Едно от нещата, с които правителството на Кирил Петков дойде

...
Едно от нещата, с които правителството на Кирил Петков дойде
Коментари Харесай

Кирил Петков може да остане в историята като най-антибизнес премиерът

Едно от нещата, с които държавното управление на Кирил Петков пристигна на власт, както и самата поръчка на неговата партия „ Продължаваме промяната “, беше тезата за новите и необвързани лица, които идват от частния бранш и ще съставляват сериозно мислещи, частно насочени и новаторски управленци. Самите думи „ бизнес “, „ частен бранш “ и „ нововъведения “ твърдо залегнаха в реториката на новото ръководство и станаха негов лайтмотив. Но, както се оказва, единствено на думи. В историята ни постоянно е имало един обичаен конфликт сред представителите на властта и представителите на частния бранш, да вземем за пример огромните работодателски организации.

Но в последна сметка всеки един министър-председател през последните няколко десетилетия е оставял значима и трансформираща диря в стопанската система. По времето на Иван Костов беше извършена огромна, само че към този момент закъсняла приватизация, която трябваше да постави основите на пазарното стопанство в България. Мандатът на Симеон Сакскобургготски беше ознаменуван с полагане на основите на модерната стопанска система и редица регулаторни промени. Управлението на Сергей Станишев вкара плоския налог. По време на ръководството на Бойко Борисов се построиха инфраструктурните връзки с огромните градове и стартира невиждан напредък в редица браншове като аутомотив промишлеността, производството като цяло, IT бизнеса в София и огромните градове, и така нататък Дори авариралото ръководство на Жан Виденов, завършило с невиждана хиперинфлация и финансова рецесия, стартира приватизационна активност в браншове като хранително-вкусовата и строителната индустрия.

На този декор, ръководството на Кирил Петков, пристигнал на власт на крилете на капиталовите планове, модерната стопанска система, промените, и на фона на все по-краткия му властови небосвод, може би ще реализира самобитен връх даже за този къс интервал, в който в държал държавната власт. Кирил Петков току-виж ще остане най-антибизнес министър-председателят в най-новата ни история.

И повода за това даже не е само Корнелия Нинова и бълнуванията на социалистическата партия за въвеждане на изключително състояние в стопанската система и ценови надзор върху редица артикули и услуги. То е в държанието на самия мандатоносител „ Продължаваме промяната “, в държанието на премиера Петков и в неговото отношение по отношение на редица водещи стопански браншове и политиката по отношение на тях. Особено във време, когато са нужни обхватни, смислени и поредни дейности, с цел да не се стигне до затварянето на цели предприятия. В подобен миг за жалост държавното управление на Петков, дали от неведение, непросветеност или просто небрежност, освен, че не работи съответно, а не работи даже по метод, който в една най-малко частична степен да се покрива в даваните от тях поръчки на думи преди влизането във властта.

Няма да престана да дублирам, че войната на Русия против Украйна напълно промени основите на актуалната интернационална система и свързаността на страните посредством техните стопански системи. Собственият рандеман на запаси, търсенето на различни доставки, енергийната политика заеха място измежду целите на всяко едно държавно ръководство, което е не по-малко значимо от политиката по национална сигурност, поддържането на мощна национална защита, войска, разследващи служби и така нататък На фона на тази всеобща наклонност държавното управление на Кирил Петков и персонално министър-председателят безусловно се оплетоха в абсурда с съветските офшорни връзки на фонда „ Gemcorp”. Стъпка по стъпка той доближи до Вашингтон и до портите на Държавния департамент на Съединени американски щати. Но до момента в който меморандумът с околните на Владимир Путин кръгове остава измежду дребното опити (за щастие) на държавното управление на Петков да положат основите на серия от съмнителни покупко-продажби, то войната на държавното управление с промишлеността в България припомня тактиката на „ изгорената земя “ – оскъдна и доста слаба поддръжка през целия интервал на ръководство на държавното управление на „ смяната “ от идването му на власт до сегашния миг.

Примерите в тази посока могат да бъдат дадени доста и всички те по един или различен метод са свързани с провалената енергийна политика на държавното управление на П
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР