Една треска е обхванала много инвеститори по света - треска

...
Една треска е обхванала много инвеститори по света - треска
Коментари Харесай

Треска за злато тресе целия свят

Една тресчица е обхванала доста вложители по света - тресчица за злато. Но тя нямо нищо общо с манията на златотърсачите в Съединени американски щати и в Австралия през XIX век, написа " Файненшъл таймс ". 

Модерните златотърсачи не се пробват да добиват самородно злато, а просто купуват скъпия метал. Те влагат парите си в капиталово злато, защото са уверени, че по този метод ще ги защитят във времена на геополитически спорове и на висока инфлация.

През последните над две години и половина след началото на съветската военна експанзия в Украйна по света последователно се развихри същинска тресчица за капиталово злато. Купуват го разнообразни вложители - от държавните управления на огромни страни до дребни инвеститори, които влагат по няколко хиляди $ в благородния метал.

На този декор пазарната му стойност последователно се усилва. От началото на 2024 година тя се е повишила с повече от 25 %, достигайки до над 2700 $ за тройунция, сочат данните, оповестени от профилираната онлайн платформа " Инвестинг ".

Не всички вложители обаче са уверени, че златото е актив, който ще отбрани парите им от обезценяване при ускорение на инфлацията.

През тази година скъпият метал нарастна на фона на спада на инфлацията. През 2022 година, при започване на съветската инвазия в Украйна, когато потребителските цени започнаха да се повишават стремглаво в Европа и в Съединени американски щати, златото също нарастна. В началото на март 2022 година пазарната му стойност доближи над 2050 $ за тройунция. След това обаче то поевтиня на интернационалните пазари и при започване на октомври същата година цената му слезе до под 1650 $ за тройунция, макар че инфлацията се ускоряваше.

Някои вложители упорстват, че най-подходящият миг за покупка на капиталови злато не е, когато инфлацията се покачва, а когато водещите централни банки стартират да намаляват главните си лихвени проценти. Те показват, че е по-изгодно да притежавате злато и да разчитате на повишаване на цената му, когато облигациите и банковите депозити стартират да ви носят по-малка рентабилност, отбелязва " Файненшъл таймс ".

Класическият мотив на вложителите на така наречен " бичи пазар ", които разчитат на покачването на цената на даден актив, е, че инвестицията в злато ще отбрани парите ви по време на геополитически спорове и други рецесии. Това звучи разумно, само че е необичайно, че скъпият метал не нарастна прекомерно внезапно на фона на следващото внезапно изостряне на спора в Близкия изток, при който израелската войска организира военна интервенция против проиранската формация " Хизбула " в Ливан, а Иран нападна Израел с балистични ракети.

Налага се изводът, че измененията в цената на златото не постоянно се основават на избрана пазарна логичност, отбелязва " Файненшъл таймс ".

Щеше да е доста по-лесно, в случай че можехме да посочим една съответна причина за силата на златото през тази година. В реалност обаче неговото повишаване беше провокирано от композиция от фактори, на фона на които обилни количества от скъпия метал бяха купени в изискванията на неналичието на значително предложение ". Това показва Джона Тевес, която е анализатор на пазара на злато към подразделението в Сингапур на най-голямата швейцарска банка UBS. Тя показва, че цената на златото ще продължи да се повишава с помощта на няколко фактора, измежду които намаляването на водещите лихвени проценти в Съединени американски щати и възможното намаляване на щатския $.

Тевес отбелязва, че водещите централни банки и други " публични институции " евентуално ще продължат да се запасяват със злато. Анализаторът от Ю Би Ес покачва прогнозата си за пазарната стойност на скъпия метал в края на тази година. Тя предвижда, че цената на златото ще доближи до към 2800 $ в края на 2024 година, което е с 200 $ над миналата прогноза.

Джона Тевес чака златото да нарастне до 3000 $ в края на 2025 година, което също съставлява доста покачване по отношение на плануваното по-рано равнище, показва още " Файненшъл таймс ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР