Едно българско семейство, живяло в Германия, е избрало да прекара

...
Едно българско семейство, живяло в Германия, е избрало да прекара
Коментари Харесай

България по Коледа през прозореца на Родопската теснолинейка

Едно българско семейство, живяло в Германия, е избрало да прекара празниците във вагоните на единствената теснолинейка у нас. Евелина и Здравко обожават архаичния трен, който минава през Родопите. Сега членуват в гражданско съдружие, което цели да резервира и развие машината и пътуването с нея. България по Коледа през прозореца на вълшебно купе - роман на Цвета Младенова.

Може да е учудващо за някои, само че точно теснолинейката се трансформира за Евелина и Здравко в признака на българския дух, изключително след повече от 10 години, прекарани в чужбина. Разказват ми, че преди време е имало хрумвания за закриването на линията, тъй като била губеща. Това ги предизвика да се причислят към съидейници в съдружие, с цел да запазят влака.

- " Една огромна част от хората нямат очи тук да видят какво имат. "
Здравко Тодоров - член на Гражданско съдружие " За теснолинейката ": " Возим се в единствената теснолинейка в България. "
- " По един доста изящен маршрут - сами ще се убедите. "
Евелина Рабаджийска - Тодорова - член на Гражданско съдружие " За теснолинейката " " Хановер за Варвара заменихме. " " Точно по-късно ще минем около нашата къща. Тя е тъкмо до линията и влакчето си го следим всеки ден. " Здравко Тодоров - член на Гражданско съдружие " За теснолинейката " " Дядо ми споделяше, че влакът е живот. Оживявал района. "
И тъкмо в името на живота двамата се включват в идеята да върнат остарелият образ на теснолинейката отпреди 30 години - с завеси и килими. Със старите имена на композициите - Родопи, Места, Вихрен. Наричат го комфортен трен. От лятото съидейниците съумяват да издействат и връщането на остарелия вагон-бюфет, който в този момент е едвам вторият работещ в България.
Здравко Тодоров - член на Гражданско съдружие " За теснолинейката ": " Сдружението работи в посока да се разпространява линията. "
- " Тя е единствената връзка със света на много огромна част от хората. "

- " Това основава и една атмосфера човек малко да забави темпото на днешния доста забързан живот, прекомерно забързан и да се замисли за някои по-стойностни неща. "

Следващата стъпка на Сдружението е да се върне и озвучителната апаратура в теснолинейката. В предишното говорителки са съобщавали коя е гарата, времето за престой и даже естествените забележителности. Звучала е българска сцена и национална музика. Урок по родолюбие от двама някогашни емигранти - да се любуваме на хубавото у нас и да имаме очи да го забележим.
Здравко Тодоров - член на Гражданско съдружие " За теснолинейката ": " Да стартират множеството хора да мислят като реалисти и да си оправим тук личния дом. Защото в чужбина е доста прелестно, само че не е у нас. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР