Една таблетка по време на бременността е била достатъчна: заради

...
Една таблетка по време на бременността е била достатъчна: заради
Коментари Харесай

Лекарството, което увреди хиляди деца

Една таблетка по време на бременността е била задоволителна: поради "Контерган " близо 10 000 деца се раждат с тежки малформации. С повредени органи, без пръсти, със скъсени крака. Преди 60 години стопират производството му, написа.

Април 1962: в семейство Корня от Алендорф се ражда третото дете - Гунхилд. Акушерката демонстрира на майката бебето, а то наподобява необичайно: ръцете му са мощно скъсени, на всяка длан има единствено по четири пръста, съвсем съединени един с различен, а изходът на дебелото черво се намира на хълбока. Извиканият по неотложност доктор е уверен, че детето няма да живее дълго. След голям брой интервенции и рехабилитации, момичето въпреки всичко оцелява и живее и до през днешния ден, само че животът ѝ по никакъв начин не е елементарен. На 38 години тя е принудена да се пенсионира по болест.

Февруари 1961: През цялата си бременност майката на Бианка Фогел взима единствено една-единствена таблетка Контерган. Но след раждането, лекарят стартира да приказва за "изрод ". Едва 16 години са отминали от времето на националсоциализма, когато в Германия и окупираните от нацистите територии стартират редовно да изтребват хората с увреждания. Затова не е учудващо, че един ден чужд човек на улицата ѝ споделя: "Тебе е било по-добре да те убият ".

Май 1962: "Всичко ли му е наред? ", пита Гизела Вайнерт, когато чула, че проплаква първото ѝ дете - Клаудия. Лекарите обаче не ѝ дават отговор. Момиченцето било с солидни увреждания. Като дребна я поставят в гипсов корсет, принудена е да лежи дълго време по тил, привързана към леглото, а по-късно да носи тежки протези. "Тормозът беше голям, в това число и душевен ", споделя тя.

Съдбите на Гунхилд, Бианка и Клаудия не са изолиран случай. От сходни премеждия са наранени към 5000 деца в Германия, а в целия свят - към 10 000. Всички те се раждат със съществени увреждания.

Общото сред тях е, че майките на тези деца са взимали лекарството "Контерган ", което се е купувало без рецепта и е било препоръчвано против бодърствуване и тревога. Близо 50% от децата, чиито майки са взимали препарата на компанията "Грюнентал ", умират директно след раждането. Колко общо са били спонтанните аборти и мъртвородените деца - не е известно.

"Безобидни като сладкишите " - с тази реклама е бил възхваляван "Контерган " и препоръчван на бременни дами при гадене и даже на кърмачета и дребни деца, които не спят добре. Лицензът за препарата е бил продаден от "Грюнентал " в над 70 страни по света. В другите страни той се е продавал под друго име. Единствено в Съединени американски щати Агенцията за лекарствените средства FDA отхвърля да го допусне до приложимост.

Активната съставна част Талидомид е била тествана от "Грюнентал " на опитни животни. Навремето не е имало строги правила за допускане на медикаменти. Съответният закон е признат чак през 1978 година - когато са извлечени поуките от абсурда с "Контерган ".

В Германия препаратът стартира да се продава през 1957 година. Лекарите в началото следят единствено неврологични недоволства у възрастните, а от 1959 нататък - възходящ брой малформации у новородени.

Появяват се от ден на ден случаи на увреждания, недоволството пораства, както и броят на правосъдните тъжби. След засилен публичен напън "Контерган " е спрян от продажба, само че това става чак на 27 ноември 1961 година. В някои други страни продажбите не престават още месеци.

За мнозина прекъсването на продажбите идва прекомерно късно. "Изпълнена съм с същинска гняв ", споделя Гизела Вайнер. "При моята щерка бяха открити редица увреждания, само че известието за тях не беше оповестено. Не съм и подозирала, че таблетките, препоръчвани от лекари и аптекари, може да са толкоз рискови. Чувствам се отговорна, че съм ги взимала ", споделя тя.

През 1968 стартира наказателният развой против управителни чиновници на фирмата-производител "Грюнентал ". През 1970 той приключва без присъда, тъй като е реализирано съглашение. "Грюнентал " поема задължението да изплати компенсации на засегнатите от над 40 страни в света. Фирмата заплаща 100 милиона немски марки, а немското държавно управление влага други 100 милиона марки в нова фондация за помощ на засегнатите. С това те обаче губят правото да съдят "Грюнентал ".

Парите от този първичен фонд са изчерпани през 1997 година. По данни на федералното държавно управление, до момента страната е платила общо към 1,8 милиарда евро за компенсации на жертвите.

По мотив 60-годишнината от изтеглянето на медикамента "Контерган " от пазара, организации и начинания на потърпевшите от медикамента напомнят за своето злощастие. Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия живеят близо 800 души, повредени от препарата.

Десетилетия наред компанията производител "Грюнентал " по този начин и не сервира извинения на потърпевшите. Едва в този момент - 60 години по-късно, член на фамилията-собственик на компанията излезе с публично опрощение за породените премеждия на всички наранени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР