Една съвременна шега гласи, че когато нещо в Париж се

...
Една съвременна шега гласи, че когато нещо в Париж се
Коментари Харесай

Дървеници, стачки, бомбени заплахи: Каква всъщност е реалността в Париж

Една модерна смешка гласи, че когато нещо в Париж се обърка, отговорна е Емили.

Повечето несъмнено се досещат за кого става въпрос.

Откакто хитовият сериал на Netflix Емили в Париж представи града като някакъв съвършен парадайс, излъскан до съвършенство, проблемите във френската столица като че ли валят като из ведро.

От стачките и дървениците до подправените сигнали за бомби – туристите по никакъв начин не са удовлетворени от последните изявления за най-посещаваната дестинация на Стария континент.


Местната жителка Каролин Харап обаче твърди, че всичко това не отразява правдиво действителността, написа Euronews.

Запазено първо място в новините

На първо място тази година бяха стачките.

„ Честно казано, в Париж постоянно има стачки.

Но тези напролет, изразяващи разбираемо неодобрение от пенсионната промяна на Макрон, бяха изключително дейни “, споделя Каролин.

Въпреки че доста хора симпатизираха на идеята, не беше толкоз елементарно да се ентусиазираш от улиците, затрупани с отпадъци.

Точно когато изглеждаше, че всичко утихва, се появи " дървеницигейт " – светът се поддаде на някаква всеобща нервност, подхранвана от медиите, сходна на суматоха. „ Вярно е, че имаше настъпление от дървеници и някои учебни заведения и кина бяха затворени за известно време.

Но дървениците се усилват на всички места - освен в Париж и в този момент тук всички наподобява са не запомнили за това “, изяснява Каролин.

И въпреки всичко всичко това бледнее спрямо по-широката угриженост за сигурността на жителите.

Освен нормалните митинги (и от време на време бунтове), в Париж съществува и непрекъсната опасност от тероризъм, като неотдавна националната паника за опасност беше нараснала до най-високото допустимо равнище.

През октомври имаше множеството подправени сигнали за бомби. Училища, летища и туристически обекти като Лувъра бяха обект на офанзивите, а Версайският замък беше заставен да затвори порти няколко пъти в границите на една седмица.

Наистина ли е толкоз неприятно?

Вярно е, че годината в Париж не беше най-хубавата.

Но по този начин, както столицата на Франция в никакъв случай няма да доближи утопията на Емили за барети и сантиментални букети цветя, обстановката не е и чак толкоз неприятна, колкото я показват медиите.

В по-голямата си част животът е траял съвсем обикновено през цялото това време.

„ Докато пиша, камионът за отпадък се движи около нас, един велосипедист пресича на алено, а едно куче се мотае по тротоара “, добавя Каролин.

Туристите не секват

Изглежда, че туристическият поток също не е секнал.

Според туристическия офис, прочут като " Paris je t'aime ", въздействието на неприятните вести за града досега е доста лимитирано, като другите индикатори (резервации на полети, търсения и др.) остават постоянни спрямо миналогодишните резултати.

Възможно е това да се дължи на Световната купа по ръгби, по време на която броят на задграничните туристи се е нараснал с 15,6% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

За тази година се чака броят на туристите да нарасне със 7,2% спрямо 2022 година А за декември идващите с пътнически полети от Съединени американски щати са на път да се усилят с 4,6% на годишна база.

Подобни са и данните за гости от други елементи на света. Например, Air France усили общия си потенциал със 7% за третото тримесечие на тази година в съпоставяне със същия интервал на 2022 г Eurostar декларира, че през последните няколко месеца е отбелязала забележителен растеж на резервациите.

" Тази година по маршрута от Лондон до Париж резервациите от английския пазар към този момент надвишиха равнищата отпреди пандемията, като пасажерите могат да избират сред 13 и 16 ежедневни връщания ", споделя представител на Eurostar. " Наблюдаваме стабилно търсене от страна на клиентите, което бързо се възвърне и докара до мощен растеж на годишна база. ", добавя той.

Защо да посетим Париж в този момент

Париж се готви да бъде хазаин на Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 година, тъй че в този момент е точното време да го посетите, поучава Euronews.

Освен подобренията в системата на публичния превоз, които се приготвят за събитието, са построени и спомагателни велосипедни алеи. С напредването на противоположното преброяване огромна част от града неизбежно ще бъде облагородена за случая.

Освен в случай че не пътувате до Париж особено за Олимпийските игри, мощно целесъобразно е да планирате пътуването си преди или след събитието.

Слуховете, че притежателите на жилища ще събират непостижими такси за нощувка по време на игрите и че градът ще бъде залят от няколко милиона непотребни гости, ни карат да се подготвим за прочут безпорядък идващото лято. Достатъчно е да кажем, че Париж напролет в никакъв случай не е бил по-привлекателен.

Какво ново през 2024-а

Освен „ евъргрийните “ в атракциите на Париж, има и някои нови попълнения. Сред тях са неотдавна откритата къща на Серж Генсбур с музей, магазин и кафене/бар, и неотдавна обновеният Национален морски музей.

Освен това се организират разнообразни събития, свързани с неотдавна излезлия биографичен филм " Наполеон " на режисьора Ридли Скот.

С взор напред към 2024 година, има доста неща, които да чакаме с неспокойствие, с изключение на Олимпийските игри.

В Музея д'Орсе ще бъде проведена огромна галерия по случай 150-годишнината от зараждането на импресионизма.

Дори Нотр Дам се чака да отвори още веднъж порти до края на идната година. Въпреки че катедралата не съумя да се вмести в амбициозния период на президента Макрон за Олимпийските игри, тя би трябвало да отвори през декември 2024 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР