Една публична изява на Далай Лама разбуни света и социалните

...
Една публична изява на Далай Лама разбуни света и социалните
Коментари Харесай

Далай Лама, онова, което поиска от едно момче, и традициите на Изтока

Една обществена изява на Далай Лама разбуни света и обществените медии и стана повода за скандал, довел до опрощение. Духовният лидер беше махленски в полова корист с дете, писаха международните медии.

На към този момент набралото голяма известност видео се вижда по какъв начин 87-годишният Далай Лама целува момче, което се навежда, с цел да му отдаде респект. След това будисткият духовник изплезва езика си и моли детето да го смуче.

" Можеш ли да ми смучеш езика? ", се чува по какъв начин той пита момчето. Видеото е снимано през февруари, по време на събитие в МакЛеод Гандж, предградие на град Дхарамсала в Северна Индия.

Потребителите в обществените мрежи жигосаха видеото, наричайки го " непоносимо " и " безусловно недопустимо ".

Далай Лама се извини в своя Инстаграм акаунт. Под текста с извинението има десетки мнения. Едните са супер отрицателни, другите са на противоположния полюс - те изясняват, че Далай Лама в действителност е с доста чиста детска душа и сигурно в дейностите му не би трябвало да се открива нищо полово.



" Оказа се, че изплезването на езика е остарял тибетски привет, чийто корени стигат до Ранното средновековие. Според преданието, през 9 век в Тибет живял цар с черен език и нечовечен манталитет, който мъчел и потискал народа. Той карал хората да изплезват езиците си, с цел да потвърждават по този метод невинността и покорството си. С времето смисълът на ритуала се трансформирал, като плезещият показал по този метод, че няма черен език и че в него не се е превъплътила душата на злия цар. Цялата нервност по медии и социалките демонстрира най-малко две неща: че хората от Запада не познаваме обичаите и традициите на хората от Изтока и в своето незнание, водени от личната ни логичност и разбирания, бързаме да ги заклеймим като гнусни и извратени; и че социалките и множеството от медиите гъмжат от истерични и необразовани простаци, постоянно подготвени да " оправят " света. " Това написа във Facebook Петър Голийски, публицист, учител и създател на публикации в разнообразни медии.

Да, очевидно сме подготвени бързо да заклеймим нечие държание без да вникнем в това дали зад него не стоят обичаи, история или нещо друго. Едва ли Далай Лама би си разрешил полово принуждение над дете на място, където има камери. Именно тъй като дейностите му биха могли да бъдат документирани. Просто не си е дал сметка, че това, което е направил, би могло да бъде изтълкувано по метода, по който бе изтълкувано.

Това би могло да изясни изплезването, само че въпросът със " смученето " не е ли в действителност прекомерно объркващ, прекомерно не на място и не толкоз почтен, даже пояснен с възприятието за комизъм, шегите и детинското държание на Далай Лама?

Поведението на духовния лидер бе жигосано и у нас, в обществените медии, имаше доста мнения. Любопитен обаче е фактът, че когато в мола някой снима гадно видео, тормозейки едно дете със специфични потребности, нито един клиент на комерсиалния център не е показал обществена отговорност и не е избавил момчето от хората, които са го тормозили.

Свидетели сме на един необикновено противен феномен - да гледаме протичащото се към нас все едно сме пред тв приемника и на екрана дават " Биг брат ". Коментираме, само че единствено " на хартия ", без да участваме в събитията, без да се намесваме, без да упражним правото и отговорността си на общество.

Същото е държанието и когато виждаме по какъв начин някой бие различен на улицата или когато чуваме по какъв начин съседите се карат и когато съседката, колежката или приятелката ни евентуално е жертва на домашно принуждение.

Знаем, че се случва. Но си споделяме - не е на мен... И отминаваме. После, когато я намерят в багажника на колата, започваме гневно да разясняваме, да осъждаме, само че отново единствено " на хартия ". Докато не се приберем вкъщи, не сложим вечерята и не си пуснем тв приемника или не забием нос в телефона си.
                             

Жестът и въпросът на Далай Лама сигурно е неудобен поради времето, в което живеем. Но също по този начин е реалност, че има племена, чиито обичаи са не по-малко потресаващи. За нас, " цивилизованите ". За тях потресаващо може да бъде нашето безсърдечие, двуличие и безкрайната ни вещественост. Кой знае!

Живеем в свят на добавената действителност. На полезности, наложени от обществените медии. На асоциалност.

" Истинските ни врагове са личните неприятни мисли. ”, споделя Далай Лама.

Това е. Днес ние сме склонни във всичко да виждаме първо неприятното, пошлото, да откриваме на всички места прикрит смисъл, полов подтекст... А в това време, когато нещо неприятно се случи, чакаме някой различен да реши казуса, с цел да не си цапаме ръцете, тъй като не е наша работа.

Разбира се, никога не извинявам това, което Далай Лама направи. Дори да е някакъв античен тибетски обред. Ако не той, то неговите пр експерти, би трябвало да са наясно с новите действителности. А и най-малкото, поради траялата цели две години коронавирус пандемия, се постанова спазването на известни правила... А и на фона на всичко това, което сме чували за протичащото се зад стените на други религиозни организации, терзанието на всички хора, изразили възмущението си, е изцяло основателно.
                             

Традициите са си обичаи, само че светът се трансформира. И някои обичаи би трябвало да останат в предишното, тъй като обществото се трансформира, личностните ни граници също се трансформират.

Има моменти, в които би трябвало да сме толерантни, има моменти, в които би трябвало да демонстрираме своята непоносимост.

Вие по какъв начин мислите?

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР