Едно от най-мистичните места в света и откритие на съвременната

...
Едно от най-мистичните места в света и откритие на съвременната
Коментари Харесай

Гьобекли Тепе крие тайни на 12 000 години

Едно от най-мистичните места в света и изобретение на актуалната археология се намира наоколо до град Шанлъурфа в Турция, близо до сирийската граница. Може би това е и повода наричаният най-стар храм на планетата Гьобекли Тепе да е относително чужд и незадоволително посещаван. Ако ви се отдаде опция да отидете до него обаче ви го предлагаме горещо. Според археолозите мястото е или “древна катедрала ”, или траурен комплекс.
 21-1  21-3  21-2
Всъщност комплексът се състои от най-малко 24 мегалитни структури, по-стари от фамозния Стоунхендж във Англия с най-малко 6 000 години. Различните т-образни камъни, подредени в концентрични кръгове са на възраст сред 10 000 и 12 000 години съгласно датировките.

Това значи, че антична цивилизация от ловци е издигнала десетки каменни блокове с височина от 3 до 6 метра и тегло 40-60 тона незабавно след края на ледниковия интервал. Дори със модерна техника каменните структури нямаше да бъдат подредени елементарно, а се допуска че в древността, с цел да се сложи изправен единствено един блок са били нужни най-малко 500 души.

Никой не знае каква е била и повода комплексът от концентрични кръгове да бъде построен, нито защо е служил. Според двете съществени теории на учените мястото е било религиозно светилище на тайнствен, чужд фетиш или погребално място, макар че все още не са открити никакви гробове.

Според откривателите т-образните камъни са стилизирани човешки фигури. При разкопките са открити и антични статуи, най-известната, от които е на раждаща жена. Интересен е и фактът, че в ниша на една от структурите, наричани храмове са открити следи от бира. Издълбано в скалите наоколо оборудване съгласно археолозите е точно мястото, където са създавали пенливата течност.

Какви секрети крие Гьобекли Тепе, чието име от турски се превежда като “пъпа на хълма ”, а в метафоричен смисъл може да се разбере и като центърът на света учените занапред следва да схванат.

Храмът край Урфа бил зарязан и усърдно зарит с пръст


Теория свързва мястото с египетските пирамиди


Други имат вяра, че комплексът е издигнат от извънземни

 Едва 5% от комплексът все още е оголен Едва 5% от комплексът все още е оголен
Не липсват и по-странни теории за основаването на Гьобекли Тепе. Според едната са намесени извънземни, а бранителите на тази тайна доктрина са уверени, че няма по какъв начин номади-ловци да повдигнат сходен храмов комплекс.

Втората неконвеционална доктрина е на археоастрономът и публицист Робърт Бовал, който няколко пъти гостува в България. Според него всички значими и мистични монументи в света от египетските пирамиди, през тракийските мегалити в България до Гьобекли тепе са дело на една и съща отдадена антична цивилизация, която той назовава следовниците. Според създателя античните хора – също като актуалните – са търсили отговора на това какво се случва след гибелта на индивида. Тяхната вяра била закрепена в звездите – божества, които не изчезвали от хоризонта и били безсмъртни в визията им. Заради перцесията на небесните светила обаче тези божества след избран интервал от хиляди години се скривали от хоризонта. Затова и културите, които ги почитали изоставяли своите свещени места и тръгвали в посоката, в която изчезвали звездите, с цел да намерят още веднъж своите богове-покровители.

Според Бовал точно тази доктрина може да изясни всички култури, които са стигали своя цивилизационен връх и по-късно са изчезвали без диря от земята. Тази доктрина създателят поддържа и с обстоятелството, че близо 3 000 години след основаването на комплекса Гьобекли тепе каменните структури с издълбани върху тях жерави, глигани, змии, лисици, диви патици и даже лъв били усърдно зарити с пръст и изоставени без забележима причина. Към момента е оголен едвам 5% от комплекса и единствено 6 от концентричните кръгове с изправени камъни, а земята още десетилетия ще крие своите секрети, преди археолозите да открият още информация и да разбулят мистерията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР