Едно от най-често срещаните заболявания сред кучетата е панкреатитът -

...
Едно от най-често срещаните заболявания сред кучетата е панкреатитът -
Коментари Харесай

Панкреатит при кучетата - симптоми, причини, лечение и хранене

Едно от най-често срещаните болести измежду кучетата е панкреатитът - инфектиране на панкреаса. Той е съпроводен от нарушаване на функционалностите на храносмилателната система, увреждане на панкреаса и общи нарушавания в работата на целия организъм, заради което изисква навреме лекуване.

За да предотвратите развиването на рискови последствия и да осигурите здравето на обичания си домакински любим, научете всичко за това по какъв начин и по какви аргументи се появява панкреатитът, както и по какъв начин се прави диагностиката и лекуването на кучешкия панкреатит.

Панкреатитът при кучета е инфектиране на панкреаса. Отнася се до мъчителните и рискови болести, които изискват бърза диагностика и ефикасна терапия. Може да се появи както в хронична, по този начин и в остра форма.

Редица породи кучета имат генетична предразположеност към това заболяване. Те включват:

- йоркширски териери;

- боксери;

- шпаньоли;

- той пудели и др.

Причини за панкреатит при кучета

Панкреасът при кучета извършва няколко функционалности едновременно. Един от тях е производството на специфични ензими, нужни за смилането на месото. И в случай че постоянно се вършат неточности в диетата на животно (например, непрекъснато му се дават пушени, консервирани или мазни храни), тогава тези ензими стопират да работят. В резултат на това се нарушават функционалностите на стомашно-чревния тракт, а една от последствията е инфекциозен развой, който обгръща панкреаса.

Основните аргументи за панкреатит при кучета са:

Неправилно хранене на кучето

Това е най-честият фактор, който включва хранене с некачествена (например евтина) или несъответствуваща храна. Храните, несъответствуващи за животни, включват прекомерно пикантни, с изминал период на валидност, мазни и пържени. Не се позволява внезапна смяна в диетата (например от естествена храна към суха храна).

Лекарствена терапия

Дългосрочната приложимост на редица медикаменти (например диуретици и естрогени) може да аргументи неизправности в храносмилателната система, една от които е инфектиране на панкреаса. За да избегнете това, не предписвайте медикаменти сами, постоянно се свържете с вашия ветеринарен доктор и контролирайте предписаната от него доза.

 Хранене на куче с панкреатит

Инфекциозни кучешки болести

Някои типове патогени (бактерии), влизащи в тялото на кучето, засягат панкреаса. Те включват вирусен ентерит, вирусен хепатит, чума и даже заразен ларинготрахеит. Навременната имунизация на домакински любим понижава вероятността от заразяване с инфекции, които са рискови за здравето и живота му.

Чернодробни болести

Панкреатитът се предизвиква освен от външни, само че и от вътрешни фактори (например други болести на животното). Те включват чернодробно заболяване, в това число хепатит и цироза. Дори камъните в жлъчката могат да доведат до съществени затруднения, едно от които е увреждане на панкреаса.

Други аргументи, които могат да предизвикат разстройства в храносмилателната система на кучетата, включват: затлъстяване, тежки болести на стомашно-чревния тракт, отравяне с токсини или химикали. Често възпалението на панкреаса се диагностицира на фона на захарен диабет и нарушавания на ендокринната система (например хипотиреоидизъм).

Признаци на панкреатит при кучетата

Първото нещо, на което притежателят би трябвало да обърне внимание, е смяна в апетита на кучето. Кучето постоянно оставя храната в купата или изцяло я отхвърля, само че в това време пие доста вода. Поради понижения вкус домашният любим стартира последователно да отслабва. Тялото му е изтощено, той бързо губи тегло.

Други признаци, които ще ви оказват помощ да идентифицирате панкреатит при вашето куче рано и да потърсите ветеринарна помощ, включват:

- пристъпи на повръщане при кучето (най-често се появяват в границите на 5-15 минути след хранене);

- нарушавания на изпражненията;

- сухи лигавици;

- повишение на телесната температура;

- отслабване;

- матова козина;

- диспнея.

Кучето губи интерес към игри и разходки, отхвърля обичаната си храна и даже лакомства. В тежки случаи е допустимо отичане на корема, съпроводено с болежка. При допиране в тази област кучето скимти и се скрива или става нападателно. Ако подозирате, че животното има панкреатит, обърнете внимание на позите за сън и отмора. Поради мощна болежка домашният любим се пробва да се свие на топка.

Видове кучешки панкреатит

Панкреатитът при кучета от дребни и огромни породи може да бъде примитивен или второстепенен. В първия случай се развива под въздействието на външни фактори (например при неправилна диета), във втория случай е разследване от съществуващи болести (например хепатит). Вторичният панкреатит е необратим и затова изисква поддръжка на щитовидната жлеза през целия живот на домашния любим.

Форми на панкреатит при кучета, според от хода на болестта:

Остър панкреатит при кучето

Пристъпите на изострен панкреатит са съпроводени от тежки признаци и тежки последици. Те включват развиване на некроза, циреи и даже сепсис. В тази обстановка би трябвало да действате бързо, като неотложно се свържете с ветеринарна клиника. При изострен панкреатит има затруднено дишане, дехидратация и интензивен сърдечен темп.

Хроничен панкреатит при кучето

В ранните стадии на развиване е съвсем безсимптомно. Няма явни признаци на болестта, само че разрушаването на панкреаса към този момент е почнало. Хроничният панкреатит се характеризира със признаци като енуреза (незадържане на урина), трептене на лапите и нараснало формиране на газове.

И двете форми на панкреатит при кучета изискват навременно и най-важното професионално лекуване!

Какви са следствията от панкреатит при кучетата?

 Кучешки панкреатит

Ако сте деликатни към здравето на вашия домакински любим, незабавно ще забележите измененията. В този случай не би трябвало да търсите способи за самолечение, а неотложно да се свържете с ветеринарен доктор, с цел да подложи кучето на обзор, да разпознава аргументите и да предпише ефикасна терапия.

Последствията, до които панкреатитът може да докара, в случай че не се лекува:

- некроза (смърт на панкреаса);

- тежка интоксикация на тялото;

- отравяне на кръвта;

- задръстване на жлъчните пътища;

- перитонит (възпаление на перитонеума);

- диабет при кучето;

- други рискови затруднения до гибел.

Диагностика на панкреатита при кучето

Невъзможно е самодиагностицирането на болести на панкреаса. Панкреатитът елементарно може да бъде комплициран с други болести на храносмилателната система, тъй че най-хубавото решение би било да се свържете с умел ветеринарен доктор. Колкото по-скоро се свържете с него, толкоз по-скоро ще бъде тествана диагнозата и ще бъде предписано лекуване.

В клиниката лекарят ще изслуша притежателя и ще организира изчерпателен обзор на домашния любим. Ако е належащо, се предписват спомагателни проучвания:

- ултразвуково проучване (ултразвук);

- рентгеново проучване на коремните органи;

- биопсия;

- проучвания на кръв и урина;

- гастроскопия на панкреаса и др.

Лечение на панкреатит при кучетата

Терапията за панкреатит при кучета е ориентирана към унищожаване на повода, която е предизвикала неговото развиване и произлизащите от това признаци. Няма едно лекарство, което да помогне с това заболяване, тъй че се предписва симптоматична лекарствена терапия.

При лекуването на кучешки панкреатит се употребяват:

- Спазмолитични и аналгетични медикаменти (обикновено под формата на инжекции).

- Антиеметични медикаменти при мощно повръщане.

- За възобновяване на водно-солевия баланс се предписват физиологични разтвори.

- Ако инфекциозно заболяване се развие на фона на панкреатит, тогава се предписва цялостен курс на антибиотична терапия.

- В редки случаи се употребява хирургично лекуване на панкреатит. Сам по себе си той не отстрани заболяването, само че предотвратява необратимо увреждане на тъканите на панкреаса.

Какво би трябвало да направи притежателят, в случай че кучето има панкреатит?

Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да се уверите, че на вашият домакински любим е допустимо най-удобно. Всякакви извършения (като тренировки или дълги разходки) би трябвало да се отсрочат до възобновяване, защото те единствено ще доведат до дискомфорт. За 24 часа е нужна гладна диета. Ако кучето изиска храна, целесъобразно е да му дадете каша (например овесена каша). През останалото време можете да давате единствено вода.

И най-важното е да се свържете с ветеринарния доктор. Не лекувайте кучето сами! Не рискувайте живота на вашия домакински любим - поверете решението на казуса на експерти.

Хранене на куче с панкреатит: съществени правила и рекомендации

 Стомашни проблеми при кучетата

Няма да е допустимо да се обезпечи възобновяване на куче без вярно и уравновесено хранене. По време на лекуването и по-късно се предлага да се съблюдава диета. Това включва цялостно изключване от диетата на животното на такива артикули като:

- млечни храни;

- пържена риба;

- наденица;

- колбаси;

- сурови зеленчуци;

- печива;

- зеле;

- тлъсто и пържено месо;

- подправки;

- варива.

Хранете кучето си на дребни порции през цялата диета. Премахнете изцяло пържените и мазни храни, в това число тези с добавена сол. Уверете се, че храната за кучето е с вярната температура: не прекомерно гореща, само че не и прекомерно студена. Средно броят на храненията би трябвало да бъде 5-6 пъти дневно (в взаимозависимост от породата).

Уверете се, че вашето куче постоянно има чиста, прясна питейна вода. Хранете го с постно месо (пилешко, пуешко), каша от елда или просо, варени зеленчуци. Ако се придържате към не естествено, а индустриално хранене, тогава изберете специфична храна за куче с панкреатит.

Как да предпазим кучето от панкреатит?

Най-важното предписание е да се обезпечи здравословна и съответна диета, съобразена с породата и тежестта на кучето. Не е належащо да давате на вашия домакински любим храна от масата или да избирате нискокачествена храна. Наблюдавайте кучето по време на разходката (особено в случай че го пуснете от каишката). То не би трябвало да събира останки от храна от земята.

Опитайте се да добавите към храната сурово месо и витамини. Що се отнася до витаминно-минералните комплекси, най-добре е да се консултирате с ветеринарен доктор. Той ще ви каже какви съответни витамини са нужни за възстановяване на положението и подсилване на тялото на вашия домакински любим.

Други превантивни ограничения за отбягване на панкреатит:

- навременна имунизация във ветеринарна клиника;

- сложно лекуване на зараждащи заболявания;

- отвод от самолечение;

- поддържане на вашия домакински любим активен;

- постоянни прегледи при ветеринарен доктор.

Като следвате тези рекомендации, можете да избегнете пристъпи на панкреатит при вашето куче. Основното е да действате бързо и да се свържете с специалистите!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР