Едно от най-очакваните събития на Международния музикален фестивал Варненско лято

...
Едно от най-очакваните събития на Международния музикален фестивал Варненско лято
Коментари Харесай

Марио Хосен и Софийската филхармония днес в Летния театър

 Едно от най-очакваните събития на Международния музикален фестивал " Варненско лято " 2021 е гостуването на  Софийската филхармония на 27 юли в Летния спектакъл. Двама завладяващи музиканти ще излязат на живописната сцена в Морската градина -  маестро Найден Тодоров​, който е отпред на  уважавания национален  оркестър, и виртуозният цигулар Марио Хосен, който зарежда с харизматична страст, съвършената техника и особено звукоизвличане.

Проф. Хосен, който е и артистичен шеф на ММФ " Варненско лято ", споделя: " За мен постоянно е наслаждение да концертирам със Софийската филхармония. А гастролът на оркестъра е една от традициите на “Варненско лято " и специфичен миг за феновете на музикалното изкуство. " Заедно със Софийската филхармония той ще извърши Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс, а оркестърът ще сервира на фестивалната аудитория и Симфония №3 от Феликс Менделсон.​

Преживяването ​ще бъде безспорно, тъй като Концертът за цигулка и оркестър на Брамс е приет за едно от най-силните провокации и за солиращия музикант, и за оркестъра, а публиката по целия свят е влюбена в тази симфония за цигулка и оркестър.

Началото на концерта е от 20:00 в Летния спектакъл на Варна.

Виртуозният цигулар Марио Хосен е роден в Пловдив. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава австрийско гражданство в интерес на Република Австрия. Дипломира се с премия на австрийското министерство на културата за високи креативен достижения. Специализира в Париж при Жерар Пуле. Особена известност му носят осъществяванията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Редактор и откривател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света " Musikverlag - Doblinger " Виена. Записва за италианската звукозаписна компания " Dymanic " международни министър председатели на творби на Паганини. 

Солист е на едни от най-известните международни оркестри, сред които Виенския симфоничен оркестър, Лондонска Филхармония, Виенския камерен оркестър, Academy St. Martin in the Fields, Филхармония Брукнер - Линц, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър "  Чайковски “ на Московското радио, Симфоничния оркестър на Радио София и доста други Той е почетен професор по цигулка на Нов български университет и посетител професор в Япония, със забележителна преподавателска кариера и студенти, носители на едни от най-високите оценки от състезания и фестивали в Европа и Азия. 

Проф. Хосен e почетен с влиятелната премия " София " за музика и с премията на ФМ Класик Радио. Той свири на цигулка “Гуаданини " от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка. Артист на Thomastik Infeld, Vienna и брандов дипломат на Пежо България. 

От 2019 година проф. Хосен е артистичен шеф на Международния музикален фестивал " Варненско лято “.

 

ММФ " Варненско лято “ 2021 се провежда от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално учебно заведение по изкуства " Добри Христов “, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена изложба " Борис Георгиев ", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен спектакъл и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР