Една присъствена година – за това работим, няма да затваряме

...
Една присъствена година – за това работим, няма да затваряме
Коментари Харесай

Как ще реагират училищата в случай на коронавирус - отговорите на Таня Михайлова

Една присъствена година – за това работим , няма да затваряме учебни заведения и детски градини в средата на октомври, стартира зам.-министър Таня Михайлова своите уточнения пред bTV.Тя изясни по какъв начин би трябвало да реагира всеки родител, възпитаник и даде ясна картина на наредбите към учебните заведения при положение на инфектиран с ковид - възпитаник или преподавател.
" За да предотвратим такива случаи (обучение в електронна среда - бел.ред.), би трябвало всички да сме доста виновни. Към родителите на учениците, на дребните деца: Щом има някакви признаци не се чувстваш добре, лека температура, това значи, че детето, ученикът би трябвало да остане у дома. Не е нужно да отиде в учебно заведение. Може да не е вирус, а краткотрайно неразположение. Но в детските градини и учебните заведения не трябва да отиват заболели деца или деца със признаци . ", акцентира Михайлова.
Правилата са общи - важат за детска градина и ясла и за учебно заведение. Има така наречен " здравен протокол " за деяние, ето какъв е той:


Ако се постанова неявяване на дете – родителите се свързват с класния началник, шефа – изясняват и според каква е повода учебното заведение може да даде два типа благоприятни условия за детето – да му даде опция да следи уроците или да му изпрати материали. Това са два типа образование от разстояние в електронна среда – синхронизация по време в действително време, въпреки това – може да се изпраща запис на урока или несинхронно образование, изясни министърът. И обясни още: " Алтернативата на присъственото образование в доста от учебните заведения е образование от разстояние в електронна среда. За това обаче би трябвало да има техническа обезпеченост . "
Ако има инфектиран с ковид възпитаник се задейства здравен протокол - цялата паралелка влиза под карантина. Някои паралелки няма да излизат в карантина, тъй като са нямали задоволително дълго контакт със инфектирания.
Ако има преподавател, болен от ковид . Една от рекомендациите е учителите да са по този начин разпределени по часове – че да има проследимост – само че това не е постоянно опция. Също по този начин зависи какъв брой време е бил контакта с учениците, тъй като те по протокол би трябвало да са с маски и шлемове. Те нямат толкоз непосредствен контакт с учениците, както учениците по сред си. Затова планираме да се създадат проби и според от обстановката – едни паралелки ще бъдат под карантина, а други – може и да не бъдат. Самият преподавател знае какъв брой време е участвал. Разписани са повече от 15 мин контакт и следене 2 дни от установяването. Всички на първа линия се изследват – образец в учителската стая. Ако всичко е наред, не престават да работят, изясни в детайли Михайлова.
 Нов случай на ковид - възпитаник в Бургас Нов случай на ковид - възпитаник в Бургас
По данни на РУО има още един възпитаник в Бургас с ковид. Това е последната информация, която е получила зам.-министърът на просветен...
Излизането на паралелка в електронна среда ще се води от същите учители, а заместващите стартират от там, докъдето са стигнали уроците. Този механизъм е отработен, материал няма да се губи.

Има ли задоволително учители: Даваме опция даже и на студентите по педагогика – освен заключителен курс, а и в трети курс да заявят предпочитание и да се включат в класната стая.
Без топла вода сега са малко над 50 учебни заведения , само че се работи по тези случаи. В някои места има техническа неспособност.
Работна група към МОН и Министерство на здравеопазването заседава непрекъснато, с цел да съобрази този протокол с новите проблеми и да обяснява съответни обстановки. Идеята е да се уеднаквят дейностите в сходни случаи и да има ясни написания.
 Спад на новите случаи на ковид у нас, 10 души са умряли за денонощие Спад на новите случаи на ковид у нас, 10 души са умряли за денонощие
Броят на доказаните случаи на ковид в България се усили като безусловно число, само че не и като %. За деня откритите случаи...
Всеки преподавател, който поставя спомагателен труд ще бъде заплатен. Оделно от 1 януари заплатите на учителите ще бъдат и увеличени, акцентира Михайлова.
" Да мъчно е, само че мисля, че нашите деца са виновни. Вярвам на децата и сътрудниците. ", приключи тя.

 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР