Едно от най-важните неща за всяко осигурено лице е възможността да

...
Едно от най-важните неща за всяко осигурено лице е възможността да
Коментари Харесай

Как да се снабдим с документи за стаж и доход при пенсиониране

Едно от най-важните неща за всяко обезпечено лице е възможността да наблюдава и ръководи своя застрахователен стаж и приход. Тези данни са от изключителна значимост както за обмисляне на бъдещето, по този начин и за вярното пресмятане на пенсиите и други обществени компенсации.

Националният застрахователен институт (НОИ) дава разнообразни благоприятни условия на обезпечените лица да получат нужните документи за трудов стаж и приход, изключително в случай че работодателят е прекратил активност или са настъпили други промени в компанията.

В тази публикация ще разгледаме какви документи и архиви съхранява Национален осигурителен институт, как можем да ги получим, както и какви дейности да предприемем, ако имаме усложнения при намирането на информация.

Какви архиви съхранява Национален осигурителен институт?

Националният застрахователен институт играе значима роля в съхранението на ведомости за заплати и други трудовоправни документи на осигурители, които са прекратили активност без приемник. Това е регламентирано в член 5, алинея 10 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО).

С други думи, когато една компания затвори порти без да има друга организация, която да поеме отговорностите ѝ, НОИ съхранява документите за застрахователен стаж на нейните чиновници. Това е основна информация, тъй като въз основата на тези документи се удостоверяват и пресмятат правата на чиновниците при пенсиониране или приемане на други компенсации.

За да разберете дали Национален осигурителен институт разполага с нужните документи на вашия някогашен шеф, можете да направите справка на уеб страницата на Национален осигурителен институт в раздела за прекъснати осигурители. Там ще намерите лист на предприятия, чиито ведомости за заплати са предадени на Национален осигурителен институт. Ако вашето дружество е в листата, можете да подадете заявление за издаване на уверение за стаж или приход в някое от териториалните поделения на Национален осигурителен институт, без значение къде се намира документът.

Какво да създадем, в случай че не открием предприятието?

В случай че не откриете търсеното дружество в справката за прекъснати осигурители, това значи, че фирмата може да е към момента настояща или да има приемник. Тогава можете да извършите инспекция в Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Това са обществени регистри, налични за всеки жител, където можете да намерите настоящи данни за компании и юридически лица.

В случай че компанията продължава да съществува, имате право да поискате нужните документи непосредствено от работодателя. Законът задължава осигурителя да издаде нужните документи за застрахователен стаж или приход в период от 14 дни след подаването на настояването. Това е вашето право и работодателят е задължен да ви обезпечи тези документи.

Ако, обаче, не можете да се свържете с компанията заради разнообразни аргументи (например шефът е в чужбина или няма достъп до нужните документи), имате опция да потърсите подпомагане от контролните органи на Национален осигурителен институт. Те могат да ви оказват помощ с инспекция на наличната информация за осигурителя, само че имайте поради, че техните пълномощия не включват задълбочени следствия.

Допълнителни архиви в Национален осигурителен институт

Освен нормалните документи за трудов стаж и приход, НОИ съхранява и характерна архивна документи, обвързвана с обезпечаването на лица, които са били членове на трудовопроизводителни кооперации (ТПК). Тази документи се ръководи от Централното ръководство на Национален осигурителен институт и обгръща интервала на обезпечаване към Съвета за взаимно обезпечаване членовете на трудовопроизводителните кооперации (СВОЧ на ТПК). Ако сте били член на такава кооперация, може да се обърнете към Национален осигурителен институт за издаване на удостоверения за застрахователен стаж или приход.

Съхраняването на документите за застрахователен стаж и приход е от сериозно значение за вашето финансово бъдеще. Национален осигурителен институт предлага разнообразни услуги и информации, с които да се уверите, че всичко е наред с вашите осигуровки.

Ако имате компликации при намирането на информация, не се колебайте да употребявате ресурсите на институцията или да потърсите подпомагане. Осигурителният стаж и приход играят решаваща роля за вашите обществени и пенсионни права, по тази причина бъдете самодейни и се уверете, че разполагате с всички нужни документи на време.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР