Едно от най-обичаните индийски ястия, което може да се намери

...
Едно от най-обичаните индийски ястия, което може да се намери
Коментари Харесай

Индийски съд ще реши кой е създал рецептата за маслено пиле

Едно от най-обичаните индийски ястия, което може да се откри в заведения за хранене в цялата страна, от дълго време е предмет на спор, който в този момент стигна до индийските съдилища. Но кой тъкмо е измислил рецептата за богатото и кремообразно маслено пиле, заяви " Гардиън ".


Два ресторанта в Делхи претендират, че имат правото да се назовават родината на истинската рецепта за маслено пиле.

Съдебният иск за решение на въпроса е заведен от фамилията, което ръководи Moti Mahal - прочут ресторант в Делхи, измежду чиито клиенти е бил и първият министър-председател на Индия Джавахарлал Неру.

Според семейство Гуджрал ястието е основано от техния дядо Кундан Лал Гуджрал, който основава ресторанта в Пешавар, в сегашен Пакистан. След разделянето на Индия през 1947 година те реалокират ресторанта в Делхи.

По думите им рецептата от вкусно къри, което включва нежни части пилешко месо, приготвени на фурна вид " тандур ", смесени с богат доматен сос с масло и сметана, е измислена от Гуджрал през 30-те години на предишния век, с цел да се употребяват остатъците от пилешкото месо, приготвени на фурна " тандур ".

" Не можеш да отнемеш наследството на някого. Ястието е измислено, когато дядо ни е бил в Пакистан ", казаМониш Гуджрал, ръководещ шеф на Moti Mahal.

Но конкурентният ресторант Daryaganj също предявява искания за произхода на ястието. Собствениците на ресторанта настояват, че техният родственик Кундан Лал Джаги е работил с Гуджрал, когато той реалокира ресторанта си в Делхи през 1947 година и точно там е основано известното маслено пиле. Това, съгласно тях, им дава право да се назовават притежатели на първата порция от ястието - рекламация, която съгласно тях е предпазена с комерсиална марка през 2018 година

Освен че желае да получи правото на купата " откривател на масленото пиле ", семейство Гуджрал желае обезщетение в размер на 240 000 $.

Като се има поради бавното движение на индийските съдилища, неотложният въпрос за произхода на ястието може да не бъде решен в продължение на месеци или даже години. Следващото чуване по делото ще бъде през май. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР