Едно наум е рубрика, в която Дневник публикува прессъобщения, откъси

...
Едно наум е рубрика, в която Дневник публикува прессъобщения, откъси
Коментари Харесай

Едно наум: Действителна ли е бюлетина с мастилен отпечатък или драскотина с химикал

" Едно мислено " е графа, в която " Дневник " разгласява прессъобщения, фрагменти от текстове, изявления и фото- и видеоматериали, които би трябвало да се четат или гледат с едно мислено.

" Никой не може да разгласи хартиената бюлетина за невалидна. Дори да има нещо драснато по нея, тя не може да бъде оповестена за невалидна. Г-н Петков не е чел изборния кодекс ".

Това съобщи в неделя (26 март) зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в изявление за предаването " 120 минути " по Би Ти Ви.

Митов беше питан по какъв начин ще гласоподава на предварителния избор на 2 април и отговори, че ще употребява хартиена бюлетина, а репликата му беше по адрес на гостувалия преди него съпредседател на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. На същия въпрос Петков съобщи, че избира изрично машината, тъй като това е единственият метод да е сигурен, " че някой с мастилен пръст няма да направи бюлетината невалидна ", препращайки към сигналите от предходни избори за преобразяване на автентичен глас в нереален от членове на секционните комисии.

В категорично е посочено, че вписването в бюлетината на специфични знаци, като букви, числа или други знаци, прави гласа нереален. Разпоредбите в закона са отразени в детайли в, които Централната изборна комисия изготвя и разпраща до членовете не секционните комисии. В тях се показва категорично, че едно от изискванията, с цел да се одобри гласът на гласоподавателя за автентичен, е върху бюлетината да няма " вписани знаци и знаци, като букви, числа и други знаци ".

 Отново на избори: какво става, в случай че се гласоподава с празна или надраскана бюлетина Отново на избори: какво става, в случай че се гласоподава с празна или надраскана бюлетина

Пред " Дневник " представителят на изборната комисия Росица Матева изясни, че мастилен отпечатък е знак, който би направил невалидна бюлетината. Същото важи за спомагателни драскотини с химикал, отвън слагането на знаци Х или V в квадратчето за избор на партия/коалиция или в кръгчето за изтъкване на преференция. По думите ѝ изключение се прави за така наречен механични зацапвания, само че за такива се одобряват петна, породени от размазване на печата на гърба на бюлетината или получени при самото печатане на хартията.

" Ние търсим правилото и правилото и уреждаме разпоредбите, а единични изключения, които могат да се случат, в случай че някой пипне с мокри ръце, да вземем за пример, не би трябвало да стават предписание и норма ", добави тя. Матева напомни, че точно с цел да не се основават предпоставки за унищожаването на гласовете, не би трябвало да има никакви писалки към членовете на секционната изборна комисия, когато се отваря изборната кутията и се прави преброяването. Решението коя хартиена бюлетина се приема за годна или не, когато има съмнение за това, се взима от членовете на секционните изборни комисии, акцентира Матева. Присъстващите в изборното помещение - наблюдаващи, покровители, медии - не могат да се намесват в работата на членовете на комисията при определяне на резултата от гласуването. При спор за действителността или недействителността на някой глас комисията приема документално решение с поименно гласоподаване, като казусът се разказва в протокол, се показва в методическите инструкции.
Според методическите инструкции на Централната изборна комисия при машинното гласоподаване недействителни гласове не може да има - всички гласове от устройствата ще се одобряват за годни.

 Окончателно: при машинното гласоподаване няма да има невалидни бюлетини Окончателно: при машинното гласоподаване няма да има невалидни бюлетини
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР