През първите 9 месеца на 2024 г. Русия, както и

...
През първите 9 месеца на 2024 г. Русия, както и
Коментари Харесай

Туркменистан задмина Русия като най-голям износител на тръбопроводен газ за Китай

През първите 9 месеца на 2024 година Русия, както и преди, заема първо място измежду страните, доставящи нефт на Китай . Както оповестява китайското Главно митническо ръководство, вносът на този енергоносител от Русия възлиза на 80,6 млн. тона, което е с 0,8% повече по отношение на същия интервал на миналата година. В стойностно изражение индикаторът е повишен за интервала на годишна база със 7,8%, до 47,5 милиарда $ .

Според оповестените данни, в " класацията " след Русия е Саудитска Арабия , която през първите девет месеца е понижила доставките с 10,7% в съпоставяне със същия интервал на 2023 година, до 59,5 млн. тона На трето място е Ирак (48,1 млн. тона, с 6% повече на годишна база).

Статистиката демонстрира, че единствено през септември съветските доставки на нефт за Китай са намалели по отношение на август с към 7,6%, до 8,6 млн. тона. В стойностно изражение доставките са намалели с 13,8%, до 4,6 милиарда $.
 Компаниите в света, закупили най-вече танкери за транспорт на нефт и газ
Компаниите в света, закупили най-вече танкери за транспорт на нефт и газ

Покупките за интервала февруари - юли, като брой кораби и стойност

За 9-те месеца на годината най-големи размери тръбопроводен газ за Китай е изнесла Туркменистан , като Китай е заплатил почти същата сума, както и за същия интервал на предходната година - в размер на 7,4 милиарда $. Физическият размер на закупения газ нормално не се показва от китайските митници.

Русия е на второ място по експорт на тръбопроводен природен газ за Китай. През интервала януари-септември Китай е нараснал вноса си на тръбопроводен газ от Русия с към 23% на годишна база, като покупките доближават до 6,1 милиарда $, демонстрират данните на китайските митници.
 Нарастването на доставките в света на полутечен газ през септември е най-голямото за 2 години
Нарастването на доставките в света на полутечен газ през септември е най-голямото за 2 години

То обаче не се дължи на вноса от европейските страни

Както следва от обновените данни, единствено за септември вносът на съветски газ от Китай се е нараснал с 1,8% спрямо август и се пресмята на 726 млн. $.

Страните от 3-то до 5-то място по експорт на тръбопроводен газ за втората в света стопанска система, за интервала са: Казахстан (1,05 милиарда долара), Мианмар (1,04 милиарда долара) и Узбекистан (около 500 млн. долара).

" Империята " отвръща на " удара ": Китай наложи мита на френското бренди, след рестриктивните мерки от Европейски Съюз за китайските електрически автомобили

Оформя ли се " комерсиална война "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР