Едни от най-големите имена в танца и лауреати от предишни

...
Едни от най-големите имена в танца и лауреати от предишни
Коментари Харесай

Ерик Вю-Ан от Франция и Ясен Вълчанов от България ще оценяват кандидатите за звезден старт в танца в

Едни от най-големите имена в танца и лауреати от предходни издания ще бъдат жури на 28-ия Международен балетен конкурс във Варна. Той ще се организира измежду сантименталната зеленина на Летния спектакъл в морската столица от 15 до 30 юли 2018 година и ще даде късмет на ценителите да се допрян до харизмата на няколко генерации балетни актьори от целия свят.

Фондация Международен балетен конкурс резервира високото добро име на състезанието, като събира в журито международни звезди на танца, шефове на огромни трупи, балетмайстори със международно самопризнание от Франция, Китай, Русия, Япония, Куба, Китай, България.
Журито ще води великият Владимир Василиев от Русия - единствен притежател на Голямата премия на град Варна от първия балетен конкурс в света през 1964 година С страст и опитност той ще управлява журито и ще отпразнува със особено събитие 60-годишнината на своята театрална активност.

Френският кумир Ерик Вю-Ан, чиято звезда изгря точно на Международния балетен конкурс през 1980 година, също ще бъде в звездното жури. Обявен за Etoilе на Парижката Гранд опера, той е партнирал на най-големите имена в танца като Рудолф Нуреев, Ноела Понтоа, Силви Гилем, Елизабет Морен, Карла Фрачи. Любим танцьор на Морис Бежар, Ерик Вю-Ан е работил с всички знакови хореографи на ХХ век – Каролин Карлсън, Форсайт, Алвин Айли.

От няколко години той е живописен шеф на Ballet Nice Mediterranee в Ница, където обогатява репертоара на трупата и със свои постановки.

Сред лауреатите от минали години е и златният медалист от 1983 година Ясен Вълчанов – дълготраен министър председател солист на Националната опера в София и почитан възпитател.
Директорът на националния ни балет Сара-Нора Кръстева също ще прави оценка претендентите. От 2003 година тя е прима балерина на Националния балет, а от 2009 година става най-младият шеф на трупата. Гостувала е с балета на Софийска опера в Европа, Южна Америка и Азия.

Международният балетен конкурс Варна е учреден през 1964 година и е първият в света балетен конкурс. Организира се от фондация “Международен балетен конкурс Варна ”, съорганизатор е Община Варна. Форумът се организира с поддръжката на Министерството на културата на Република България.

Патрон на 28-то издание е ръководителят на Народното събрание госпожа Цвета Караянчева. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO. Генерален спонсор на състезанието е Societe Generalе Експресбанк.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР