Едно от най-популярните астрономически събития всяка година е метеоритният поток

...
Едно от най-популярните астрономически събития всяка година е метеоритният поток
Коментари Харесай

Наближава пикът на Персеидите

Едно от най-популярните астрономически събития всяка година е метеоритният поток Персеиди . Тази година пикът на събитието ще бъде през идния уикенд - в нощите на 11 против 12 и 12 против 13 август. По-впечатляващо ще бъде зрелището в неделя против понеделник.

Тази година събитието се случва по новолуние и Луната ще залезе преди появяването на Персеидите след среднощ. Това ще разреши на всеки, който реши да се полюбува на дъжда от падащи звезди, да го направи без светлината от нашия сателит да му попречи.

Всичко, което ви е нужно за вечерта е да се отдалечите от светлините на града , топла покривка и репелент против комарите, които също ще се любуват на прелестната нощ под намерено небе.

 Снимка 372740

Персеидите са впечатляващи и с това, че постоянно се следи рухването на огромни метеори - панорама, която се запечатва в съзнанието за цялостен живот, защото следата от огненото кълбо може да остане на небето в продължение на минути .

На небето ще се виждат също Марс (като червеникава звезда по-близо до хоризонта) и Сатурн (като ярка бяла звезда). За точното им местонахождение, както и за елементарно разкриване на съзвездията, може да употребявате някое от приложенията за мобилен телефон, основани с тази цел.

 Снимка 372741

Какво съставляват Персеидите?

От 17 юли до 24 август Земята минава през пътека от прахуляк, частици и лед , оставена от кометата Суифт-Тътъл. Нейното ядро е с диаметър 26 км и последно е минала около нашата планета през 1992 година Следващата ни среща ще бъде през 2126 година Но всяка година ние си припомняме за нея, преминавайки през прашната пътека, която кометата оставя след себе си. При конфликта си със земната атмосфера, тези частици изгарят с хубав искра, а ние ги следим като падащи звезди . Тази година, в пика на събитието ще се следят към 60-70 метеора в час , т.е. на всяка минута ще можем да виждаме по една падаща звезда.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР