Едно от най-често срещаните заболявания на зъбите ни е появата

...
Едно от най-често срещаните заболявания на зъбите ни е появата
Коментари Харесай

Зъбен камък при котките - признаци, причини и лечение

Едно от най-често срещаните болести на зъбите ни е появяването на зъбен камък. Това обаче важи освен за хората, само че и за котките. При домашните любимци това е много постоянно срещано заболяване, различаващо ги от техните родственици в дивата природа. Там те са ловци, които хващат гризачи с вени и кости, а това прочиства зъбите им.

Твърдата плака, която се образува върху зъба не постоянно провокира болежка, само че възпалява венците и унищожава зъбите.

За да се получи зъбен камък при котките аргументите най-често са следните:

- Някаква патология на зъбите като аномалии, увреждане на емайла или разрушаването му;

- Липса на зъби от противоположната страна на увредените;

- Недостиг на твърда храна за котката, която прочиства зъбите;

- Нарушения в натриевия метаболизъм, които провокират отлагането на съединения, под формата на соли върху зъбния емайл;

- Недостатъчна грижа за устната празнина на котето;

- Генетични аргументи за формиране на зъбен камък при котките се появяват основно при персийската котка, сиамската котка и шотландската котка.

Симптоми с появяването на зъбен камък при котките

 Котка

Зъбна плака се образува най-често отвътре на резци и външната страна на кътници, тъй като те са в най-непосредствен досег с храна и слюнка. Тези отлагания се виждат елементарно при обзор на устата на котето. Симптомите са тъмната плака, която се вижда в основата на зъбите, острия противен мирис, кървенето на венците и по-късно стоматит, пулпит, пародонтоза.

Лечение на зъбен камък при котките

Лечението на зъбен камък при котките е мъчителна процедура и по тази причина се прави в клиника под обща анестезия. Котката не трябва да се храни половин ден преди интервенцията, а по-възрастните котки би трябвало да се изследват за съпътстващи болести, които могат да се проявят при анестезията.

Тъй като при процедурата се нараняват венците, котката би трябвало да бъде хранена с полутечна храна в продължение на няколко дни. Дават се болкоуспокояващи, до момента в който зарасне раната.

Отстраняването на зъбния камък може да бъде осъществено и с ултразвук, щадящ способ, при който не се нараняват венците, само че пък не постоянно е допустимо да се приложи и зависи от това къде е насъбран зъбният камък.

Превенцията се състои в даването на твърди храни, прочистващи зъбите сухите храни за котки, лекуване на всички болести, причиняващи нарушавания в метаболизма и постоянни прегледи при ветеринар.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР