Една разходка из кътчето за малки животни в магазините за

...
Една разходка из кътчето за малки животни в магазините за
Коментари Харесай

Сеното за зайци: основата за здравословна диета

Една разходка из кътчето за дребни животни в магазините за домашни любимци ще ви накара да си помислите, че единствената храна за зайци е под формата на примес от кафяви гранули (и доста пъти с хвърлени вътре царевични зърна и други нездравословни добавки).

Но това напълно не е правилно. Основната храна на домашните зайци в действителност не се гранулите. Най-важната съставна част за здравословното хранене на зайчето е сеното. Особено значимо е прясно сено да се дава на зайците когато и да е, с цел да могат те да си похапват, когато пожелаят.

Защо сеното е потребно за домашния заек?

Фибри за храносмилане

Зайците имат храносмилателни пътища, които са особено пригодени за разграждането на влакнеста растителност. Сеното обезпечава фибри, нужни за поддържане на храносмилателната им система здрава и дейна. Нарушаването на храносмилателния цикъл на заека може да аргументи стомашно-чревен застой - положение, при което наличието на храносмилателния тракт се втвърдява и заекът не може да се изходи. Предоставянето на безкрайно количество прясно сено оказва помощ за предотвратяването на това съществено, от време на време даже смъртоносно положение.

Храна за здрави зъби

 Хранене на зайчето със сено

Сеното освен е належащо за положителното храносмилателно здраве, само че и за пиленето на заешките зъби, които непрестанно порастват. Редовната консумация на сено оказва помощ на зайците да не развиват остри куки на зъбите си, известни като моларни шпори. Моларните шпори могат да бъдат доста мъчителни, което постоянно води до това зайците да спрат да се хранят. Ако това се случи, може да настъпи стомашно-чревен застой.

Какъв тип сено да даваме на домашния заек?

За зайчетата бебета, люцерната обезпечава високото калорично наличие, належащо за тяхното развиване. След като зайците доближат седеммесечна възраст, те последователно би трябвало да преминат на тимотейка, овощна трева и/или овесено сено. Ако имате алергии, е целесъобразно да потърсите два пъти рязано сено. Когато се прибира сеното, първото му рязване включва доста стъбла и семенни глави (и неизбежно доста пъстър прашец). Второто рязане се състои от по-меко сено, което включва повече листа и по-малко стъбла и семенни глави, като по този метод доста се понижават алергичните реакции при хората.

От къде да закупим сено за домашния заек?

Обикновено може да намерите торби със сено в множеството магазини за домашни любимци. Въпреки това, най-икономичното място за закупуване на сено е непосредствено от локална плантация. Можете да закупите сено на едро (от балата) за дребна част от цената на торба със сено за домашни любимци от магазина. Една бала (съхранявана на хладно и изсъхнало място) може да храни един заек в продължение на месеци.

Ако във вашия регион няма ферми, не се тормозете. В днешно време има доста реномирани онлайн търговци на сено. Можете даже да го поръчате.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР