Една трета от училищата в страната не разполагат с физкултурни

...
Една трета от училищата в страната не разполагат с физкултурни
Коментари Харесай

Една трета от училищата в страната нямат физкултурни салони

Една трета от учебните заведения в страната не разполагат с физкултурни салони. От над 2 200 общински и държавни учебни заведения, при 700 се е наложило да се приспособяват стаи за часовете по физическо.
Френската гимназия в София е едно от учебните заведения, в които се е наложило да бъде пригоден физкултурен салон. Той се намира на петия етаж, над кабинетите по история и география, което основава сериозен дискомфорт. В салона в час влизат по към 60 възпитаници, а съвсем няма вентилация. Една трета от учебните заведения в страната са в тази обстановка.
Макар и елитна, френската гимназия чака построяването на спортна зала от 50 години. Настоящият й шеф Емилия Богданова помни ясно първия си работен ден тук преди 10 години. „ Когато подписвахме протоколите, директорският кабинет се разтресе и аз помислих, че има земетресение. Колегите го одобриха доста умерено и споделиха, че децата стартират да играят физическо ", споделя тя.
Учениците одобряват обстановката с усмивка. „ Тропаме основно на главите на учителите. Децата не знам дали ги интересува доста ", разяснява Деян Кръстев.
„ Обикновено сме по два класа, към 60 индивида. Може би най-сложното е изкачването до петия етаж ", споделя Далила Димитрова.
Младежите са измежду късметлиите, които до две години ще имат нова спортна зала в двора на учебното заведение. „ Освен Френската гимназия останаха две учебни заведения без спортни зали. Моята упоритост е до 2 години да няма учебно заведение в София без физкултурен салон. На път сме да я реализираме ", съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.
„ Може би няма да го забележим, само че се радваме за нашето последващо потомство ", споделя Деян Кръстев.
И до момента в който възпитаниците на Френската гимназия няма да видят новата зала, тъй като към този момент ще са приключили 12-ти клас, в едно от учебните заведения в Русе даже няма изгледи за градеж на физкултурен салон. „ Сами разбирате, че в салон 8 на 6 метра това лимитира вярното осъществяване тутакси по физкултура. Единствената опция, която се обрисува пред нас, е да използваме при хубаво време спортна площадка извън ", показва Севдалина Стоянова - преподавател по физическо образование и спорт в ОУ „ Никола Обретенов " - Русе.
С хубавото време се преценяват в съвсем 700 учебни заведения, тъй като нямат физкултурни салони. За 50 от тях към този момент са отпуснати 25 милиона лв. от спортното министерство за създаване на спортни зали.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР