Едно от най-силните и респектиращи с вида си животни в

...
Едно от най-силните и респектиращи с вида си животни в
Коментари Харесай

Лъвовете - всичко, което трябва да знаем

Едно от най-силните и респектиращи с типа си животни в джунглите е лъвът. Рядко друго животно може да убие лъв в дуел. Неслучайно този горделив представител на фамилията на котките е именуван Цар на животните.

Самото име произлиза от латински. Leon е латинското наименование за лъв, Panthera leo в дословен превод значи белезникавожълто и навежда на асоциации за външния тип на тази огромна котка.

Произход и характерност на лъва

Лъвът, латинско наименование Panthera leo, е едро хищно животно от фамилията на котките. Теглото му доближава до четвърт звук и това го подрежда на второ място измежду огромните представители на фамилията след тигъра.

Царят на животните е най-високата котка от цялото семейство. Живее 10-15 години в дивата природа, където нормално умира в някоя от борбите, които води за територия, само че в плен стига до 20 години. Когато преследва плячката си, той развива скорост от 60 километра в час. Лъвът има мощни крайници, мощни челюсти, като кучешките му зъби са до 8 сантиметра, с тях раздира храната си. Козината му е от светлобежова до жълтеникава или тъмнокафява на цвят. Опашката му най-после приключва с пискюл, а на врата си има грива.

Тези представители на котките имат разлики в половете. Женските лъвове нямат грива, както и пискюл на опашката. Много се разграничават и по обществената си роля, която е строго диференцирана при тях.

Мъжките лъвове тежат към 150 до 250 кг, само че има и екземпляри до 300 кг. Женските са към 120 до 180 кг.

 Лъвове

Днес лъвът е африкански жител, намира се и в някои елементи на Индия. Някога огромната котка е живяла даже в Европа, само че през днешния ден ареалът е мощно стеснен. Лъвът обича пасищата на саваната с разпръснати дървета акация, които му вършат сянка. Като всички котки, лъвът прекарва огромна част от времето си в сънливост и излежаване, съвсем по 18 часа в денонощието той си почива.

През последните десетилетия популацията в Африка е спаднала съвсем на половина и това прави типа мощно уязвим. Затова по-голямата част от лъвовете живеят в национални паркове, където битката за територия с хората не е яростна, а в нея лъвът е съвсем постоянно е губещ.

Характерно за царствената котка е, че е единственият представител на това семейство, който е обществено насочен. Лъвовете не са самотници, те живеят на огромна група, наречена прайд, където един до четири мъжки (най-често 1-2 братя), живеят с три до 10 женски, които дружно отглеждат поколението си.

Ролята на мъжкарите е да пазят територията и да се грижат за размножаването. Женските лъвове обаче, като се изключи че отглеждат дребните лъвчета, съвсем напълно се грижат за прехраната. Те ловуват в група, като дебнат из засада набелязаното за жертва животно, преследват го, ограждат го и го изолират от стадото. Ловните умения на това животно са в действителност удивителни и са резултат на еволюционното му развиване, което е изумително.

Най-старият фосил от лъв е от 2 милиона години. Открит е обаче изкопаем предходник на котките отпреди 3, 5 милиона години. Преди към 1, 9 милиона години лъвът се отделя като независим тип от ягуара, а преди 1, 250 милиона години се отделя от леопарда. Тигърът се е отделил към този момент по това време. Така всички котки се отделят като независими типове, каквито ги знаем през днешния ден.

Пантера лео съществува като обособена котка преди 1, 8 милиона години и стартира да се разпостранява по Земята. През последния ледников интервал те всеобщо измират в Евразия и Америка.

Видове лъвове

 Лъвчета

Съществуват 12 модерни подвида на лъва, само че за множеството от тях се допуска, че са произлезли от берберския лъв. Основни разлики има единствено в гривата им.

Отделните подвидове са и с разлики в цвета на гривата и пискюла на опашката. Различават се, несъмнено, и на растеж. Индийският лъв е по-дребен от африканските си родственици.

Размножаване на лъва

Размножаването при лъва става в края на сухия сезон. Полово зрели женските стават на 4 години. Чифтосването трае няколко дни, а женската може да се съвокуплява с повече от един мъжки. Добре се развъждат и в плен.

Бременността на женската трае към 3, 5 месеца, като ражда от едно до четири дребни. Половината от тях не оцеляват.

Преди раждането майката се отделя на усамотено място, изкопава дупка в земята или си намира прикрито място измежду дървета или камъни. Малките котета се раждат изцяло слепи и безпомощни и през първите 6-7 месеца се хранят единствено от млякото на майката. После тя стартира да им дава полусмляна храна. Малките са подвластни от майка си през първите 2 години, когато тя ги храни и ги учи на обществени умения, главно по какъв начин да ловуват.

Малките мъжки лъвове биват прогонени от прайда, когато съзреят, с цел да не застрашат мястото на лидера. Те стават скитащи млади мъжкари, до момента в който си намерят своя територия.

Болести при лъва

Както всички котки, лъвовете страдат от паразити, най-често кърлежи, които се впиват във врата, ушите и слабините. Род африканска муха също е рискова, тъй като провокира разранявания по местата на захапване и води до общо безсилие, поради което измират доста от величествените животни.

Лъвът страда и от тении, на които е краен гостоприемник. Най-често получава болестта след консумация на месо от антилопи.

Болестта гана и инфекциозният перитонит пък са заболявания, от които страдат най-много животните в плен.

Интересни обстоятелства за лъва

 Лъв

Опашката служи на лъва като сигнализатор в разнообразни обстановки.

Когато остарелият лидер е пропъден или погубен от различен лъв, той убива всички дребни, с цел да може лъвиците да се разгонят и да се чифтосат с него.

Ревът на лъва се чува на 8 километра разстояние.

Лъвовете са отлични спринтьори, само че не стават за бегачи на дълги дистанции. Ако не убият плячката си в първите минути на преследването, те се отхвърлят, тъй като нямат късмет да я догонят.

Зрението на царственото животно е 5 пъти по-добро от човешкото, а слухът му долавя звуци от над 3 километра.

Лъвът е нощен ловджия. През деня спи, привечер излиза на лов, храни се нощем.

Лъвът пие вода всеки ден, в случай че откри, само че може да изкара 4-5 дни без нея. Необходимата течност си набира от кръвта и телесните течности на плячката.

Лъвът е уважаван във всички култури. В Древен Египет сфинксът изобразява създание с лъвско тяло.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР