Една впечатляваща нова система възстанови функцията на органите на прасе

...
Една впечатляваща нова система възстанови функцията на органите на прасе
Коментари Харесай

Възстановиха функцията на органите на прасе един час след смъртта му чрез нова технология

Една впечатляваща нова система възвърне функционалността на органите на прасе един час откакто животното е умряло. Това сочи ново проучване, оповестено в Nature. Не се тормозете, учените не са си сложили за цел да основат войска от немъртви свине. Те се надяват, че един ден тяхната работа ще подкрепи спасяването на човешки животи, като усилва времето, за което органите са годни за трансплантация.

Малко откакто сърцето спре, тялото минава през поредност от процеси и заради неналичието на О2 и питателни субстанции клетките и органите (които се подуват) се повреждат необратимо, а кръвоносните съдове колабират.

В това най-ново проучване екип, управителен от учени от Йейлския университет, съумява да възпре тези на пръв взор неизбежни процеси при прасетата благодарение на система, наречена OrganEx.

Тя работи по метод, подобен с кардиопулмоналния байпас – техника, при която машина краткотрайно иззема функционалностите на сърцето и белите дробове по време на интервенция, като поддържа циркулацията на кръвта и наличието на О2 в тялото на пациента. OrganEx вкарва в телата на прасетата О2, както и сложна перфузионна течност, цялостна със съставки, които поправят електролитния дисбаланс и противодействат на вредите, подбудени от неналичието на кръвообращение.

С помощта на тази техника учените резервират жизнеността на клетките и органите до 1 час след прекъсването на сърцето.

„ На процедура посредством тази намеса ние успяхме да покажем, че можем да убедим клетките да не умират “, споделя водещият създател на проучването Звонимир Врселджа от катедрата по невронауки към Йейл.

„ Ако ги огледа под микроскоп, човек мъчно може да направи разлика сред здрав орган и подобен, който посмъртно е третиран с технологията OrganEx “, добавя той.

Въпреки че клетките и органите са били здрави, в мозъка не е регистрирана проведена електрическа интензивност, което значи, че животните не са били в схващане по време на опитите.

Изследователите акцентират, че на този стадий от своите проучвания те ще се концентрират само върху скотски органи. Да, един ден тази технология би могла да се приложи и при хора, които са получили инфаркт или са се удавили. Преди това обаче ще би трябвало да бъдат осъществени още голям брой спомагателни изследания и опити. „ Не че е невероятно, просто е нужна още доста работа “, споделя доктор Стивън Лейтъм, един от създателите на новото изследване и началник на Интердисциплинарния център по биоетика към Йейл.

На въпроса на публицистите дали тази технология би могла да се употребява за съживяването на мъртви хора, един от откривателите дава отговор следното: „ [Постижението] несъмнено не е толкоз вълнуващо, колкото им се желае на медиите. “

И въпреки всичко, учените, наподобява, подценяват своето създание. В момента органите могат да устоят към 12 часа отвън тялото. Ето за какво сходна технология би могла да избави човешки животи, като удължи този интервал и облекчи търсенето на органи за трансплантация.

OrganEx също по този начин може да разреши нови благоприятни условия за хирургията, като даде " повече пространство за медицински маневри ", счита Андерс Сандбърг от Оксфордския университет.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР