Една защитна маска съдържа материали като полипропилен и се разгражда

...
Една защитна маска съдържа материали като полипропилен и се разгражда
Коментари Харесай

Ученици от Ямбол с награда от БАН за изобретяването на биоразградими маски


Една защитна маска съдържа материали като полипропилен и се разгражда 400 години, а преработването ѝ е невероятно.

Ученици от Ямбол завоюваха премия от Българска академия на науките за изобретението си - биоразградими маски.

„ Миналата година разбрахме, че ученическият институт на Българска академия на науките организира конкурс и взехме решение да вземем присъединяване, като надлежно бяхме в епидемиологична конюнктура и беше нашумял въпросът къде отиват всички използвани маски. Ние взехме решение да разровим и разбрахме, че 200 милиона броя маски се изхвърлят ежемесечно. Това ни въодушеви да създадем маска, която може да се разгражда в природата “, описа за плана си Стефания Лазарова от Математическата гимназия в Ямбол.

„ Тръгнахме да изследваме от какви растения може да изработим такава маска и имаше три разновидността – ориз, бамбук и коноп. Конопът се отглежда извънредно постепенно и има тежка обработка, а бамбук не се отглежда. Стигнахме до разновидността с маска от оризова хартия “, изясни Стефания.

„ Производството на оризова хартия е доста елементарно и става в домашни условия. Доказано е, че в порите на оризовата хартия се задържат бактериите, което ни даде съображение да твърдим, че тази маска е годна за приложимост и важи в тази ситуация “, добави нейният сътрудник в плана Александър Капарански.

Биоразградимите маски могат да се употребяват два часа, само че след прочут интервал може да се употребява още веднъж.

Има покана от Българска академия на науките за узаконяване на маската, което е първа стъпка към всеобщото произвеждане. Себестойността на една маска е 50 стотинки, а при всеобщо произвеждане се чака да падне.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР