Една стара поговорка казва: Ти си това, което ядеш“ и ...

Една стара поговорка казва: Ти си това, което ядеш“ и

Дъвченето на дъвка на гладно може да е много опасно

Една остаряла сентенция споделя : „ Ти си това, което ядеш “ и мисля, че доста хора ще се съгласят с това. Това, което правим преди хранене, също е от значение , характерно в случай че имаме празен корем .

Някои действия , извършвани на празен корем или дълго след последното хранене, могат да имат силно негативно влияние върху нашето здраве. Това важи в пълна мощ за...дъвченето на дъвка!!! Изненадани сте, нали?

Някои хора обичат да дъвчат дъвка, тъй като са уплашени или желаят да освежат дъха си след хранене. Ако сте любители на дъвките, би трябвало да ви кажем, че е добре да се отървете от този табиет в случаите, когато не сте приемали никаква храна и вашият корем е празен. Има няколко аргументи , заради които дъвките в никакъв случай не би трябвало да се озовават в устата ви в такива моменти.

Черва

Здравето на червата и способността на чревните ворси да всмукват питателни субстанции се въздействат изобилно от титановия диоксид, съдържащ се в някои дъвки. Изкуствените подсладители, присъстващи в тях, въздействат неподходящо върху състоянието на чревната микрофлора характерно в случайте на празен корем .

В допълнение, дъвките съдържат слабителни и FODMAP, а това са въглехидрати, които причиняват симптоми на синдром на раздразнените вътрешности , в това число отичане на корема, газове, силна коремна болежка и диария или запек. 

Освобождава живак

При хора, които имат живачни пломби, дъвките могат да отделят този невротоксин. Изследванията показват , че дъвките форсират освобождаването на живак от амалгамни зъбни пломби в най-голяма степен, когато ги дъвчете без преди този момент да сте хапнали нещо. Научно доказано!!!

Сериозни казуси при залепване

На всеки му се е случвало да глътне дъвка без да желае , характерно в детските ни години. Ако това стане на гладно, т.е стомаха ви е празен, дъвката ще полепне доста силно по вътрешността на коремната стена, а това може да докара до доста съществени последствия . Има случай /дори и в България/, когато по този начин залепнала дъвка е оставала в корема на пациента повече от 1 месец!!! А различните процедури по остраняването и могат да бъдат доста болезнени. Така че, внимавайте!

Повреда на зъбите

Дори дъвките без захар могат да увредят зъбите ви. Те съдържат кисели аромати, които могат да разрушат зъбите. Ерозията на зъбите е развой на последователно декалциране на зъбите, което ги кара да се разпадат.

Гастрит

Храносмилателната киселина, която се поризвежда, до момента в който дъвчем дъвка, е способна да унищожи лигавицата на празен корем , което от своя страна може да аргументи гастрит. Научно доказано е също, че хората, които постоянно дъвчат дъвка, предпочитат нездравословни храни като пържени картофи и сладкиши пред плодове и зеленчуци.

Съвет: Дъвката с естествени подсладители като ксилитол и сорбитол е по-малко вредна от дъвка със захар, натриев цикламат или аспартам. Избягвайте да дъвчате дъвка за повече от 10 минути, даже да бъде след хранене.

Източник: actualno.com