Едно от най-трудните за разбиране неща в живота е как

...
Едно от най-трудните за разбиране неща в живота е как
Коментари Харесай

Защо нарцистичния човек малтретира партньора си?

Едно от най-трудните за схващане неща в живота е по какъв начин някой, който претендира, че ни обича може да ни малтретира физически и/или душевен?!

Много хора са травмирани и комплицирани след края на сантиментални връзки с подобен оскърбяващ  сътрудник. Чудят се „ Бяхме толкоз влюбени, той ми споделяше, че съм любовта на живота му, по какъв начин се стигна до това да се отнася с мен като с отпадък ”.  Да ми изневерява? Да ме обезценява?  Да ме унижава пред приятелите ми?  Как бих могъл/ла да се доверя още веднъж на някой различен, в случай че имам толкоз неправилна визия за хората? ”

Ако в миналото сте били унижавани от нарцистичен сътрудник и в този момент сте завършили връзката, може би се чудите по какъв начин сте създали такава огромна неточност – и по какъв начин бихте могли да изгбегнете  това в бъдеще.

Добрата вест е, че множеството хора с нарцистично личностно разстройство са много предсказуеми. Те имат податливост да следват едни и същи модел на взаимоотношения още веднъж и още веднъж. Нарцистичните хора непрекъснато припомнят, че са нарцисисти. По това по какъв начин се държат с вас през другите стадии от връзката може да се научите да разпознавате ранните знаци, че вашата нова обич е с нарцистично личностно разстройство. Тогава единствено от вас ще зависи да решите дали желаете да продължите такова взаимодействие.

Ето някои от главните знаци, които е нужно да знаете:

*  Защо нарцисистите са склонни да се трансфорат в насилници?

Когато някой страда от Нарцистично личностно разстройство, две неща ги подготвят да станат малтретиращи:

– Те имат доста ниска степен на прочувствена емпатия

Емоционалната емпатия е потенциала да усетиш възприятията н другия човек (или това, което си представяме, че другия човек чувства). Наличието на прочувствена емпатия понижава опцията да сте нараняващи, вие безусловно „ чувствате болката на другия ”. Без прочувствена емпатия имате доста по-малка причина да обръщате внимание на болката, която думите и дейностите ви могат да причинят на колегата ви.

Нарцистичните хора могат да имат „ интелектуална емпатия ” без д имат прочувствена такава.Интелектуалната епматия е способността за когнитивно схващане на това, какво причиняваш на другия човек. Затова, нарцисистите могат да схванат, че ви предизвикват болежка, само че имат по-малка опция да усетят това, защото не усещат, че са създали нещо неприятно.

* Липсата на „ пълноценни връзки с различен човек ” и неизменност сред обектните връзки

Една от главните аргументи някой да предизвиква болежка на различен е, че няма пълноценни обектни взаимоотношения и неизменност в тях. Накратко, „ пълноценните обектни връзки ” е способността да виждаш другия по интегриран и реален метод, което значи – дружно с „ положителните и неприятните му/й  качества ”.  Ако имате „ пълноценни обектни връзки ” имате способността да приемате, че другия не е съвършен, има както преимущества, по този начин и дефекти и към момента да го цените и обичате. „ Постоянство сред обектните връзки ” е способността да поддържате пълноценна прочувствена връзка с някой, който харесвате, без значение дали сте му ядосани, раздразнени, разочаровани или засегнати. Това неизменност сред връзките оказва помощ да се преодоляват импулсите да нараниш някого и неналичието му прави хората по-способни да наранят прочувствено и физически своите сътрудници.

Бележка: Не всички хора с Нарцистично личностно разстройство са еднообразно нараняващи. Степента на нарцисизъм  може да се разгръща от тези, които те поставят на фундамент и след това вербално те хулят и наскърбяват, до момента в който схванат, че никой не е съвършен – до тези, които физически и душевен малтретират сътрудниците си и се пробват да упражнят надзор върху всяко тяхно движение  – с кого се виждат, защо харчат пари, какъв брой постоянно приказват със фамилиите си и други

Три стадия за модел на насилническа нарцистична връзка

Въпреки, че доста нарцистични хора не търсят сериозна връзка, доста от тях желаят да се открият и оженят. За страдание, заради неналичието на цялостна връзка с другия те имат склонността да са нереалистични в това какво чакат от колегата си. Възприемат го две категории: съвършения или разваления сътрудник.

Перфектния сътрудник за нарцистичния човек е този, който му доставя удоволствия.

Повреденият е този, който прави нещо, което нарцистичния човек не харесва.

В резултат на това, вместо да откри „ съвършената връзка ”, за която мечтае, той още веднъж повтаря това, което се назовава „ модела на нарцистича корист във връзката ”. Всеки стадии има своята форма на нарцистична корист:

Стадии 1: Преследване на еднорога

 В началото може би му изглеждате като рядко, приказно и прелестно създание, като еднорог. Те ще обичат всичко у вас. Нарцистичните хора са крайни, рискови във усещанията си, постоянно без междинни нюанси по сред им. Когато са привлечени от вас, те имат склонността да ви идеализират и да имат вяра, че сте „ съвършения половинка ” за тях. Най-накрая са намерили някой, който няма да ги разочарова. Те изискват вашето внимание с дарове, известия, ласкателства, благи жестове и други неща, като по този метод мислят, че ще ви завоюват и потвърдят своята тотална отдаденост. В този стадии те са тотално фокусирани върху това да ви убедят да им дадете късмет да ви потвърдят тяхната обич. Някой нарцистични хора просто повтарят този стадии още веднъж и още веднъж с разнообразни хора, тъй като в действителност не знаят по какъв начин да имат действителна връзка с някого, който към този момент са „ хванали ”.

Моделът на корист

След като вложат ненормално доста време, сила, пари, пробвайки се да ви убедят с своята отдаденост, те мигновено губят интерес към вас, незабавно щом „ спрете да бягате ”. Оставя ви разочарован/а, че откакто ви е желал толкоз мощно и ви е преследвал/а с любовта си, в този момент даже не дава отговор на известията ви.

Предсказващи знаци – свръх естествената природа на спечелването ви е сигнал за това, че са нереалистични.

За разлика от множеството хора, които избират последователно да опознават някого, преди да се обвържат с него/нея в бъдеще, нарцистичните хора се пробват да ви опознаят бързо и даже могат да възнамеряват бъдещето ви  заедно, още от първите срещи. Могат да стартират да приказват за всички места, на които желаят да ви заведат на почивка, какъв брой деца може да имате и къде ще да вървят на учебно заведение и така нататък

Те се прекланят пред земята, по която ходите.

Това може да звучи като нещо привлекателно, само че не е. Всичко, което се издига, ще падне в прахта. Такава степен на идеализация е в действителност знак, че те не ви виждат действително. Вместо това, просто проектират върху вас фантазията си за вас. Реално никой не е съвършен и един път щом открият, че не сте тъкмо като тяхната фикция за вас, те могат да станат отхвърлящи и разочаровани. Ако имате шанс те просто ще изчезнат от живота и в този миг.

Всички предходни сътрудници са ги разочаровали най-после.

Начинът, по който разказват предишните си сътрудници най-вероятно ще е метода, по който ще опишат и вас. Ако са непрекъснато разочаровани от хората, това споделя повече за тях самите, в сравнение с за другите хора. Ако ги попитате за какво техните минали връзки са завършили и те кажат, че сътрудниците им са били разнообразни първоначално, това е знак, че също ще бъдете описан/а по този начин някой ден.

 

Стадий  2 : План за усъвършенстване

Веднъж откакто сте „ хванати ”, нарцистичните сътрудници стартират да се отпускат и да се любуват на компанията ви. Сега те имат време да ви опознаят по-добре и постепенно стартират да виждат дребни неща у вас, които съгласно тях ви отдалечават от перфектността. Малките ви дефекти към този момент не наподобяват толкоз очарователни, а по-скоро дразнещи. На този стадий може да започнете да разпознавате знаци, че индивида до вас има нарцистично разстройство.

Моделът на принудител

Нарцистичният сътрудник стартира да предлага способи, по които би трябвало да се измененията „ за ваше лично положително ”. Ако единствено се подстрижеш/облечаш различно/ свалиш (или облечеш) по-секси облекла -ще бъдеш още по-прекрасна! ” „ Хайде, не искаш ли да ми угодиш? ” Мислете за този стадий като за проект да ви трансформират, тъй като те не престават да оферират способи, с които да ви „ поправят ”.

Предизвестие за принуждение

Как те се оправят с разочарованието си и реагират на вашето „ Не ”. Много хора откриват, че сътрудниците им не са толкоз „ съвършени ”, колкото първоначално и са разочаровани, което е естествена реакция. Това, което отличава естественото отчаяние от нарцистичното е точно метода, по който те одобряват вашето „ Не ” в отговор на техните оферти да ви „ подобрят ”.

 

* Нормалното отчаяние – те биха се радвали, в случай че извършите дребни промени, тъй че да ви харесват повече, само че в случай че откажете, ще го одобряват без да ви обезценяват или да изгубят интерес към вас. Може случайно да повдигат тематиката още веднъж, само че като цяло ще одобряват концепцията, че няма да им угодите. Също по този начин одобряват концепцията, че вие сте обособен човек и имате право на лични правила.

 

* Нарцистичното отчаяние – те не могат да схванат за какво бихте желали да останете по този метод. Когато се съпротивлявате на техните оферти, те се усещат афектирани – еднакво е като че ли ги отхвърляте. Те стават гневни, желаят да ви санкционират и могат да стартират да се държат зле с вас. Започват кавги за всяко дребно нещо, което вършиме, което не им допадне. Тук модела на идеализирането се обръща към обезценяването ви. Започвате да се чудите: „ Какво се случи с индивида, в който се влюбих? ”

Трети стадии: Обезценяване

 

Моделът на принудител един ден, когато се разсъните и осъзнаете, че благото отношение е изчезнало и всичко, което получавате е рецензии.

Предизвестие за принуждение

Критичността към този момент не е изразявана като общително предложение. Те са осезаемо обиждащи: „ Изглеждаш като смешник в тази дреха! ” , “Мразя метода, по който миришеш и се обличаш! ”, „ Кога се трансформира в такава изостанала пенсионерка? ” . Евентуално, обидите могат да прерастат и в обществени. В някой прекрасен ден, както си стоите с приятелите си те могат да стартират да ви наскърбяват освен пред тях, само че и посредством тях.

Вербалното принуждение ескалира, до момента в който не се трансформира в единствения метод, по който приказва с вас. Вашите стремежи са пренебрегнати и към вас се отнася с свирепост. Споровете също зачестяват и скоро може да се хванете, че вие самата крещите или плачете… Възможно е и физическо принуждение по един или различен метод и, в случай че не намерите метод да спрете протичащото се, това може да се трансформира в целия ви живот.

Elinor Greenberg, Ph.D., CGP, is the author of Borderline, Narcissistic, and Schizoid Adaptation: The Pursuit of Love, Admiration, and Safety

 Инфо:

https://psychotherapy.alle.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР