Едно от най-разпространените заболявания на ендокринната система, което е свързано

...
Едно от най-разпространените заболявания на ендокринната система, което е свързано
Коментари Харесай

Диабет при котката

Едно от най-разпространените болести на ендокринната система, което е обвързвано с нарушено произвеждане на хормони, това е захарният диабет. За страдание през последните години заболяването се диагностицира все по-често и при котките.

Подобно на хората, по този начин и при животните се следят няколко разнообразни форми. Своевременната диагностика и ранното лекуване са залог за това, че питомецът ви ще може да води дълги години първокласен живот без това да се отрази пагубно на неговото здраве и общо самочувствие.

Диабетът при котки се развива в резултат на незадоволително произвеждане на инсулин от специфични кафези на панкреаса. Заедно с това равнището на глюкоза внезапно се покачва в кръвта.

Вследствие на диабета се нарушават функционалностите на всички органи и тъкани. Според експертите аргументите, които водят към развиването на диабет при котките, са следните:

1. Грешки в храненето на животното

Небалансираният дневен рацион може да окаже отрицателно въздействие освен върху понижаване на питателните субстанции, които се усвояват, само че и да се наруши обмяната на веществата, което да докара и до нарушено произвеждане на инсулин.

2. Храносмилателни болести

Гастрит, стомашна язва, ентерит, колит) водят до нараснал стрес от страна на панкреаса, което постоянно е причина за отключването на диабета.

3. Прехранването

 Диабет при котка

Също е доста нездравословно и може да причина да се развият разнообразни патологии от страна на ендокринната система. Именно то, както и следствието от него, а точно затлъстяването, могат да са решаващи за отключването на захарния диабет при котките.

4. Инфекции

Тези с вирусен темперамент, водещи до развиване на заразен панкреатит и хепатит.

5. Хормонални медикаменти за котка

Използването на хормонални медикаменти или продължителното лекуване с глюкокортикостероиди могат да предизвикат развиването на захарен диабет.

Според статистиката всяка 2 котка от 1000 страда от това ендокринно заболяване. Важно е да обръщате внимание на симптоматиката на заболяването, с цел да можете в точния момент да се обърнете към експерт, който да откри дали котката ви има диабет и в случай че да, то какво да е лекуването.

* Повишена жажда;

* Полиурия (често уриниране);

* Промяна на апетита;

* Увеличаване на теглото;

* Тахикардия (ускорена сърдечна дейност);

* Слабост;

* Храносмилателни нарушавания: повръщане, диария.

Захарният диабет при котките в много комплицирано заболяване, обвързвано с нарушена обмяна на веществата. Проблемите с ендокринната система могат да доведат до отключването на много патологични процеси във всички органи и системи на организма.

При несвоевременна диагностика и липса на съответно лекуване болестта може да докара даже до гибел. Именно по тази причина би трябвало да разбирате това и какъв брой е рисково, по тази причина при най-малкото подозрение, че котката ви има диабет, би трябвало да посетите ветеринар за консултация.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР