараснало телесно тегло, а над 340 млн. деца и подрастващи сред 5 -19 години са с нараснало телесно тегло и затлъстяване.

Поставянето на диагнозата за затлъстяване е елементарно и на ранен стадий лекарят може да откри дали има отклоняване и да се вземат навременни ограничения, уточни доктор Тотомирова. Тя добави, че затлъстяването не е единствено проблем на външния тип, то води и до значими медицински последици, а затлъстяване в детска възраст рефлектира и в годините, води до опасности, свързани със сърдечно- съдови болести. Децата със затлъстяване са и с по-ниска самокритика за себе си, по-често страдат от насмешки от другари и възпитаници, по са склонни да пропущат часове в учебно заведение и във времето израстват човеци, които има възможност да намерят по-слабо платена работа и да бъдат с по-малка реализация като възрастни, уточни още доктор Тотомирова.

Освен поради прекален банкет на храна - има нападателна рекламна политика към децата за разнообразни типове храни, подсладени със захар питиета, елементарен е достъпът до висококалорийните храни, затлъстяването е и поради ниската физическа интензивност, уточни доктор Тотомирова. Много изразено е стоенето пред екрана- телефон, компютър, тв приемник, методът на живот също постанова обездвижване,часовете в учебно заведение по физическо образование са незадоволително усвоени, добави тя.

Физическата интензивност измежду младите е незадоволителна, посочи Тотомирова. Около една четвърт от децата не извършват рекомендациите за физическа интензивност от към 60-минутна серия извършения на ден. През 2017 година единствено половината от учениците в горните класове са практикували посочените извършения.Четири от 10 деца не са физически дейни съгласно тези рекомендации.

Тотомирова означи още, че с изключение на чисто медицински изгоди, децата, практикуващи физическа интензивност са с по-добри резултати в учебно заведение и усвояват по-лесно учебния материал. Тя посочи нуждата от повишение на времето, което децата прекарват в придвижване, от основаване на условия за упражняване на разнообразни типове физическа интензивност в учебно заведение и отвън него, от образование на държание, което включва физическа интензивност, както и от персоналния образец на възрастните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР