Едно от най-трудните неща за мен като майка, които трябваше

...
Едно от най-трудните неща за мен като майка, които трябваше
Коментари Харесай

8 съвета как да заобичате майката, която сте

Едно от най-трудните неща за мен като майка, които трябваше да премисля, беше да стартира да одобрявам майката, в която се бях трансформирала, и да престана да се усещам зле, че не съм станала тази, която си представях.

Преди децата всички имаме тези идеалистични показа какви майки ще станем един ден. Сещате се, от тези, които купуват единствено облекла от органически памук, вършат си сами бебешките храни и резервират хладнокръвие, когато детето им рисува  с непрестанен маркер по чисто новото канапе.

Но при мен действителността пристигна доста бързо, когато се роди първото ми дете, и осъзнах, че не съм толкоз търпелива, колкото си мислех, че ще съм. Оказа се, че и  правенето на бебешка храна не ми е пристрастеност. Почувствах също и бремето на майчината виновност, тъй като се провалих в собствените си показа.

Ако пробваме да стартираме нещо ново – спорт, занимание, в никакъв случай няма да чакаме от себе си да вършим нещата както би трябвало от първия миг. Когато окуражаваме децата да създадат нещо ново, също не чакаме перфекционизъм от тяхна страна. Тогава защо желаеме това от майчинството? Не бива. Нереалистично е.

Така че какъв е методът да заобичате майката, която сте, вместо да страдате по тази, която си мислихте, че ще бъдете? Ето няколко хрумвания:

1. Фокусирайте се върху мощните си страни

Всяка майка си има своите. Може би не обичате да играете с децата, само че обожавате да готвите с тях. Приемете, че нещата, които обичате да вършиме с хлапетата, ще бъдат също толкоз значими и харесвани от тях, до момента в който порастват.

2. Поставяйте си достижими цели

Много постоянно си слагаме цели, които просто са нереалистични. Мислих си, че когато си остана у дома по майчинство, постоянно ще има топла храна сега, когато мъжът ми си пристигна, както и че къщата ще е изчистена. Преглеждайте си задачите и дилемите постоянно и всеки ден си задавайте по-леки,  които да отмятате от листата.

3. Отнасяйте се със себе си по този начин, както се отнасяте и към децата си

Когато се изкушите да се самообвините каква майка сте, помислете си по какъв начин учите децата си да минават през компликации. Окуражавате ги, побутвате ги и им казвате, че вярвате в тях. Говорете на себе си по този начин, все едно говорите на децата си. Това е прекрасен трик за израждането на постоянна визия за себе си.

4. Дайте си пространство без деца

Когато най-голямото ми дете се роди, не го оставих нито за момент и бях толкоз погълната от майчинството, че това бе единственото нещо, върху което можех да се концентрирам. Но същински имам вяра, че би трябвало да намериш своята си пристрастеност и да я преследваш, тъй като това ще те накара да се заобичаш още повече.И ще те направи по-добра майка.

5. Приемете, че огромна част от родителството е отвън контрола ви

За мощна персона като мен се оказа, че огромна част от майчинството е отвън контрола ми. Децата си имат лична воля и избори, които нямат нищо общо с мен. Ще се чувствате доста по-спокойни, в случай че знаете, че вършиме всичко по силите си и приемете, че да бъдеш родител е отвън вашия надзор.

6. Не си мислете, че другите майки нямат драми

Действително сравняването с тях ще ви направи нещастни. Престанете да гледате някоя друга майка и да си представяте, че тя е всичко, което вие не сте. Всяка майка си има своите драми. Фокусирайте се върху това какво вие може да извършите по-добре.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР