Едно от най-честите заболявания при малките деца и причина за

...
Едно от най-честите заболявания при малките деца и причина за
Коментари Харесай

Болно гърло, температура и подути сливици – сигнал за ангина 

Едно от най-честите болести при дребните деца и причина за наставнически паники е ангината или така наречен тонзилит. Тя представлява остро инфекциозно заболяване на тонзилите, по-известни като сливици. Това са лимфни органи, ситуирани в задната част на устата и горната част на гърлото, играещи ролята на преграда пред навлизането на патогенни микроорганизми на входа на организма. Възпалението може да се аргументи от бактерии или вируси. За вярното лекуване на това положение е доста значимо да се открие точната причина, посредством която и ще се сложи вярната диагноза. 
Симптоми при ангина Инкубационният интервал, т.е. времето от контакт с извършител на заболяването, до появяването на първите признаци, за тонзилит нормално е сред два и четири дни.
Тонзилитът най-често визира деца в предучилищна възраст и първите класове. Понякога признаците на ангина може да се объркат с недоволства при други болести или безобидна простуда. Това положение обаче е съществено и не трябва да се подценява. Ето и кои са най-често срещаните признаци, които могат да са знак за ангина:
Червени, подути сливици Бяло или жълто покритие или петна по сливиците Възпалено гърло Трудно или мъчително преглъщане Температура Треска Увеличени лимфни възли на врата Драпащ, приглушен или пълнозвучен глас Лош мирис Стомашни болки Болка във врата или вдървеност на врата Главоболие Най-често недоволствата засягат региона на гърлото – болният се оплаква от непрекъснати или периодически болки, възприятие на сухота, на усещан за залепнала храчка, неприятен мирис от устата. При мощно нарастване на сливиците се появява затруднено дишане, хъркане, както и затруднено преглъщане. По-рядко се следят краткотрайни прекъсвания на дишане по време на сън.
При дребни деца, които не могат да опишат по какъв начин се усещат, признаците на тонзилит могат да включват:
Слюнкоотделяне заради мъчно или мъчително преглъщане Отказ от приемане на храна Нервност, напрежение Поставянето на точна диагноза, в случай че детето ви има признаци, които могат да демонстрират съществуване на ангина, е от извънредно значимо значение.  Съветваме ви да се обърнете към вашия доктор, в случай че детето ви се оплаква от:
Болки в гърлото, съпроводени с температура Възпалено гърло, като не настава усъвършенстване в границите на 24 до 48 часа Болезнено или затруднено преглъщане Силна уязвимост, отмалялост или безпокойствие Особено бързо би трябвало да се потърси доктор, в случай че детето диша тежко, преглъща извънредно мъчно и има увеличено слюноотделяне (лигавене).
Какво предизвиква ангината и какъв е рискът при децата Сред най-честите вируси, причинители на ангина, са аденовирусите, грипният и парагрипният вирус, респираторно-синцитиалният вирус и други Най-честата бактерия, причиняваща тонзилит, е Streptococcus pyogenes (стрептокок от група А). Други варианти на стрептокок и други бактерии също могат да причинят болестта.
Децата са измежду най-рисковата група за развиване на ангина. Когато тя е породена от бактерии, изключително податливи да го развият са децата на възраст от 5 до 15 години. Ежедневието на децата също е фактор за по-големия риск измежду тях – децата в учебна възраст са в стеснен контакт със своите връстници и постоянно са изложени на вируси или бактерии, които също могат да причинят инфектиране на сливиците. Освен това функционалността на сливиците понижава с напредването на възрастта, което може да изясни и по-малкото случаи на ангина измежду възрастните.
Заразна ли е ангината?
Отговорът на този въпрос е „ да “. Тонзилитът е заразно заболяване, изключително в първите дни от появяването на признаците му. Болният обаче може да популяризира заболяването и до 48 часа преди  съществуване на недоволства. Заболяването се популяризира по въздушно-капков път, посредством нечисти предмети и ръце. Пример за това е, в случай че докоснете нечиста ръкохватка на вратата и по-късно докоснете лицето, носа или устата си.
Контактът с доста хора усилва риска от разболяване и инфектиране на сливиците и е една от аргументите децата в учебна възраст да боледуват постоянно от ангина. Ето за какво се предлага болният да се лекува вкъщи до цялостното му възобновяване, с цел да се избегне разпространяването на заболяването.
 
Ако вие или вашето дете е към този момент болно, може можете да помогнете за попречване на заразяване на други хора по следните способи:
Стойте у дома, до момента в който имате признаци. Дори те да изчезнат бързо, болният може да продължи да  популяризира заболяването още няколко дни; Мийте постоянно ръцете си, изключително откакто сте се закашляли, кихали или докосвали лицето, носа или устата си. Ако би трябвало да кашляте или кихате, направете това в кърпичка или в сгъвката на лакътя. Не забравяйте неотложно да изхвърлите кърпичката, в която сте се изкашляли или кихали; Като цяло засилете персоналната си хигиена и научете на това и децата си; Мийте ръцете си постоянно, изключително преди хранене и преди да докоснете лицето, носа или устата си; Избягвайте да споделяте и употребявате непознати персонални предмети, като да вземем за пример принадлежности за хранене, кърпи за забърсване и други.  
Хронична ангина
Понякога ангината се появява повече от един път и може да тормози деца и родители съвсем всяка зима или през няколко месеца. В тези случаи приказваме за рецивидираща или хронична ангина. При толкоз постоянно появяващо се положение е наложително да се потърси експерт, най-добре УНГ, който да назначи и съответните проучвания. Предразположеността към изострен тонзилит може да е разследване на отслабена имунна система, чест контакт с инфекциозни сътрудници, само че и при съществуване на хронична зараза в самите сливици.
Лечение

Точната диагноза е основен фактор за вярното лекуване на всяко едно заболяване, в това число и на тонзилит. Ето за какво е доста значимо при присъщите за болестта признаци да не се пристъпва към самолечение, а да се потърси мнение на експерт. Опитният доктор би сложил диагноза относително елементарно и би назначил навреме и терапия. Нейният тип зависи най-много от това какъв е причинителят на болестта, тъй като в случай че се касае за вирус, антибиотиците не биха оказали въздействие. Когато обаче извършител е бактерия, „ тежката артилерия “ измежду медикаментите бързо би довела до отшумяване на признаците. Прилагането им би трябвало да стане след осъществяване на така наречен антибиограма. Често лекуващият доктор предписва и симптоматична терапия за облекчение на недоволствата, разнообразни температуропонижаващи и имуностимуланти.
Как да си помогнем вкъщи
Съществуват и разнообразни препоръки за понижаване на остротата на признаците при ангина, които може да приложите и вкъщи. Такива са да вземем за пример:
Пийте доста течности Почивайте доста Правете гаргара с топла солена вода няколко пъти дневно Използвайте таблетки за смучене за облекчение на болното гърло При избран вид ангина оказва помощ и потреблението на ледени артикули като сладолед или замръзнали близалки Използвайте овлажнител за навлажняване на въздуха във вашия дом Избягвайте дима При дребни деца използвайте спрейове за гърло, а не таблетки за смучене за дребни деца и постоянно се консултирайте с вашия доктор, преди да давате на децата медикаменти Кога ще се възстановите?
Обикновено, в множеството случаи болестта отминава относително бързо. Тонзилитът, породен от вируси, най-често отзвучава в границите на 7 до 10 дни след отмора и банкет на доста течности. Лечението на ангина, породена от бактерии, може да отнеме към седмица, само че доста хора стартират да се усещат по-добре безусловно един ден след приема на антибиотик. Независимо дали болният се лекува със съществени медикаменти или по-скоро с отмора и общоукрепаващи лекарства е добре да приема доста течности и да си почива. В редки, тежки случаи  на болестта може да се пристъпи към  тонзилектомия или хирургично премахване на сливиците, като тази операция се ползва при повтарящи се и непрекъснати случаи на тонзилит.
Кога е нужна интервенция?
В избрани случаи ангината се лекува и оперативно. Оперативното унищожаване на сливиците би трябвало да се подхваща единствено след доста съществени индикации, преценени от експертите оториноларинголози. Операцията за премахване на сливиците, в миналото постоянно срещана процедура за лекуване на ангина, в наши дни нормално се прави единствено когато заболяването се появява постоянно, не се повлиява от други лекувания или предизвиква съществени затруднения. Решението за нея обаче би трябвало да е сложно, като на родителите би трябвало да се показват и вероятните опасности след отстраняването на сливиците. Тъй като те играят роля на самобитен против болестотворните микроорганизми, е допустимо да се усили заплахата от други болести. В избрани случаи обаче премахването на сливиците обаче е целесъобразно. Самата операция е къса, а възобновяване от нея трае до 14 дни от осъществяването й.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР