Едно е ясно, емиграцията води до изсмукване на по-способната и

...
Едно е ясно, емиграцията води до изсмукване на по-способната и
Коментари Харесай

Ще се завърнат ли някога в България нашите икономически емигранти, които заминаха за Испания?

Едно е ясно, емиграцията води до изсмукване на по-способната и по-предприемчива част от българите от страната, без значение в кои тъкмо страни се настаняват нашите обезверени от ниския стандарт стопански емигранти. Една от желаните дестинации се оказва Испания, в която към 250 000 българи изкарват прехраната си. За страдание, възходящата безработица в Испания – повече от 20% – е довела до това, всеки трети българин да е понастоящем без работа! И все пак, безработните не се връщат, предпочитайки да изчакват в Испания да намерят работа, в сравнение с да пробват в България.

Тези, които работят се занимават, по предписание, с нископлатени действия, макар че немалка част от тях са с висше обучение. Заплатите им се движат нормално в границите от 400 до 800  евра и са изцяло задоволителни да живеят удовлетворително и да изпращат пари на своите близки в България. Така 170 милиона евра „ идват “ годишно в България. Малка част от нашите емигранти получават към 1600 евра на месец и са в положение да си закупят жилище и кола. При това състояние, не е изненадващо, че единствено 5% от нашите сънародници в Испания имат намерение да се върнат в миналото в България, което и множеството родители не предлагат на своите деца!

По принцип, българската диаспора в Испания е като цяло с доста положително самочувствие и се приема с почитание от испанците. Защото в чужбина българинът работи крепко, не „ шикалкави “, а и се подчинява на законите и нормите на непознатата страна. При тези условия, наподобява нелогично и малко евентуално догатката, че един ден тези „ устроили се “ хора да се завърнат в родината и да донесат по този начин лелеяния нов вид обществени връзки! Това фактически наподобява понастоящем толкоз химерично!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР