Една трета от американските сенатори ще участват в тазгодишната Конференция

...
Една трета от американските сенатори ще участват в тазгодишната Конференция
Коментари Харесай

Една трета от Сената на САЩ пристига в Мюнхен за конференцията по сигурността

Една трета от американските сенатори ще вземат участие в тазгодишната Конференция по сигурността в Мюнхен, коят озапочва в петък. Това е и най-голямата и най-високопоставена американска делегация, която ще участва на събитието в цялата му близо 60-годишна история. В Мюнхен към този момент кацна вицепрезидентката Камала Харис, с изключение на нея  във форума, който е най-важният по тази тематика в света, идва

Доминиращата тематика на конференцията ще бъде съветската офанзива против Украйна и световните последствия, съобщи ръководителят на конференцията Кристоф Хойсген в Берлин при представянето на " Доклад за сигурността 2023 ".

Представители на държавните управления на Русия и Иран обаче няма да участват в Мюнхен. Хойсген ги е отзовал с претекста, че конференцията не желае да дава конгрес за агитация.

Канцлерът Олаф Шолц, както и президентите на Франция и Полша, която има специфични упования от конференцията, също ще участват, добави Хойсген - не без да се позове на изследване, извършено от конференцията по сигурността, което демонстрира, че съветската офанзива против Украйна се преглежда като повратна точка в международната история в съвсем всички интервюирани страни - като се изключи Япония. Мюнхенският отчет за сигурността до 2023 година, който е включен в отчета, също демонстрира, че Русия се е изкачила преди всичко измежду опасенията на германците, а терзанията за нуклеарна война към този момент също играят по-голяма роля.

Хойсген удостовери, че не е поканил представители на съветското държавно управление на конференцията по сигурността, която през последните години неведнъж е била платформа за диалози с Москва. Този път представителите на съветското държавно управление категорично не бяха поканени поради нападението над Украйна, сподели Хойсген, който в същото време акцентира какъв брой е значимо да се завоюват за личната идея страните от " световния юг " и какъв брой огромно значение има наличието на представители на Индия и Бразилия.

„ Изправени сме пред нарушаване на цивилизационния избор и належащо да реагираме на това “, сподели той. Външният министър Сергей Лавров беше единствено " високоговорител " на президента Владимир Путин, който от своя страна не показваше признаци на примирителност и отхвърляше правото на Украйна да съществува, по тази причина не е поканен в Мюнхен.

Всъщност тъкмо този конгрес изполва Путин преди 15 години, когато в речта си пред конференцията през 2007 година разгласи новия курс на Русия и назова Западът и Съединени американски щати „ опасност “. Тази тирада се счита за повратното събитие в връзките сред Русия и Запада.

В същото време Хойсген посочи, че в Мюнхен ще дойде висшият посланик на Китай Уан И. Уан, който беше външен министър на Китай до декември 2022 година, само че се издигна до Политбюро през октомври и в този момент заема длъжността шеф на Бюрото на Комисията по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия. Това го слага в йерархията над сегашния външен министър Цин Ган.

Присъствието на Уан на конференцията по сигурността отбелязва първия случай, в който върховен китайски държавен чиновник участва на срещата на най-високо ниво в Мюнхен от началото на пандемията от корона при започване на 2020 година Уан И ще произнесе тирада и ще изясни позицията на Китай по интернационалните въпроси, съобщи представител на Министерството на външните работи. Именно заради обстоятелството, че по време на задграничното си пътешестване Ванг посещава и Москва, това, което ще каже в Мюнхен за войната в Украйна, се чака с изключително неспокойствие. Досега Китай поддържаше президента Путин в спора и представяше Съединени американски щати и НАТО като съществени виновници за войната.

Иран разкритикува поканата на делегацията на страната.

" Това политически стимулирано решение на конференцията е неверна преценка и задава неправилни стандарти ", съобщи представителят на външното министерство Насер Канаани, съгласно държавната телевизия IRIB. Ако задачата на конференцията е международният и районният мир, сходен асортимент е неправилен и нарушава политическия неутралитет на конференцията, сподели Канаани.

В предходни години външните министри на Иран са били постоянни посетители в Мюнхен. Тази година са поканени единствено представители на опозицията. През последните месеци Техеран беше неведнъж осъждан на интернационално ниво за жестокото потушаване на митингите, които са сериозни за системата и не престават към този момент към пет месеца. На страната бяха наложени и нови наказания.

На режим, " който нарушава главните права на индивида по подобен фундаментален метод ", не би трябвало да се предлага конгрес, съобщи неотдавна Кристоф Хойсген. Конференцията по сигурността не се възприема като неутрална, тя е организация, " която се застъпва за политика, учредена на правила. Ето за какво е целесъобразно да се отклоним от правилото за покана на всички страни в такива крайни случаи като Русия и Иран “, аргументира се той.

Освен Русия и Иран з апърви път тази година не са поканени и представители на всички партии от Бундестага. Крайната „ Алтернатива за Германия “ също не е добре пристигнала в Мюнхен.

България този път не е оповестила публично кой ще участва на форума.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР