Едни от най-големите икономики се срещат с нов проблем за

...
Едни от най-големите икономики се срещат с нов проблем за
Коментари Харесай

Някои от най-големите икономики в света се сблъскват с нов проблем за първи път

Едни от най-големите стопански системи се срещат с нов проблем за първи път в историята си. Китай, Япония и Италия се борят с намаляващата раждаемост - проблем, който в последна сметка може да пристигна и в стопанска система номер 1 Съединени американски щати. Положението е толкоз съществено, че предходната година Китай загуби короната си като най-гъсто обитаемата страна в света за сметка на от Индия - връх, който държеше от съвсем 75 години съгласно Организация на обединените нации.

Бюрото за броене на популацията предвижда, че броят на американците ще доближи своя връх през 2080 година, което значи, че някои от днешните генерации милениали и потомство Z може един ден да се окажат част от намаляващо население, написа Business Insider. Според икономисти има единствено два метода това да се спре да се трансформира в действителност: или американците да имат повече деца, или да се поддържа висока имиграцията.

Икономическо главоболие

Милениалите и потомство Z са доста по-скептични по отношение на основаването на семейство, в съпоставяне със своите родители. Част от аргументите са фактори като неналичието на финансова непоклатимост и евентуалната климатична рецесия.

Това докара до внезапен спад на раждаемостта. Според данни на Световната банка американската жена има приблизително едвам 1,6 деца - много под цифрата от 2,1, която съгласно специалистите е нужна, с цел да се поддържа устойчиво население.
 Индия може би към този момент е надминала Китай и е най-населената страна в света
Индия може би към този момент е надминала Китай и е най-населената страна в света

Според оценки на самостоятелни организации

Дори това да е добра вест за околната среда, стопанската система ще страда. Работната мощ евентуално ще се свие, до момента в който за държавното управление все става по-скъпо да се грижи за застаряващото население.

Още две страни от най-богатите стопански системи в света Г-7 - към този момент са усетили въздействието на намаляването на популацията.

Япония , която изпадна в криза предходната седмица, страда от демографска рецесия. Японките имат приблизително 1,3 деца, доста под броя, нужен за поддържане на популацията. Икономисти към този момент предизвестиха, че спадът може да провокира предстоящ дефицит на пазара на труда.
 Най-големите проблеми пред международната стопанска система до края на века - ниската раждаемост и застаряващо население
Кои ще са двата най-големи казуса пред международната стопанска система в края на века?

Тогава миграцията ще стане нужда, а не опция

От години се предизвестява и за внезапен спад на раждаемостта в Италия . Прогнозите чакат популацията му да спадне от 59 милиона на едвам 48 милиона до 2070 година, макар опитите на ръководещата партия да се пребори с дългогодишната рецесия. В дриго изследване се споделя, че Италия да загуби съвсем половин милион консуматори до края на десетилетието. Раждаемостта в Италия е на историческо дъно от под 400 000 деца през 2022 година и това се смята за изключителна обстановка на национално равнище. Спадът на потребителските разноски на страната се пресмята на 1,6 милиарда $.

Друга огромна стопанска система Китай също се бори да увеличи раждаемостта си. През 2023 година популацията на страната регистрира спад за втора поредна година след десетилетия на бърз напредък. Това може да отслаби голямата работна мощ, да улесни спада в потребителските разноски и да остави милиони учители без работа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР