Едни от най-интересните открития от изминалия археологически сезон могат да

...
Едни от най-интересните открития от изминалия археологически сезон могат да
Коментари Харесай

Най-добрите находки от 2020 година в Националния археологически музей

Едни от най-интересните открития от миналия археологически сезон могат да се видят в Националния археологически музей.

Учените провеждат всяка година представянето им, с цел да отбележат професионалния си празник, който съответствува с деня на любовта и виното.

Само доста прецизна реституция може да върне първичният искра на тази буца пръст. 251 сребърни монети, едно от дребното съкровища, което може да опише историята си. Отрито е в първокласна постройка, опустошена от готите.

" През 251-ва година готите завладяват Филипопол. Тогава е било открита кожена торба, сложена някъде в таванското помещение ", сподели Елена Божинова - началник на избавителни разкопки, Пловдив.

Близо до монетите откриват и притежателя им, в неестествена поза евентуално погубен, до него и останките на малко дете. В разрушения Филипопол не е имало кой даже да погребе убитите.

След като монетите връщат блясъка си, описват и още за притежателя си. Огромна част от тях са сечени в Антиохия, Мала Азия.

" Много допустимо е притежателят да е бил боен, където е получил заплатата си в Пловдив ", сподели Елена Божинова.

Великолепна украса от тронната зала на Улпия Ескус, римската колония до Плевен, споделя императорски истории. Цветните мрамори идват от Италия, Гърция и Египет



По думите на доцент Гергана Кабакчиева - ръководител на археологическите изследвания на Улпия Ескус до този миг наброяват над 14 цвята.

И най-вероятно точно тук резидира император Аврелиян, който е провел връщането на границите на римската империя по Дунав. Константин Велики е вторият император, който сигурно е бил в Ескус, за откриването на мост над Дунав през 328 година.

" Християнската вяра към този момент публично е приета и локалните поданици смъкват всички фрески с езически подиуми и ги заменят с мраморни облицовки ", сподели доцент Гергана Кабакчиева.

Една от най-интересните находки от праисторята е от населено място преди 7 хиляди години разкрито по трасето на южния газопровод до Панагюрище.

Предмет със знаци, които се одобряват като протописменост, сходни на тези от карановския щемпел и плочката от Градешница.

" Очевидно към този момент те предават несъмнено значение избрана информация за тези хора било е информация сред самите тях било е монмуникация към с техните божества ", изясни Камен Бояджиев - ръководител на археологическите разкопки.

От години учените се пробват да разчетат знаците, по тази причина и всяка находка им носи убеденост, че някой ден ще съумеят да сглобят античните послания.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР